Bursele europene au închis vineri în scădere

S.B.
Internaţional / 24 iunie 2023

Bursele europene au închis vineri în scădere

Bursele europene au încheiat tranzacţiile de vineri în scădere, după patru sesiuni de pierderi, iar indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în declin cu 0,3%, majoritatea sectoarelor fiind în teritoriu negativ, informează news.ro.

Componenta acţiunilor companiilor de petrol şi gaze a scăzut cu 2,2% din cauza preţului petrolului care s-au tranzacţionat în declin, iar acţiunile miniere au coborât cu 1,7%.

Titlurile companiilor din sectorul asistenţei medicale a condus câştiguri modeste, închizând în urcare cu 0,7%, urmate de acţiunile telecomunicaţiilor, care au avansat cu 0,6%.

Acţiunile Siemens Energy, spinoff-ul conglomeratului german Siemens, au scăzut cu 37% după ce compania a renunţat la previziunile de profit pentru anul în curs, din cauza problemelor de calitate de la divizia sa de turbine eoliene.

Sentimentul defavorabil al pieţei s-a reflectat la nivel global, Wall Street îndreptându-se spre o săptămână în pierdere şi pieţele din Asia-Pacific fiind în mare parte în scădere, pe măsură ce investitorii procesează o varietate de decizii privind ratele dobânzii luate de băncile centrale şi ce înseamnă acestea pentru creşterea economică.

Banca Angliei a oferit joi o mare surpriză, crescând dobânda cjeie cu 0,50 de puncte procentuale, după ce atât creşterea salariilor, cât şi cifrele inflaţiei au fost mai mari decât se aştepta.

Măsura a venit după ce Banca Centrală Europeană a adoptat o creştere a dobânzii cheie de 0,25 de puncte procentuale, în timp ce Rezerva Federală a SUA a optat pentru o pauză, deşi a subliniat că sunt probabile mai multe creşteri în viitor.

Banca centrală a Chinei a scăzut săptămâna trecută dobânzile la împrumuturi, pe măsură ce mult-aşteptata revenire post-Covid a economiei se poticneşte.

Preţurile petrolului au consemnat o scădere de peste 3% în această săptămână, potrivit Reuters, trase în jos de preocupările legate de cerere şi de perspectivele de creştere economică.

În ceea ce priveşte datele, încrederea consumatorilor din Regatul Unit, măsurată într-un sondaj GfK, a crescut pentru a cincea lună consecutivă şi cu mai mult decât erau aşteptările, în ciuda presiunilor intense legate de costul vieţii şi a îngrijorărilor cu privire la viitoarea criză ipotecară.

De asemenea, din Marea Britanie, cifrele vânzărilor cu amănuntul au arătat o creştere cu 0,3% în mai, după un avans cu 0,5% în aprilie.

În zona euro, indicele intenţiilor de achiziţii ale managerilor a arătat o scădere de la 52,8 la 50,3, reprezentând aproape stagnare a creşterii. O citire sub 50 indică o contracţie.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,99%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,55%, iat FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,54%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb