Bursele europene au încheiat tranzacţiile de vineri în scădere, după patru sesiuni de pierderi, iar indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în declin cu 0,3%, majoritatea sectoarelor fiind în teritoriu negativ, informează news.ro.
Componenta acţiunilor companiilor de petrol şi gaze a scăzut cu 2,2% din cauza preţului petrolului care s-au tranzacţionat în declin, iar acţiunile miniere au coborât cu 1,7%.
Titlurile companiilor din sectorul asistenţei medicale a condus câştiguri modeste, închizând în urcare cu 0,7%, urmate de acţiunile telecomunicaţiilor, care au avansat cu 0,6%.
Acţiunile Siemens Energy, spinoff-ul conglomeratului german Siemens, au scăzut cu 37% după ce compania a renunţat la previziunile de profit pentru anul în curs, din cauza problemelor de calitate de la divizia sa de turbine eoliene.
Sentimentul defavorabil al pieţei s-a reflectat la nivel global, Wall Street îndreptându-se spre o săptămână în pierdere şi pieţele din Asia-Pacific fiind în mare parte în scădere, pe măsură ce investitorii procesează o varietate de decizii privind ratele dobânzii luate de băncile centrale şi ce înseamnă acestea pentru creşterea economică.
Banca Angliei a oferit joi o mare surpriză, crescând dobânda cjeie cu 0,50 de puncte procentuale, după ce atât creşterea salariilor, cât şi cifrele inflaţiei au fost mai mari decât se aştepta.
Măsura a venit după ce Banca Centrală Europeană a adoptat o creştere a dobânzii cheie de 0,25 de puncte procentuale, în timp ce Rezerva Federală a SUA a optat pentru o pauză, deşi a subliniat că sunt probabile mai multe creşteri în viitor.
Banca centrală a Chinei a scăzut săptămâna trecută dobânzile la împrumuturi, pe măsură ce mult-aşteptata revenire post-Covid a economiei se poticneşte.
Preţurile petrolului au consemnat o scădere de peste 3% în această săptămână, potrivit Reuters, trase în jos de preocupările legate de cerere şi de perspectivele de creştere economică.
În ceea ce priveşte datele, încrederea consumatorilor din Regatul Unit, măsurată într-un sondaj GfK, a crescut pentru a cincea lună consecutivă şi cu mai mult decât erau aşteptările, în ciuda presiunilor intense legate de costul vieţii şi a îngrijorărilor cu privire la viitoarea criză ipotecară.
De asemenea, din Marea Britanie, cifrele vânzărilor cu amănuntul au arătat o creştere cu 0,3% în mai, după un avans cu 0,5% în aprilie.
În zona euro, indicele intenţiilor de achiziţii ale managerilor a arătat o scădere de la 52,8 la 50,3, reprezentând aproape stagnare a creşterii. O citire sub 50 indică o contracţie.
Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,99%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,55%, iat FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,54%.