BUSINESS INSIDER: "Energia a salvat bursele americane trimestrul trecut; acum sectorul pierde viteză"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iulie 2022

"Energia a salvat bursele americane trimestrul trecut; acum sectorul pierde viteză"

Domeniul energetic reprezintă doar 4% din indicele S&P 500

Pieţele şi economia americană au traversat trei luni tulburi, după ce ritmul agresiv de creştere a ratei dobânzii de către Rezerva Federală şi invazia Rusia în Ucraina au afectat sentimentul investitorilor şi a debitorilor. Sectorul financiar este de asemenea lovit, iar analiştii se aşteaptă la profituri în scădere cu peste 22%, mai mari decât în orice alt sector, conform CNN.

Howard Silverblatt, analist senior la S&P Dow Jones Indices, a spus: "Sunt îngrijorat, cifrele au fost mai slabe decât am crezut. Sectorul financiar este unul dintre cele mai bune barometre pentru restul sezonului raportărilor financiare".

Totuşi, analiştii cred că profiturile companiilor din S&P 500 vor fi în "teritoriul verde" - chiar şi după ce indicele a înregistrat cel mai slab trimestru de la începutul anului 2020. Consensul este că profiturile vor creşte în trimestrul al doilea cu aproximativ 5,7%, chiar dacă se aşteaptă ca aproximativ şase din cele unsprezece sectoare care alcătuiesc indicele S&P 500 să raporteze scăderi ale profitului pe acţiune. Iar asta pentru că S&P 500 are un mic dar puternic erou - sectorul energetic, conform CNBC.

Echipa de la Wells Fargo se aşteaptă ca profiturile companiilor energetice să crească cu peste 200% adică o triplare faţă de cele din trimestrul al doilea al anului trecut.

"Acţiunile companiilor energetice reprezintă doar 4,2% din S&P 500", a spus Silverblatt. "Dar, dacă le eliminăm, profiturile indicelui ar scădea probabil cu circa 2%, în acest trimestru (n.r. trimestrul al doilea)".

În timp ce războiul din Ucraina şi incertitudinea pe care a adus-o a afectat aproape toate sectoarele pieţei, petrolul a beneficiat. Petrolul West Texas Intermediate, referinţa pentru Statele Unite, a înregistrat o medie de aproape 109 dolari pe baril în al doilea trimestru, în creştere cu circa 65% faţă de acum un an. De asemenea, preţul benzinei la pompă a avantajat companii precum Exxon, mai scrie publicaţia americană.

Situaţia în care un singur sector performează în timpul perioadelor dificile din punct de vedere economic nu este ceva nou. În trimestrul al doilea din 2020, când pieţele erau lovite de răspândirea rapidă a pandemiei Covid, marile companii de tehnologie au propulsat indicii americani. Dar, de data aceasta lucrurile stau puţin diferit, în condiţiile în care sectorul tehnologic reprezintă aproximativ 30% din S&P 500, având astfel o influenţă mult mai mare decât porţia de doar 4% a energiei.

Matt Stucky, senior manager de portofoliu la Northwestern Mutual Wealth Management Company, a spus: "Performanţele au fost fenomenale pentru sectorul energetic. Dar reprezintă o bucată atât de mică din piaţă încât, dacă avem o scădere uşoară, energia nu va putea contrabalansa. De obicei în timpul recesiunilor, sectorul energetic are rezultate slabe. Nu este ceva pe care să te poţi baza".

De fapt, sectorul energetic şi-a pierdut deja o mare parte din statutul de erou. Preţurile petrolului au scăzut în ultima perioadă, în condiţiile în care investitorii se tem că ridicările de dobândă ale Fed-ului va duce economia Statelor Unite în recesiune, ceea ce afectează cererea de petrol. Vineri după-amiază, contractele futures ale ţiţeiului WTI cu scadenţa în august se tranzacţionau la circa 97 de dolari, sub media trimestrului trecut. Acţiunile companiilor energetice, reflectate de Energy Select Sector SPDR ETF, au scăzut cu aproximativ 18% în această lună, conform CNN.

"În pieţele agitate, tendinţa naturală a investitorilor este să îşi concentreze portofoliul pe ceea ce funcţionează şi să vândă ce nu merge, dar asta este exact opusul a ceea ce ar trebui să facă", a spus Stucky. În schimb, el recomandă investitorilor să crească diversificarea, să fie disciplinaţi şi să-şi reechilibreze portofoliul frecvent. "Este dureros. Dar, privind de partea cealaltă a recesiunii, clasele de active care au fost pedepsite revin".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb