Bursa de Valori Bucureşti a urcat, vineri, cu 5,71%, iar indicele compozit BET-C a coborât cu 0,71%, influenţat în principal de scăderea de 4,5% înregistrată de acţiunile OMV Petrom (SNP) în ziua ex-dividend, din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende din profitul din 2012.
Astfel, la finele şedinţei de tranzacţionare, titlurile SNP erau cotate la 0,4326 lei/unitate, preţ cu 4,5% sub închiderea de joi.
Petrom va distribui dividende în valoare cumulată de 1,58 miliarde lei din profitul de anul trecut.
Cinci deal-uri cu acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP) au asigurat 42% din rulajul de vineri, în sumă de 14,4 milioane lei. Tranzacţiile realizate cu acţiunile FP au însumat 7,6 milioane lei, iar preţul titlurilor a scăzut cu 0,23%, la 0,661 lei/unitate.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a înregistrat, ieri, o scădere de 0,83%, la 5.294,98 puncte, indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,51%, indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,11%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au majorat indicele BET-FI cu 0,37%.
Deşi pieţele financiare europene şi-au continuat astăzi tendinţa ascendentă, piaţa de acţiuni de la BVB a avut o evoluţie preponderent negativă, rămânând, însă, în zona în care s-a consolidat recent, ne-a spus Georgiana Androne, analist al Tradeville.
"Lichiditatea s-a încadrat în media ultimelor săptămâni, o treime din rulaj rezultând din tranzacţiile cu titlurile Fondului Proprietatea. Scăderea puternică a acţiunilor OMV Petrom, care s-au corectat cu 4,5% în data ex-dividend, a condus la scăderea principalilor indici bursieri locali, în componenţa cărora SNP deţine ponderi importante", a adăugat Georgiana Androne.
"În esenţă, investitorii care au cumpărat astăzi (n.r. vineri) aceste titluri au pierdut dreptul de a încasa dividendul brut de 0,028 lei, însă trebuie să menţionăm că scăderea a fost de o mai mică amploare decât cuantumul dividendului oferit. Dat fiind că luni va fi data ex-dividend pentru actiunile FP, ne aşteptăm la o nouă scădere a indicilor locali, iar acest efect se va resimţi şi în cazul altor ti-tluri care acordă dividende semnificative, cum ar fi Transgaz (TGN), a conchis analistul Tradeville.
Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 1,43% pe fondul declinului cu 4,5% a acţiunilor SNP (simbol SNP), care au ajuns la 0,43 lei/unitate.
Cele mai mari creşteri după preţ au aparţinut, în şedinţa de vineri, titlurilor Rompetrol Well Services (PTR), cu 12,04% (ajungând la 0,4 lei/unitate) şi MJ Maillis România (MJM), cu 11,63% (ajungând la 0,048 lei/unitate).
Cea mai semnificativă scădere de preţ a fost înregistrată de titlurile Sinteza S.A. (STZ), ce au coborât cu 9,76%, până la 0,37 lei/unitate.
Dintre SIF-uri, SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) au înregistrat creşteri de 2,47%, respectiv, 1,29%, atingând preţul de 1,039 lei/acţiune, respectiv 1,18lei/acţiune. Pe piaţa Rasdaq, investitorii au trans-ferat, vineri, acţiuni în valoare de 208.693 lei, cu 86% mai puţin decât cele 1,56 milioane lei transferate joi.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,2 milioane lei, valoa-re aproape la jumătatea rulajului şedinţei de joi, de 66,5 milioane lei.