Numărul infecţiilor sunt în continuă creştere astfel că doar în ultimele patru zile au fost înregistrate aproape de o sută noi îmbolnăviri. Este situaţia critică de la Buzău. În faţa valului de pacienţi, epidemiologii au pus pe hârtie un nou plan pentru tratarea bolnavilor care încet- încet au umplut unitatea medicală desemnată tampon în vindecarea pacienţilor Covid-19.
De la începutul crizei provocate de coronavirus pacienţii asimptomatici precum şi cei cu simptome uşoare şi medii , diagnosticaţi la Buzău, erau trataţi în spitalul municipal din Rm-Sărat, care a fost transformat în Spital Suport în lupta cu Covid-19. De atunci, unitatea medicală a primit, pe rând, un total de 263 de bolnavi. Cei mai mulţi dintre ei au vindecaţi şi externaţi , iar o parte au fost transferaţi în unităţile medicale din Bucureşti. Totuşi, avalanşa noilor îmbolnăviri din ultimele zile a umplut spitalul astfel că în present sunt , din nou, internaţi peste 120 de persoane, ceea ce înseamnă că spitalul este ocupat aproape la capacitate maximă.
"Mai putem primi în jur de 20-25 de pacienţi. Dacă numărul noilor confirmări ăşi va menţine ritmul din ultimele zile, într-o zi maximum două nu vom mai putea interna bolnavi", a spus Felicia Vasile, director medical Spitalul Suport Covid-19 din Rm -Sărat.
Puşi în faţa acestui fapt, epidemiologii au trecut la un plan "B" în criza coronavirusului. Mai exact, vor transformat două secţii exterioare a spitalului Judeţean Buzău în secţii Covid-19.
"De sâmbătă, de când a început să crească numărul cazurilor noi diagnosticate într-o zi, am gândit un plan "B" pentru tratarea pacienţilor COVID-19. Astfel, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică am decis ca secţia de Boli Infecţioase şi secţia TBC să le transformăm în unităţi exclusive pentru tratarea pacienţilor cu Sars-Cov-2. Avem în total 65 de paturi în care pot fi cazaţi bolnavii. De asemenea, am gândit ca etajul trei al Spitalului Judeţean să-l eliberăm şi acolo să cazăm persoanele suspecte de COVID-19", a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean Buzău.
Planul ar urma să fie pus în aplicare chiar în această săptămână, dacă unitatea medicală de la Rm-Sărat va fi ocupată la capacitate maximă.
După trei luni de luptă cu temutul coronavirus, timp în care Buzăul a fluctuat în privinţa noilor diagnosticări dintr-o zi, fiind înregistrate atât zile de acalmie cât şi zile de foc, când numărul total al noilor îmbolnăvări a rucat până la 32 de cazuri (adică 10% din totalul diagnosticărilor din ziua respectivă din ţară), epidemiologii de la Direcţia de Sănătate Publicp par să fi ajuns la epuizare.
Într-o intervenţie telefonică, în cadrul emisiunii Focus News de la Focus TV, Carmen Scântei, şefa epidemiologilor din Buzău, a vorbit, în lacrimi, despre greutăţile prin care trec şi mai ales despre volumul enorm de muncă pe care îl depun în fiecare zi pentru a ţine sub control răspândirea virusului în judeţ.
"Au fost situaţii în care rezultatele testelor nu au venit în 24 de ore cum ne-am fi dorit noi, s-au defectat serverele, am lucrat în toate laboratoarele, ne-am verificat testele, am făcut tot ce s-a putut face ca Buzăul să-şi menţină o linie în limita acceptabilităţii, să fie bine. Avem şi decese, e normal, sunt persoane cu comorbidităţi la care s-a supraadăugat şi acest virus. Aşa cum în fiecare sezon pregătim persoanele prin vaccinare antigripală, din nou, ne regăsim în această situaţie şi, atunci ne explicăm decesele care s-au întâmplat, în pofida acestor eforturi ale întregului personal medical din Buzău. Eu nu pot decât să le mulţumesc tuturor. Sunt foarte afectată pentru că se munceşte zi şi noapte şi nu trebuie să ne mai jignească nimeni. Este foarte greu. Nu vreau să ne aducem doar laude, pentru că a greşi e omeneşte, poate că la un moment dat, deteminat de epuizarea asta fizică şi psihică se mai întâmplă unele erori pe care încercăm să le corectăm imediat. Avem o echipă de oameni tineri care ne-au venit în ajutor si pe care i-aş păstra şi i-aş lăsa în locul meu, pentru că au înţeles şi pentru că niciodată nu au pus problema că dacă s-au epuizat 7 ore de program trebuie să se întoarcă la domiciliu. Şi stăm împreună până la 18 ore de de program. Vorbesc de 3 medici epidemiologi care sunt veniţi din spitalele Săpoca şi Rm.Sărat si despre un colectiv de cadre medii pe care aş vrea să-l avem foarte mult timp sănătos şi-n activitate. Oameni care au venit alături de asistenţii mei de la Supraveghere şi care au lucrat cot la cot cu noi, iar uneori ne-au şi depăşit", a spus, în lacrimi Carmen Scîntei, medic epidemiolog.
Buzăul a ajuns la 326 de cazuri de coronavirus, ultimele 92 fiind înregistrate doar în perioada 13- 15 iunie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 16.06.2020, 17:41)
Pai Ciolacu zice ca nu este Covid. Mai ales la Buzău. Poate doar un chioșc cu covrigi care ii aduce dividende anual.