Aprilie 2020 s-a dovedit a fi cea mai secetoasă lună aprilie din ultimii 60 de ani. Seceta extremă care a cuprins în special Sud-Estul României a distrus aproape în totalitate culturile însămânţate în toamnă. Precipitaţii nu au mai căzut de aproape o lună, însă situaţia dramatică cu care se confruntă agricultorii persistă încă de la finalul lunii august, adâncindu-se în timpul iernii când, la fel, precipitaţiile au lipsit aproape în totalitate.
Specialiştii de la Direcţia Agricolă sunt de părere că în judeţul Buzău ar fi fost nevoie de apă de cel puţin 40-50 l/mp însă de la jumătatea lunii martie nu a mai căzut niciun strop de ploaie. Între timp, datele oficiale venite de la Ministerul Agriculturii arată că Buzăul este printre cele 8 cele mai afectate judeţe de seceta extremă din acest an.
În aceste condiţii, agricultorii sunt îngroziţi şi asistă neputincioşi cum munca lor şi investiţiile se duc pe Apa Sâmbetei. Mulţi dintre fermierii buzoieni raportează deja pierderi ale producţiei de 100%. Un exemplu vine de la Ionuţ Cercel, agricultor din zona Balta Albă.
Buzoianul a cultivat în toamnă circa 100 de hectare cu grâu. Posibilităţi de irigare în zonă nu sunt aşa că întreaga suprafaţă a fost distrusă de secetă iar acum agricultorul trebuie să întoarcă toată cultura.
"Din estimările mele , gradul de afectare la cultura de grâu este de până la 90%. Pierderile sunt imense. Doar cheltuielile cu înfiinţarea culturii înt oamnă au fost de circa 180 de mii de lei", a spus Ionuţ Cercel, fermier Buzău.
A început contabilizarea pagubelor
În această perioadă toate suprafeţele afectate de secetă sunt contabilizate iar pe baza acestor situaţii, agricultorii urmează să fie despăgubiţi. Zece comisii formate din specialişti de la Direcţia Agricolă au plecat pe teren pentru a constata starea culturilor din tot judeţul pentru a putea face o centralizare corectă a pagubelor provocate de secetă.
În teren a plecat şi prefectul Leornard Dimian. Prima oprire a fost în comunele Ziduri şi Puieşti pentru a verifica stadiul de vegetaţie al culturilor agricole în contextul secetei pedologice care a afectat agricultura.
"Înainte de verificările din teren, la nivelul Instituţiei Prefectului a fost constituit Grupul de suport tehnic pentru evaluarea pagubelor cauzate de seceta pedologică, prin care au fost solicitate instituţiilor responsabile suprafeţele totale ale culturilor înfiinţate în toamna anului trecut, precum şi centralizarea declaraţiilor fermierilor privind gradul de afectare a culturilor. De asemenea, au fost solicitate de la Administraţia Naţională de Meterologie date legate de cantitatea de precipitaţii înregistrată în judeţul Buzău din septembrie 2019 până în prezent, urmând ca, după obţinerea datelor, să se constituie comisii de verificare cu privire la valoarea pagubelor cauzate de seceta pedologică", se arată într-un comunicat al Prefecturii Buzău. Prefectul a ajuns şi comuna Padina cât şi la un fermier din comuna Verneşti, care a reuşit să acceseze fonduri europene cu care a realizat un sistem de irigaţii performant.
"Verificarea din teren a culturilor agricole arată clar că acestea au avut de suferit ca urmare a secetei pedologice, iar efectele se văd cu ochiul liber. Este nevoie de urgentarea operaţiunilor pentru ca fermierii să primească despăgubiri, iar fermierii care intenţionează să reînsămânţeze terenurile să poată trece la aceasă procedură. Facem astfel tot ce ne stă în putinţă la nivel judeţean pentru ca buzoienii să aibă pe masă hrană sănătoasă", a declarat prefectul Leonard Dimian.
Totodată, Instituţia Prefectului - Judeţul Buzău a transmis către toate comunele judeţului o adresă prin care solicită autorităţilor locale ca, în regim de urgenţă, să aducă la cunoştinţa fermierilor de pe raza UAT- urilor că pot depune notificări cu privire la pagubele înregistrate la culturile agricole. În baza acestor documente, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor întocmi rapoarte operative ce vor ajunge în atenţia Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice din judeţ. Toate rapoartele vor fi analizate în cadrul unei şedinţe a Grupului de suport tehnic ce urmează să aibă loc în cursul zilei de miercuri.
Ulterior, se vor constitui 6 echipe de specialişti care, începând de joi, vor face verificări în teren pentru a constata şi evalua pagubele suferite de fermierii care au înaintat notificări.