BUZĂUL, PE UN TREND DESCENDENT DSP impune măsuri ca-n stare de urgenţă

Ana Felea
Miscellanea / 19 august 2020

DSP impune măsuri ca-n stare de urgenţă

Numărul îmbolnăvirilor înregistrate la fiecare 24 de ore se menţine foarte ridicat în Buzău astfel că judeţul a ajuns să numere 1870 de cazuri de coronavirus, cu 39 cazuri noi în ultimele 24 de ore. Evoluţia este una continuuă, în ultimele săptămâni, iar specialiştii au încadrat judeţul în primele 15 din ţară unde trendul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus este unul ascendent. Concret, în ultima săptămână, în judeţ au fost raportate 250 de cazuri noi dar şi 14 decese, ceea ce a determinat Institutul Naţional de Sănătate să includă şi Buzăul printre zonele cu risc crescut de răspândire a virusului SARS-CoV-2. Practic , este vorba despre o răspândire comunitară accentuată, pentru că îmbolnăvirile sunt înregistrate în diverse zone ale judeţului. Totuşi, cele mai mute provind din oraşe, în special municipiul Buzău.

"Rata de infectare este diferită pe zone. De exemplu, în municipiul Buzău, unde aglomeraţia este foarte mare, rata de infectare este de 1,88 faţă de 0,52 la Râmnicu Sărat sau faţă de celelalte zone unde este aproape neglijabilă. Dacă ne gândim că există nişte focare, că cele mai multe cazuri cu probleme le-am identificat şi că noi am încercat să limităm cât am putut numărul îmbolnăvirilor în această situaţie, înseamnă că reuşim totuşi să facem ceva.", a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei.

Multe îmbolnăviri, restricţii noi

Buzăul are în prezent şi mai multe focare active, iar trei dintre ele provind din aziluri. Acolo, numărul îmbolnăvirilor este extrem de mare atât în rândul personalului cât şi în rândul beneficiarilor. Cea mai gravă situaţia este la căminul de bătrâni din Costeşti, acolo unde mai mult de jumătate dintre bătrânii care au vârste de peste 90 de ani au fost deja diagnosticaţi cu noul coronavirus.

"Situaţia focarelor din Buzău este urmptoarea: Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău - Secţia ATI: 12 persoane confirmate pozitiv, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău- Secţia Neonatologie: 3 persoane confirmate pozitiv, o fundaţie din comuna Cernăteşti: 4 persoane confirmate pozitiv,o societate comercială din municipiul Buzău: 5 persoane confirmate pozitiv, o societate comercială din municipiul Buzău: 5 persoane confirmate pozitiv, Biroul Vamal de Interior Buzău: 3 persoane confirmate pozitiv, căminul pentru persoane vârstnice "Sfinţii Constantin şi Elena" Costeşti: 33 persoane confirmate pozitiv,o societate comercială din municipiul Buzău: 5 persoane confirmate pozitiv şi azilul de bătrâni "Încredere, speranţă, înţelegere" din Tisău: 11 persoane confirmate pozitiv", a decarat Denisa Irimia, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău.

Cum cele mai grave situaţii sunt în căminele de bătrâni, specialiştii epidemiologi şi reprezenanţii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă au decis impunerea unor noi restricţii în aceste aziluri.

"Direcţia de Sănătate Publică Buzău a făcut o analiză amănunţită şi a constatat că, în urma testărilor efectuate în ultima lună la nivelul centrelor rezidenţiale de asistenţă socială, se constată o creştere importantă a numărului de cazuri confirmate pozitiv atât în rândul personalului de îngrijire, cât şi în rândul beneficiarilor. În prezent, există 3 focare active în cămine de asistenţă pentru persoane vârstnice. Ancheta epidemiologică efectuată de către DSP a stabilit că infectarea s-a produs prin reluarea activităţii personalului sau a interacţiunii cu persoane venite din zone cu risc epidemiologic. Cu toate măsurile uregente dispuse de DSP, având în vedere gradul mare de contagiozitate, precum şi patologia preexistentă a asistaţilor din aceste centre, este aproape imposibil de limitat răspândirea virusului. În acest context epidemiologic, DSP a transmis către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă propunerea prin care programul de lucru al angajaţilor centrelor de asistenţă socială să fie identic cu cel avut în perioada stării de urgenţă", se arată în comunicatul emis de Prefectura Buzău.

Concret, autorităţile au impus măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor pe o perioadă de 14 zile, urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezenţa personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.

Cei mai mulţi dintre bătrânii diagnosticaţi cu COVID-19 au grave probleme de sănătate , fiind deja internaţi la Spitalul Suport din Râmnicu Sărat. Ei sunt greu de îngrijit, mulţi fiind imobilizaţi la pat.

"Mulţi au complicaţii ale sindromului de imobilizare, mulţi au demenţe senile şi nu cooperează. Au nevoie de măsuri speciale de îngrijire şi în condiţiile în care se lucrează într-un spital COVID, este foarte greu", a spus Felicia Vasile.

Spitalul este foarte aglomerat, iar medicii atrag atenţia că deja nu mai sunt locuri de internare.

"Suntem la capacitate maximă. Sunt mulţi beneficiari din centre de bătrâni, de la Haleş şi Costeşti. Sunt şi cadre medicale de acolo. Suntem supraaglomeraţi, suprasolicitaţi. Am internat sporadic marţi. Nu mai avem locuri pentru cazurile noi. Marţi abia am reuşit să internăm o bătrână de 91 pe care am amânat-o de două zile pentru că nu aveam locuri în secţia cardiologie", a spus Felicia Vasile, director medical din Spitalul de la Râmnicu Sărat .

De altfel, deja pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 sunt lăsaţi, în izolare, la domiciliu, pentru că nu mai sunt locuri de internare nici în alte unităţi medicale dedicate COVID-19.

"Întrucât la acest moment, în judeţul Buzău, toate paturile destinate internării acestei categorii de pacienţi sunt ocupate, avem pacienţi confirmaţi pozitiv, asimptomatici sau cu simptomatologie uşoară, care se află în izolare la domiciliu. Pentru capacitatea judeţului de a îngriji aceşti bolnavi şi de a asigura condiţiile necesare unui tratament decent, numărul îmbolnăvirilor e foarte mare, capacitatea hotelieră e demult depăşită. Am acumulat deja o restanţă de 59 de bolnavi cu care nu am reuşit să intrăm într-o relaţie directă, să reuşim să-I izolăm. Însă, şi dacă am intra în legătură cu el nu ştim ce le-am putea propune pentru că toate spaţiile de cazare sunt la capacitate", a spus medicul epidemiolog din Buzău.

Pe de altă parte, creşterile au fost înregistrate şi ca urmare a plecărilor în concedii. Cadrele medicale din spitale, epuizate, trag, la rândul lor, semnale de alarmă, şi îndeamnă la păstrarea măsurilor de siguranţă printre care evitarea locurilor aglomerate aşa cum ar fi staţiunile de pe malul mării.

"LA ATI au fost 12 cadre medicale infectate. Colegii mei s-au tratat acasă pentru că nu au mai avut loc în spital, s-au tratat pe banii lor, sunând cunoştinţe medici, care cum pe unde a putut să-şi ia tratamentul care trebuie. Colegi de-ai mei care s-au infectat alături de toată familia. Oamenii ar trebui să mai renunţe la concediile în locurile aglomerate pentru că aşa nu vom mai scăpa din tot acest coşmar", spune pentru sansanews.ro Letiţia Codreanu, asistent la ATI în Spitalul Judeţean.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "izolare preventivă la locul de muncă sau zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor pe o perioadă de 14 zile, urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu"

    Pe langa respectarea stricta a masurilor de igiena (spalat maini cu religiozitate si managementul varstnicilor incontinenti), izolarea preventiva la locul de munca a angajatilor este o masura necesara. 

    Desi politic este greu de asumat, consider ca aceeasi masura ar trebui impusa si unor categorii largi de angajati din mediul spitalicesc. 

    Atunci cand esti realmente sub asediu, militarii sunt consemnati la datorie. Tot astfel, acum ca suntem in stare de alerta/urgenta, este firesc ca cei care sunt elogiati ca eroi din "prima linie" sa fie izolati preventiv la locul de munca (lupta).

    Altminteri, doar facem inflatie de termeni, ne jucam de-a pandemia, distrugem economie si vieti si ne miram ca nu biruim. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb