• Aurelian Dochia: "Niciodată nu se poate şti cu certitudine ce anume va crea un sentiment de panică în rândul investitorilor" • Adrian Codirlaşu: "Vaccinarea în ţările dezvoltate merge bine, iar cum piaţa americană dă tonul, nu mă aştept la un impact masiv asupra burselor" • Randamentul titlurilor de stat din SUA pe zece ani se află pe un trend descendent, sugerând o ajustare în scădere a anticipaţiilor inflaţioniste
Susţinute de măsurile fiscale şi monetare fără precendent implementate de autorităţi pentru a sprijini economiile sever lovite de şocul pandemiei Covid-19, pieţele de acţiuni din Statele Unite ale Americii şi Europa au dezvoltat, după căderea din februarie-martie 2020, trenduri ascendente aproape fără corecţie, pe parcursul cărora au escaladat noi şi noi maxime istorice, zone în care se găsesc şi în acest moment.
Pare o petrecere în plină desfăşurare, dar la un moment dat cineva va trebui să stingă lumina, iar analiştii şi brokerii consultaţi de ziarul BURSA văd evoluţia pandemiei şi reacţia băncilor centrale faţă de comportamentul economiei drept principale elemente care pe termen scurt şi, respectiv, mediu, pot aduce o corecţie serioasă a preţurilor acţiunilor.
• Marcel Murgoci: "Fiind la maxime istorice, bursele sunt foarte sensibile şi orice eveniment negativ important poate duce la o scădere masivă a preţurilor"
Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat : "În primul rând, cred că elementul principal care ar putea să destabilizeze din nou pieţele este pandemia. Se vorbeşte despre valul patru, ce ar putea să creeze probleme în economie, care să ducă la o scădere a burselor".
Cazurile de Covid au început să crească din nou în diferite părţi ale lumii, iar unele ţări în special din zona Asia-Pacific au reintrodus măsuri de izolare, în ultimele săptămâni. Dar, în Marea Britanie şi în alte ţări s-a avansat pe drumul redeschiderii economiilor, conform CNBC.
Brokerul de la Estinvest a adăugat: "De asemenea, pot exista cauze macro. Băncile centrale şi guvernele au sprijinit foarte mult pieţele, dar s-ar putea ca anumiţi indicatori macro să nu evolueze aşa cum se aşteaptă acestea. De pildă, o inflaţie care să nu se stabilizeze şi să urce în continuare ar duce, la un moment dat, la o reacţie negativă a pieţelor. Sigur că Rezerva Federală a anunţat că nu are de gând să modifice dobânda de politică monetară prea curând, ceea ce cu siguranţă a influenţat pieţele. Dar dacă în perioada următoare o serie de indicatori macro nu ar evolua conform aşteptărilor, probabil că lucrurile ar sta altfel. Iar pieţele ar reacţiona imediat. Să nu uităm că, fiind la maxime istorice, bursele sunt foarte sensibile şi orice eveniment negativ important poate duce la o scădere masivă a preţurilor".
Indicele Standard&Poor's 500 a urcat vineri cu 0,16%, până la 4.468 de puncte, în timp ce Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,04%, la 35.515,38 de puncte, ambele coşuri de acţiuni încheind săptămâna la noi recorduri istorice. De partea noastră a Atlanticului, indicele paneuropean STOXX600 a avut a zecea zi consecutivă de creştere terminând şedinţa de vineri la 475,83 de puncte, maxim istoric. Performanţele apar şi în condiţiile în care ne aflăm în sezonul raportărilor financiare, iar rezultatele sunt cu mult peste aşteptări, probabil cele mai bune în dinamică procentuală care vor fi înregistrate după şocul Covid.
• Aurelian Dochia: "Rezerva Federală este prinsă într-o oarecare capcană pe care şi-a creat-o singură"
Analistul economic Aurelian Dochia spune că pieţele au o componentă psihologică importantă şi dacă apare un factor care induce panică, atunci indiferent de rezultate sau de situaţia economiei, preţurile se pot prăbuşi foarte rapid.
"Dar niciodată nu se poate şti cu certitudine ce anume va crea un un sentiment de panică în rândul investitorilor", subliniază analistul economic.
Din punctul său de vedere, principalul element ce poate avea un impact foarte mare asupra pieţelor ţine de mişcările băncilor centrale.
"Iar aici mă refer mai ales la Rezerva Federală din Statele Unite care este prinsă într-o oarecare capcană pe care şi-a creat-o singură. Banca a susţinut pieţele până acum, iar evoluţia surprinzător de bună din timpul pandemiei are la bază tocmai încrederea investitorilor că Fed-ul va interveni pentru a sprijini sistemul financiar şi, implicit, bursele. Dar, dacă la un moment dat banca centrală va da semnale că lucrurile se îndreaptă către normal şi programele sale de susţinere a pieţelor se vor diminua sau se vor opri, s-ar putea să apară o mişcare amplă de scădere a burselor", ne-a spus analistul economic.
La finele lunii trecute, Rezerva Federală a lăsat neschimbată dobânda de politică monetară în intervalul 0-0,25%, precum şi cantitatea de obligaţiuni cumpărată lunar, iar, prin discursul avut, preşedintele Jerome Powell a lăsat să se înţeleagă că Fed-ul nu se pregăteşte să ridice dobânda cheie. Economiştii chestionaţi de Bloomberg în a doua parte a lunii trecute consideră că Fed-ul va începe să reducă achiziţiile de active, ce acum se ridică la 120 miliarde de dolari lunar, la începutul lui 2022. De asemenea, economiştii se aşteaptă la două ridicări de dobândă de 0,25% până la finalul anului 2023.
Aurelian Dochia a adăugat: "Al doilea factor care ar putea să aducă turbulenţe în pieţe ţine de o schimbare a sensului în care merge economia. Până acum pandemia şi-a produs efectele negative mai ales în prima parte a anului 2020, după care revenirea a fost destul de spectaculoasă. Dar dacă revenirea se va opri şi va apărea un trimestru cu date slabe privind evoluţia economiei, indiferent de cauză, cred că bursele vor fi afectate. Vedem deja câteva semnale care ar putea să fie îngrijorătoare, pentru că răspândirea variantei delta face ca unele Guverne să fie cam «nervoase». Serviciile reprezintă probabil zona cea mai sensibilă, iar un nou lock-down ar avea un impact rapid".
Iar în al treilea rând ar putea apărea anumite evenimente punctuale, cum ar fi mişcări ample şi bruşte ale preţului petrolului sau alte evenimente care, în economia mondială foarte integrată în care trăim, au un impact rapid asupra marilor economii, ne-a mai spus analistul economic.
• Adrian Codirlaşu: "În opinia mea, inflaţia se va stabiliza la 3-4% şi, atât timp cât nu va accelera, Fed-ul o va tolera"
Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, consideră că apariţia unui al patrulea val puternic al pandemiei este un factor de risc pentru pieţe. Dar, deoarece campania de vaccinare în ţările dezvoltate merge bine, şi cum piaţa americană dă tonul burselor din lume, analistul CFA nu se aşteaptă la un impact masiv asupra pieţelor din această zonă.
"Un alt factor de risc pentru pieţe este schimbarea bruscă a politicii Rezervei Federale. Dar vedem că Fed-ul se poartă foarte atent cu pieţele şi va da semnale înainte să facă vreo mişcare. În plus, inflaţia dă semne că se apropie de vârf. După cum se vede, atât din abordarea Rezervei Federale cât şi a Băncii Centrale Europene, probabil va urma o perioadă ceva mai lungă cu inflaţie mai ridicată. În opinia mea, inflaţia se va stabiliza la 3-4% şi, atât timp cât nu va accelera, Fed-ul o va tolera", a adăugat analistul CFA.
Luna trecută, rata anuală a inflaţiei din Statele Unite măsurată prin Indicele Preţurilor de Consum a fost de 5,4%, similară cu cea din iunie şi în linie cu aşteptările analiştilor, în timp ce "inflaţia de bază" (ce exclude preţurile la alimente şi energie) a înregistrat o rată anuală de 4,3%, în scădere de la 4,5% în luna iunie. În plus, după ce a atins un maxim local în aprilie, randamentul titlurilor de stat din SUA cu scadenţa de zece ani se află pe un trend descendent, ceea ce sugerează o ajustare în scădere a anticipaţiilor inflaţioniste.
Adrian Codirlaşu a adăugat: "În Statele Unite planul de infrastructură a trecut de Senat, probabil va trece şi de Camera Reprezentanţilor, şi va intra în funcţiune, ceea ce va însemna alţi bani daţi în economie. Suportul total dat economiei va fi undeva la 3,5 trilioane de dolari, ceea ce este imens. Din punctul meu de vedere, este un plan de aceeaşi anvergură cu cel de după al doilea război mondial, care a dat Statelor Unite un avânt extraordinar".
Sigur că oricând pot apărea evenimente neprevăzute care să afecteze bursele, a mai spus vicepreşedintele CFA România care a conchis: "Dar, în opinia mea, având în vedere ultimele evoluţii, probabilitatea ca riscurile menţionate să se materializeze este redusă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 16.08.2021, 12:56)
Aurelian Dochia: "Niciodată nu se poate şti cu certitudine ce anume va crea un sentiment de panică în rândul investitorilor"
eu stiu amice.
2 factori corelati vor actiona:
a. intelegerea ca nu exista nici un vaccin viabil care sa ne fereasca de covid in vreun fel (restrictiile si riscurile de boala la vaccinati = aceleasi ca la nevaccinati).
b. caderea pentru zile/ saptamani a mari portiuni din internet prin atacarea si scoaterea din uz a marilor centre de servere DNS din toata lumea (cu impact sever si masiv asupra economiei mondiale, inclusiv a burselor).
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Marius Ungureanu în data de 16.08.2021, 17:18)
Bati campii cu gratie, sosocarule
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2021, 17:29)
> b. caderea pentru zile/ saptamani a mari portiuni din internet prin atacarea si scoaterea din uz a marilor centre de servere DNS din toata lumea (cu impact sever si masiv asupra economiei mondiale, inclusiv a burselor).
Noroc ca in Romania sunt o gramada de root DNS servere!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 16.08.2021, 18:00)
iti inchipui ca la noi o sa mai fie net daca pica DNS-urile de care depinde si netul in Romania?
intreb si eu asa, intr-o doara...
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 16.08.2021, 18:02)
in primul rand nu sunt "sosocar", sunt un om extrem de stilat, educat si avangardist in gandire. in al doilea rand... arunca un ochi la indicii asiatici, europeni si americani de azi , luni , 16 aug 2021
au urcat sau au scazut?
imi aduc aminte ca la alt articol am amintit ca vineri( 13.08.2021) sau luni (16.08.2021) incepe sau o corectie adanca sau direct piata bear (in functie de scenariile detaliate de mine acolo - scenariul 1 sau 2).
cum au evoluat bursele externe azi luni 16.08.2021?
mai usor cu etichetele ca nu stii cu cine vorbesti!
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 16.08.2021, 18:08)
Da, iar am nimerit-o cu anticiparile!
Iar si iar si iar si incontinuu iar!
Sa le stea in gat detractorilor!
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2021, 18:34)
se vede din comentariile zilnice cat de stilat si educat esti
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 16.08.2021, 12:58)
Adrian Codirlaşu: "Vaccinarea în ţările dezvoltate merge bine, iar cum piaţa americană dă tonul, nu mă aştept la un impact masiv asupra burselor"
bine amigo...nu te astepta in continuare :))
printul CFA inca o data dovedeste ca e afon cand vine vorba de analiza si anticiparea trendurilor economice ...uite de aia nu ma inscriu eu la CFA :)) ca mi-ar fi rusine de nenea de acolo :)) ....
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2021, 22:49)
Imi plac punctele observate in postare:
- inflatia (nominala perceputa de clasa muncitoare) va continua sa se mentina peste 2,5 ; - DA
OBS: problema e ca fedul trebuie sa rupa / domoleasca acceleratia ei (a inflatiei) in comparatie cu trendul de lunga durata (trend ce arata descendent pana intr-un nou punct de inflexiune si adoptari politice monetare noi; moment in care trendul de lunga durate se va inversa).
- observarea cu planul de relansare comparat cu W2 este foarte adevarata
OBS: si in graficele mele istorice se arata cu intensitate o acumulare de salt spre ascendent lung ecomonic (si raportul gramelor de aur cu metrii patrati -pt usa- arata ca se intra pe alt ciclu de crestere in PIATA REALA mai mult ca in PIATA FINANCIARA)
OBS: in financiar e ultima bula din trend de pe curba ascendenta (a ratei de recuperari) si se vede din satelit ca urmeaza o perioada de domolire a CAGRurilor pe toate palierele in raport cu fluxurile reale de numerar circulate in piata reala (forme de achitare mai mare ca forma de creditare)
OBS: alt jucator mare din Romania tocmai a restrans filialele bancare in piata (da o banca postat pe bursa).
Deci se anticipeaza aterizari controlate in financiar si cresteri timide in piata reala (chiar daca piata reala este buimacita de etc panici si frici - sau lipsa de perceptie a cresterii putetii de cumparare in rsport cu alte clase de active); la tv si in media se va vinde circ!
Dragi investitori, in termeni reali mai multe piete intra / au intrat la reduceri!
Nu pierderi oportunitatile lasate de usile larg deschise a celor ce au fugi / vor fugii din piata!
spor la investitii
ps: am anuntat cu 1-2 ani in urma ca aceasta deflatie este inflationista (in termeni reali tot raport de ieftinire in piata).
pss: Aurul a anuntat “caderea” (in raport conversie cu veniturile nominale).
Acum venitul nominal o sa anunte cresterea in raport cu alte clase de active (exceptand pe moment aurul).
Psss: trilioanele printate vor face export prin alte tarii ca pondere.
semnat comenturi “cretine”