BURSELE LUMII Pieţele europene şi americane încearcă să se redreseze

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Jurnal Bursier / 15 iunie 2020

Pieţele europene şi americane încearcă să se redreseze

Bursele din Europa au crescut uşor vineri, încercând să se redreseze după declinul puternic de joi, generat de faptul că banca centrală americană (Fed) a avertizat că economia SUA va scădea cu 6,5% în 2020.

London Stock Exchange

- Acţiunile Games Workshop Group Plc, dezvoltator britanic de jocuri video, au urcat cu 8,7%, la 7.720 pence, în condiţiile în care acesta a anunţat că redresarea sa după redeschidere a fost peste aşteptări.

- Titlurile Pearson Plc s-au apreciat cu 11,7%, la 573 pence. Potrivit unei înştiinţări transmise de companie către autoritatea de reglementare, firma de investiţii Cevian Capital a acumulat o deţinere la Pearson - companie orientată pe segmentul educaţiei.

- Indicele FTSE 100 a crescut cu 0,5%, la 6.105,18 puncte.

Euronext Paris

- Titlurile companiei auto franceze Peugeot SA au înregistrat un plus de 4,2%, la 13,46 euro. Grupul PSA (proprietarul mărcilor Peugeot, Citroen şi Opel) va aduce muncitori de la o uzină de-a sa din Polonia ca să consolideze echipele de la uzina din Hordain, nordul Franţei, o măsură criticată joi de sindicatele franceze.

- În acelaşi domeniu, acţiunile Renault SA au urcat cu 3%, la 22 de euro. Preşedintele companiei, Jean-Dominique Senard, a declarat că invazia de maşini electrice din China este un semn că pe producătorii auto din regiune îi aşteaptă o "concurenţă feroce".

- Indicele CAC 40 a crescut cu 0,5%, la 4.839,26 puncte.

Deutsche Börse

- Titlurile producătorului german de echipament sportiv Adidas AG au coborât cu 1,8%, la 230,10 euro. Compania a promis să crească diversitatea, respectiv să angajeze mai multe persoane de culoare şi latini.

- Indicele DAX a scăzut cu 0,2%, la 11.949,28 puncte.

Nasdaq

Bursele americane au avut un curs pozitiv vineri, după vânzările masive de titluri consemnate în ziua precedentă, pe fondul previziunilor pesimiste legate de evoluţia economiei SUA.

- Titlurile companiei aeriene American Airlines Group Inc. s-au apreciat cu 16,4%, la 16,74 dolari, în condiţiile în care operatorul de transport a anunţat o serie de actualizări ale afacerilor sale.

- În acelaşi domeniu, acţiunile United Airlines Holdings Inc. au urcat cu 19%, la 39,66 dolari.

- Titlurile gigantului tehnlogic Apple Inc. au câştigat 0,9%, atingând 338,80 dolari. Compania va aloca 100 de milioane de dolari pentru o nouă iniţiativă dedicată dreptăţii rasiale, potrivit directorului general Tim Cook.

- Acţiunile companiei americane de biotehnologie Moderna Inc. au înregistrat un plus de 3%, la 62 de dolari, după ce, joi, aceasta a confirmat că intenţionează să înceapă un studiu clinic pe 30.000 de voluntari pentru vaccinul împotriva Covid-19, în luna iulie, intrând în faza finală de testare.

- Indicele Nasdaq Composite a urcat cu 1%, la 9.588,81 puncte.

Tokyo Stock Exchange

Bursele din Asia au scăzut vineri, investitorii temându-se că al doilea val de Covid-19 vine mai repede decât era aşteptat, dat fiind că a început să crească numărul îmbolnăvirilor.

- Titlurile producătorului de electronice Sony Corp. s-au depreciat cu 1,2%, la 7.404 yeni. Compania a prezentat, în cadrul unui eveniment transmis online, designul hardware al PlayStation 5, împreună cu alte informaţii despre viitoarea generaţie a consolei de jocuri.

- Acţiunile Sanrio Co., societatea care deţine licenţa Hello Kitty, au pierdut 2,3%, atingând 1.821 yeni, după ce aceasta l-a desemnat pe Tomokuni Tsuji, în vârstă de 31 de ani, în postul de preşedinte - director general, pe care îl va prelua la 1 iulie. Schimbarea de conducere este prima de la înfiinţarea companiei, în urmă cu 60 de ani, iar Tomokuni Tsuji îi va succeda în funcţie bunicului său, Shintaro Tsuji, în vârstă de 92 de ani, cel care a fondat Sanrio.

- Indicele Nikkei 225 a scăzut cu 0,8%, la 22.305,48 puncte.

Shenzhen Stock Exchange

- Titlurile companiei auto chineze BYD Co. s-au depreciat cu 2,2%, la 61,48 yuani, cele ale Faw Car Co. - cu 1%, la 11,42 yuani, deşi Asociaţia Producătorilor Auto din China a anunţat că, în mai, vânzările de profil de pe piaţa internă au crescut cu 14,5%, la 2,19 milioane de vehicule, aceasta fiind a doua lună de avans consecutiv, pe fondul redresării după criza provocată de pandemia de coronavirus.

- Indicele Shenzhen Composite a câştigat 0,07%, ajungând la 11.251,71 puncte.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb