• Brazilia anunţă, totuşi, că va sesiza Organizaţia Mondială a Comerţului
Administraţia americană a propus eliminarea subvenţiilor acordate producătorilor şi exportatorilor de bumbac, program care a asigurat miliarde de dolari, începînd cu anul 2001, exportatorilor agricoli, precum "Cargill" Inc. Astfel, SUA se conformează deciziei Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care a stabilit că aceste subvenţii sînt ilegale. Propunerea administraţiei trebuie aprobată de Congresul american.
Totuşi, Brazilia va cere OMC dreptul de a impune sancţiuni la anumite importuri din SUA, pe motiv că americanii nu au înlăturat subvenţiile menţionate pînă la termenul prevăzut în acest sens, 1 iulie. Aşadar, autorităţile braziliene au anunţat, marţi, că se vor adresa OMC. "Cerem represalii", declară reprezentanţii Braziliei la OMC, subliniind: "Vom urma pas cu pas procedurile, ca să ne obţinem drepturile".
De menţionat că una dintre cele mai înverşunate bătălii pe marginea bugetului SUA se poartă în legătură cu subvenţiile agricole, pe care actuala administraţie de la Washington doreşte să le reducă cu 587 de milioane de dolari în 2006 şi cu 5,7 miliarde de dolari în următorii zece ani. Este vorba despre banii destinaţi cultivatorilor de bumbac, orez, porumb, grîu, soia etc. şi pentru care SUA, ca şi alte ţări bogate, se află în vizorul criticii din partea ţărilor sărace, care cer eliminarea acestor subvenţii.
Protecţionismul agricol practicat de ţările industrializate frînează considerabil îmbunătăţirea nivelului de trai al ţărilor sărace, ţări în care 70% din populaţie trăieşte în zonele rurale, potrivit unui raport recent al Băncii Mondiale, intitulat "Liberalizarea comerţului agricol, cheia reducerii sărăciei". De la începutul anilor '90, ţările în curs de dezvoltare au redus nivelul mediu al taxelor vamale asupra produselor agricole de la 30% la 18%, subliniază raportul. În plus, aceste ţări au eliminat o serie de restricţii asupra importurilor de produse agricole, şi-au devalorizat moneda naţională, au abandonat sistemul de rată de schimb multiplă şi au eliminat practic toate taxele pe exporturile de produse agricole. În schimb, marile puteri comerciale, SUA şi Uniunea Europeană, au continuat să-şi subvenţioneze masiv proprii fermieri, un caz special fiind producătorii de bumbac, care, în perioada 2001/2002, au primit subvenţii totale de 4,7 miliarde de dolari, în condiţiile în care piaţa mondială a bumbacului are o valoare anuală de aproximativ 20 de miliarde de dolari.
"Dacă SUA ar elimina subvenţiile acordate producătorilor de bumbac, veniturile fermierilor din Africa Centrală şi de Est ar creşte cu 250 milioane dolari", notează raportul Băncii Mondiale, atenţionînd: "Se poate observa contradicţia între sprijinul pentru dezvoltare de care se bucură politica agricolă în ţările industrializate, care continuă să acorde subvenţii propriilor agricultori şi sprijinul acordat agricultorilor din ţările sărace".
Guvernul Braziliei estimează că producătorii săi de bumbac au pierdut peste 600 de milioane de dolari din cauza subvenţiilor americane.