BUSINESS INSIDER Declinul dolarului ia o pauză, după semnalul Fed de săptămâna trecută

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 februarie 2023

Declinul dolarului ia o pauză, după semnalul Fed de săptămâna trecută

Fed a majorat rata cheie cu 25 de puncte de bază, dar a semnalat că urmează să mai ridice dobânzile

Cea mai severă scădere a dolarului american din ultimul deceniu a luat o pauză după ce preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a spus că ratele dobânzilor probabil vor continua să crească, chiar dacă inflaţia se va tempera, scrie Business Insider.

De la ultima întâlnire a Fed-ului de săptămâna trecută şi până marţi, dolarul a avut o creştere de 2% faţă de cel mai redus nivel din ultimele 21 de luni. În ianuarie Indicele dolarului american (US Dollar Index-DXY), ce măsoară puterea monedei Statelor Unite faţă de un coş format din alte şase monede, a avut o scădere de 1,4%, ceea ce s-a adăugat la declinul de 7,7% din ultimul trimestru al anului trecut, cea mai mare depreciere din 2010 încoace. Dinamica apare pe fondul aşteptărilor investitorilor ca banca centrală americană să reducă pasul de creştere a dobânzilor, pe măsură ce presiunile inflaţioniste se diminuează, potrivit sursei menţionate.

În general, creşterea dobânzilor tinde să susţină cursul unei monede, deoarece atrage investitorii ce caută randamente mai mari.

Săptămâna trecută, Fed a majorat rata dobânzii-cheie cu 25 de puncte de bază, sub creşterea anterioară, de 50 de puncte de bază, dar a semnalat că urmează să mai ridice dobânzile. "Probabil va trebui să mai creştem rata", a spus Powell, adăugând că finanţarea împrumuturilor ar trebui să fie mai scumpă, pentru o perioadă mai lungă de timp.

Imediat după întâlnirea băncii centrale a SUA din 1 februarie, dolarul american a avut o mişcare de creştere, cu un avans de 0,6% într-o singură zi.

Comentariile lui Powell au fost urmate de raportul privind piaţa muncii din SUA, ce a arătat că cea mai mare economie a lumii a creat 517.000 de locuri de muncă în prima lună din 2023. În plus, rata şomajului a fost de 3,4% în ianuarie, cea mai scăzută din ultimii 54 de ani, potrivit Business Insider.

O piaţă a forţei de muncă puternică, ce însemnă multe salarii plătite şi creşterea puterii de cumpărare a consumatorilor, poate fi un obstacol pentru Fed în lupta împotriva inflaţiei, care se află deja de ceva timp pe un trend descendent. În decembrie, Indicele Preţurilor de Consum a fost de 6,5% în dinamică anuală, cel mai redus nivel de peste un an.

Indicele dolarului american (US Dollar Index-DXY) este o măsură a valorii dolarului american în comparaţie cu un coş format din alte şase monede: euro (cu o pondere de 57,6% din coş), yenul japonez (13,6%), lira sterlină (11,9%), dolarul canadian (9,1%), coroana suedeză (4,2%) şi francul elveţian (3,6%), conform investopedia.com.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Scafandrii marinei militare americane,au pus bomba la gazuductul nord stream 1+2 vara tracuta,care a fost detonata la 3 luni de norvegieni, sustine Seymour Hersh ziarist ilustru american cu premiul Pulitzer,mai sustine ca si Jake Sullivan consilier pentru securitate națională a Casei Albe a participat activ la aceasta actiune de sabotaj,care taie Europa de la gazul rusesc ieftin,

    fortand Europa sa cumpere gaz american de 4-5 ori mai scump

    1. Din fericire are de suferit regimul lui Putin. În articol era vorba despre dolar.

      declinul ar fi fost mai mare daca nu se scotea cu lng in EU la pret pt Parteneri....de mana....a zecea!

      Si Rusia ptimeste preturi corecte de la marii ei parteneri?!

      30-40$ barilul de petrol. Vand in pierdere. 

      in pierdere vindem noi ca avem deficit astronomic de peste 30miliarde la economia noastrasi tot ne arde de dezmat bugetar,turisticvrem sa ne dam in stamba!

      Rusiei cred ca nu-i finanteaza nimeni deficitul,nu stiu cum e pierderea asta!

      daca era de 30$ barilul cum vorbesc trompetele de dezinformare,isi calca pe suflet putin si dadea cu 60 in EU! 

      Rusia nu are deficit pentru că nu poate importa decât pijamale de mătase din Coreea de Nord.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb