Evoluţia indicilor internaţionali, de săptămîna trecută, a fost una slabă, în special pentru indicii europeni şi o parte din indicii americani, se menţionează în raportul "KTD Invest". "Dacă perioada 16-23 februarie a adus cîştiguri însemnate pentru toţi indicii reprezentativi ai Europei Centrale, perioada analizată s-a caracterizat atît prin cîştiguri slabe, dar şi prin pierderi". De asemenea, evoluţia slabă a indicilor bucureşteni, din perioada anterioară, s-a menţinut şi în perioada analizată, singurul indice cîştigător fiind BET-FI, cu un plus de 2,69%, apreciază aceleaşi surse. Trendul ascendent al indicilor europeni din perioada anterioară a devenit unul des-cendent. Ştefan Parpală, analist al SSIF "Intercapital Invest", apreciază că piaţa de capital central-est-europeană a avut o creştere şi o lichiditate bună la începutul săptămînii trecute, miercuri a avut o scădere accentuată (mai ales Ungaria şi Rusia), însă vineri a mai recuperat din pierdere. De remarcat este faptul că anul acesta indicii sînt în creştere (mai mult decît piaţa din România). Chiar dacă indicii au cunoscut cu toţii mai multe închideri pe plus decît pe minus, trendul final al acestei perioade a fost unul descendent. "Este, totuşi, de remarcat că indicii europeni au reuşit să se închidă cu toţii pe plus două zile la rînd, pe 24 şi 27 februarie. În schimb, cele mai multe procente au fost pierdute în data de 28 februarie, în fruntea pierderilor aflîndu-se indicele DAX, cu un minus de 2,01%", apreciază echipa de analişti ai "KTD Invest". Aceleaşi surse susţin că în cadrul indicilor americani, doar indicii Nasdaq şi S&P au cunoscut poziţii favorabile pe perioada analizată. "Evoluţia indicilor pe perioada analizată a constat în două închideri pe plus (27 februarie şi 1 martie), două închideri pe minus (28 februarie şi 2 martie) şi o închidere mixtă, înregistrată în data de 24 februarie", se menţionează în raportul de analiză al societăţii de consultanţă.
Evoluţia indicilor asiatici a fost una mixtă în perioada 23 februarie-2 martie. Astfel, stipulează raportul, indicele Nikkei s-a închis pe minus (-1,16%) iar indicele Hang Seng s-a păstrat pe acelaşi trend ascendent cunoscut şi în perioada anterioară, reuşind, de data asta, să acumuleze doar 0,44%.
Lichiditatea tranzacţiilor realizate la Bursa de Valori Bucureşti a continuat să scadă şi săptămîna trecută cu aproximativ jumătate de procent. Cea mai bună şedinţă a săptămînii a fost marţi, cînd indicele BET a înregistrat o creştere de aproape 2,5%, evoluţie datorată aprecierii cu aproape 12 procente pentru acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa.