BURSELE DIN LUME Declin pe pieţele internaţionale, în prima şedinţă a săptămânii

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 9 octombrie 2018

Declin pe pieţele internaţionale, în prima şedinţă a săptămânii

Bursele din Asia au consemnat un parcurs negativ ieri, pieţele din China suferind o retragere severă, în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, în ciuda unei injecţii de lichiditate a băncii centrale din Beijing, menită să reducă din impactul amplificării războiului comercial cu SUA, notează Reuters.

În şedinţa de ieri, indicele Shanghai Composite a înregistrat a doua cea mai acută depreciere din acest an, de 3,72%, în timp ce indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut cu 1,39%.

Banca Populară Chineză (PBOC) a redus, duminică, nivelul de numerar pe care băncile comerciale trebuie să îl deţină ca rezerve, mişcare menită să reducă costurile de finanţare şi să stimuleze apetitul companiilor, potrivit sursei menţionate.

Investitorii în acţiuni listate la bursele din China au reacţionat ca urmare a unui raport al Bloomberg, conform căruia sistemele informatice ale unor companii americane, printre care Apple şi Amazon, ar fi fost compromise prin microcipuri inserate în serverele companiilor de către spioni chinezi, relatează presa internaţională.

Totodată, joi, vice-preşedintele american Mike Pence a susţinut un dis-curs în care a detaliat viitoarea politică externă a administraţiei Trump în relaţie cu China. Conform lui Pence, Washingtonul va pune accent pe competiţie (geopolitică), în detrimentrul cooperării, dezvoltare pe care unii analişti o consideră începutul unui "nou război rece", scrie "thediplomat.com".

Relaţiile dintre Statele Unite şi China au devenit tensionate în mandatul preşedintelui american Donald Trump pe fondul unei game largi de dispute dintre cele două ţări privind chestiuni precum comerţul, sancţionarea armatei chineze pentru cumpărarea de armament rusesc, militarizarea unor insule din Marea Chinei de Sud sau sprijinul Statelor Unite pentru Taiwan, pe care Beijingul o consideră o regiune separatistă.

Indicele japonez Nikkei 225 a închis şedinţa de tranzacţionare de luni cu o pierdere de 0,8%, iar Kospi, al bursei din Seul, s-a retras cu 0,6%.

Pe continentul european, acţiunile europene şi-au continuat pierderile ieri, în ton cu evoluţia pieţelor asiatice.

Ieri, în jurul orei 17:00, indicele FTSE 100, care include cele mai lichide 100 de titluri de la bursa londoneză, a consemnat a treia zi de pierderi consecutive, cu o retragere de 0,82%, în timp ce indicele francez CAC 40 s-a depreciat cu 1,12%.

Acţiunile instituţiei bancare HSBC au scăzut cu 0,30%, iar titlurile Vodafone au pierdut 2,85% la bursa de la Londra.

Pentru cele şase şedinţe de tranzacţionare ale lunii octombrie, indicele londonez a scăzut cu 3,31%, în timp ce indicele de la Paris s-a retras cu 3,45%, în aceeaşi perioadă, în contextul avansului randamentului titlurilor de stat americane cu scadenţe îndelungate (10 şi 30 de ani) şi al grijilor în legătură cu o posibilă confruntare între Comisia Europeană şi guvernul italian pe ţintele de deficit ale Romei.

Indicele pan-european Stoxx600 a pierdut 0,97%, în timp ce indicele german DAX a înregistrat o depreciere de 0,94%, la ora menţionată.

Producţia industrială germană a scăzut în mod neaşteptat în luna august, pentru a treia oară în tot atâtea luni, scrie Reuters, datele sugerând că cea mai mare economie a Europei a încetinit în trimestrul al treilea. Joi, guvernul federal german este aşteptat să îşi revizuiască în scădere estimarea de creştere a economiei în 2018 şi 2019, au declarat duminică pentru Reuters surse confidenţiale.

Peste ocean, pieţele de capital americane au fost, de asemenea, sub presiune în ultimele zile după ce SUA au publicat vineri date privind piaţa muncii, care indicau scăderea şomajului şi presiuni inflaţioniste în creştere, motive pentru care Rezerva Federală a SUA este aşteptată să continue creşterea ratei dobânzii de referinţă pentru a evita "supraîncălzirea" economiei.

La ora 17:00, indicele bluechip Dow Jones Industrial Average (DJIA) înregistra o apreciere marginală de 0,03%.

Indicele S&P 500, care are în structura sa cele mai lichide 500 de acţiuni americane, înregistra o creştere de 0,11%, iar indicele Nasdaq Composite, care include cele mai lichide acţiuni din sectorul tehnologiei, consemna o creştere minoră de 0,02%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb