Bursele din China au oprit luni tranzacţiile - panică la nivel internaţional

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 5 ianuarie 2016

Bursele din China au oprit luni tranzacţiile - panică la nivel internaţional

Actualizare 10:10 Marţi, fondurile guvernamentale chineze au cumpărat acţiuni ca să susţină piaţa de capital

Fondurile de stat chineze au cumpărat astăzi acţiuni ca să susţină piaţa de capital, după ce bursele din China au oprit ieri tranzacţiile, în urma activării unui mecanism destinat să prevină volatilitatea, informează Bloomberg.

Amintim că ieri, indicele CSI 300, care cuprinde titlurile listate la Shanghai şi Shenzhen, a suferit un declin de peste 7%.

Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China le-a solicitat burselor să anunţe companiile listate că interdicţia de vânzare pentru acţionarii majoritari va rămâne valabilă şi după 08 ianuarie, transmite Bloomberg

"Piaţa de capital a primit un ajutor de la stat care va sprijini acţiunile pe termen scurt", a declarat Wang Zheng, şef de investiţii de la Jingxi Investment Management Co.

"Cu toate acestea, pe termen lung, piaţa va avea nevoie de propriile puteri pentru a rezista. Nu se poate baza întotdeauna pe echipa naţională", a adăugat Wang Zheng, citat de Bloomberg.

Indicele CSI 300 al bursei din China a crescut cu 0,3% la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de azi, după ce mai devreme coborâse cu mai mult de 2 procente.

(I.D.)

------

Bursele din China au oprit, ieri, tranzacţiile cu acţiuni, după activarea unui mecanism destinat să prevină volatilitatea, ca urmare a unui declin de peste 7% al indicelui CSI 300, care cuprinde titlurile listate la Shanghai şi Shenzhen.

Mecanismul, denumit "circuit breakers", a fost anunţat în decembrie anul trecut de autorităţile de reglementare de la Beijing şi a intrat în vigoare în prima zi de tranzacţionare din 2016. Măsura "circuit breakers" este deja utilizată pe pieţele majore din SUA şi din alte ţări.

De menţionat că anterior implementării mecanismului amintit, pieţele din China scăzuseră cu 5%. Drept urmare, tranzacţiile au fost stopate timp de 15 minute, iar ulterior reluate. Declinul a continuat, însă, odată cu reluarea tranzacţiilor, ceea ce a determinat oprirea transferurilor de acţiuni.

Scăderea de ieri a venit după publicarea indicelui PMI (Purchasing Managers Index) pentru luna decembrie, care arată declinul peste aşteptări al activităţii industriale din China. Conform grupului de media chinez Caixin, indicele PMI a scăzut la 48,2 puncte în decembrie, de la 48,6 în luna precedentă. Analiştii anticipau ca PMI să fie de 48,9 puncte în ultima lună din 2015.

Un indice mai mic de 50 de puncte arată scăderea sectorului analizat. Indicele PMI se referă în principal la activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Informaţia privind scăderea acestuia a venit după ce, vineri, a fost publicat indicele care sugerează că şi societăţile mari şi-au redus producţia pentru a cincea lună la rând, în decembrie.

În acest context au apărut turbulenţe pe pieţele bursiere din China: indicele Shanghai Composite a scăzut cu 6,9%, iar Shenzhen Composite - cu 8,2%.

Scăderea pieţelor din China a generat un declin puternic şi la Hong Kong (cel mai important din august până în prezent). Evoluţia din China s-a resimţit pe pieţele din întreaga lume, indicele S&P 500 al pieţei americane pierzând, spre exemplu, peste 2% ieri dimineaţa.

Indicele MSCI All-Country World a coborât cu 2,3% la ora 10.02, pe piaţa din New York, depăşind astfel declinul de 1,5% pe care l-a înregistrat la începutul lui 2001.

Totodată, indicele MSCI Emerging Markets a pierdut 3%, acesta fiind cel mai important declin din 24 august până în prezent.

Bondurile guvernamentale din economiile dezvoltate au crescut ieri, după declinul acţiunilor din China, investitorii fiind în căutarea de plasamente relativ sigure. Astfel, randamentul titlurilor de stat americane cu scadenţa la zece ani a coborât cu patru puncte de bază, la 2,23% (cel mai important declin din 17 decembrie până acum). Randamentul bondurilor germane a pierdut şase puncte de bază, atingând 0,57%.

Moneda Australiei (dolarul australian), ţară dependentă de cererea de materii prime din China, a scăzut cu 1,3% ieri, la 71,93 cenţi SUA.

Preţul futures al aurului cu livrare în februarie a urcat cu 1,8% ieri, la ora 09.55, la Comex New York, ajungând la 1.079,70 dolari uncia, investitorii orientându-se către plasamentele sigure.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si uite asa se mai dezumfla o gogosa comunista!!!!"Puterea economica" CHINA!!!Pietele si economia reala sunt viata, deci nu iarta!!!

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb