BURSELE DIN LUME Fluctuaţii la bursele din Europa

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 31 mai 2016

Fluctuaţii la bursele din Europa

Acţiunile tranzacţionate la bursele europene au fluctuat ieri, investitorii analizând implicaţiile unei posibile majorări a dobânzii de către banca centrală a SUA (Federal Reserve).

Titlurile companiei belgiene de poştă "Bpost" SA au scăzut cu 2,2%, la 23,80 euro. "Bpost" a eşuat în încercarea de a ajunge la un acord pentru achiziţia "PostNL" NV din Olanda, ale cărei acţiuni au urcat cu 3,9%, la 4,01 euro.

Acţiunile "Banco Popular Espanol" SA au pierdut 9,5%, atingând 1,44 euro. Conform publicaţiei spaniole Expansion, banca a primit comenzi de peste 4 miliarde de euro pentru majorarea de capital prin care urmăreşte să obţină 2,5 miliarde de euro

Titlurile grupului aerian franco-olandez "Air France-KLM" au scăzut cu 0,2%, la 7,40 euro. Membrii sindicatului piloţilor SNPL, majoritar la compania aeriană franceză "Air France", au votat ieri, în proporţie de 68%, pentru organizarea unei greve cu o durată mai mare de şase zile, ca protest faţă de scăderea remuneraţiei lor.

Acţiunile "London Stock Exchange Group" Plc, operatorul Bursei de Valori din Londra, au consemnat un declin de 0,04%, la 2.724 pence, iar cele ale "Deutsche Boerse" AG au crescut cu 0,04%, la 79,03 euro. Planificata fuziune de 30 miliarde de dolari între London Stock Exchange şi Deutsche Boerse ridică potenţiale temeri privind concurenţa şi ar putea crea riscuri suplimentare, a afirmat ieri ministrul francez de finanţe, Michel Sapin. Oficialul francez le-a cerut autorităţilor europene de reglementare să analizeze cu atenţie tranzacţia, care ar da naştere celui mare operator bursier european, capabil să concureze cu rivalii din SUA şi Asia.

Titlurile companiei auto germane "Daimler" AG au consemnat un avans de 1,9%, la 61,75 euro, deşi, confrom Financial Times, producătorii europeni de camioane, inclusiv "Daimler" AG, "Volvo" AB, "Iveco" şi "Renault" SA, s-ar putea confrunta cu cea mai mare amendă din istoria UE, pentru formarea unui cartel.

Acţiunile producătorului german de maşini "Audi" AG, divizia de lux a "Volkswagen" AG, s-au depreciat cu 0,5%, la 647,55 euro. Compania a anunţat că va opri producţia la a doua sa mare fabrică din sud-vestul Germaniei, din cauza inundaţiilor, dar nu a informat când va fi reluat lucrul şi câţi angajaţi sunt afectaţi de această măsură.

La uzina Neckarsulm din landul Baden-Wuerttemberg lucrează 16.000 de angajaţi care produc modelele de vârf Audi A8 şi R8.

Titlurile băncii britanice "Royal Bank of Scotland" Group Plc (RBS) au urcat cu 1,1%, la 251,20 pence. RBS va disponibiliza 450 de persoane, în condiţiile în care îşi restrânge operaţiunile în Marea Britanie, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

La ora 16.51 (ora României), indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a crescut cu 0,1%, la 6.270,79 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 0,1%, la 4.519,74, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 0,4%, la 10.322,12.

Bursele din SUA au fost închise ieri, americanii sărbătorind Ziua Eroilor (Memorial Day).

Asia, în urcare

La bursele din Asia, acţiunile au urmat un curs ascendent ieri, ca urmare a deprecierii monedei nipone, yenul, respectiv în baza încrederii investitorilor că economia SUA este suficient de solidă cât să facă faţă unei viitoare majorări a dobânzii de către banca centrală.

Titlurile companiei auto "Toyota Motor" Corp. s-au apreciat cu 1,7%, la 5.681 yeni, iar cele ale "Honda Motor" Co. - cu 3,1%, la 3.122 yeni. În acelaşi domeniu, acţiunile "Nissan Motor" Co. au câştigat 3,8%, ajungând la 1.0105 yeni. Societăţi de brokeraj, printre care "UBS Group" AG şi "Nomura Holdings" Inc., şi-au modificat în sens pozitiv ţintele de preţ pentru companiile din sectorul auto.

Titlurile TDK Corp., furnizor pentru gigantul american "Apple" Inc., au înregistrat un avans de 2,4%, la 6.430 yeni, ca urmare a deprecierii yenului. Compania realizează peste 90% din cifra vânzărilor în afara graniţelor.

Acţiunile grupului industrial chinez CRRC Corp. au înregistrat un plus de 1,7% pe piaţa din Hong Kong, la 7,37 dolari HK. Producătorul de locomotive pentru TGV-uri a anunţat că vrea să obţină până la 1,8 miliarde de dolari printr-un plasament privat de acţiuni.

Titlurile "BHP Billiton" Ltd., cel mai mare grup minier din lume, respectiv cel mai mare producător de ţiţei din Australia, s-au depreciat cu 0,7%, la 19,24 dolari australieni, pe fondul declinului cotaţiilor materiilor prime.

Acţiunile "Newcrest Mining" Ltd., producător australian de aur, au coborât cu 1,5%, la 18,82 dolari australieni. Cotaţia metalului preţios s-a aflat, ieri, în a noua zi de declin.

Titlurile "Kyoei Steel" Ltd., producător japonez de oţel, au scăzut cu 1,9%, la 1.694 yeni. Societatea de brokeraj "SMBC Nikko Securities" Inc. a redus califcativul acordat titlurilor acestei companii.

Indicele Nikkei 225 al Bursei din Tokyo a urcat cu 1,4%, la 17.068,02 puncte, S&P/ASX 200 al celei din Sydney - cu 0,04%, la 5.408,02, Hang Seng al pieţei din Hong Kong - cu 0,3%, la 20.629,39.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb