BVB Acţiunile lichide scad în medie cu 1,63%

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 decembrie 2005

Se pare că "vacanţa bursieră" nu a impulsionat investitorii să efectueze plasamente în acţiuni listate la cota Bursei. Brokerii consideră că noul Cod Fiscal care va intra în vigoare la începutul anului următor reprezintă cauza interesului crescut din partea investitorilor să-şi vîndă participaţiile la diferite companii cotate la Bursă.

Deşi a existat în prima parte a zilei un impuls la cumpărare din partea unor investitori pentru titlurile lichide, în partea a doua a sesiunii bursiere au apărut vînzătorii. Astfel, toţi indicii bursieri au închis ziua pe scăderi. Cea mai mare reducere a înregistrat-o indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la cotă, fiind cu 1,63% mai mic decît nivelul din ultima zi de tranzacţionare.

Indicele BET-FI, care indică evoluţia cotaţiilor acţiunilor SIF s-a redus cu 0,57%, în condiţiile în care SIF1 "Banat Crişana" a fost singura acţiune care a închis ziua pe creştere, în timp ce SIF3 "Transilvania" a avut acelaşi preţ ca cel anterior.

Lichiditatea a fost bună ieri, valoarea totală a tranzacţiilor însumînd peste 55 de milioane de RON, din care 135.413 RON a reprezentat o tranzacţie cu obligaţiuni corporatiste "Finans- Bank".

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost "Banca Transilvania", cu un rulaj de aproximativ 11 milioane de RON.

După ce în prima parte a şedinţei cotaţia a fost cea maximă a zilei de 1,3 RON/acţiune, spre final, pe fondul scăderilor generalizate din piaţă, preţul s-a situat la nivelul minim de 1,24 RON/acţiune. Acesta a fost cu 3,9% mai mic decît cel anterior. Volumul a fost ridicat, tranzacţionîndu-se circa 8,5 milioane de acţiuni. La aceeaşi categorie, contrar tendinţei generale, acţiunile SNP "Petrom" au crescut la finalul zilei cu 0,2% pînă la 0,4850 RON/titlu, cu puţin sub maximul zilei de 0,4870 RON/titlu. Valoarea totală tranzacţionată a însumat peste 5 milioane de RON, la un volum de peste 10 milioane de acţiuni. Surprinzătoare la această categorie este aprecierea cotaţiei acţiunilor "Rafinăria Astra Română". Preţul la finalul zilei a fost aproape de limita maximă admisă de Bursă de 15%, însă lichiditatea a fost mică, perfectîndu-se doar 9 tranzacţii pe parcursul întregii zile. Cursul final a fost de 0,0389 RON/acţiune, în creştere cu 14,4% faţă de nivelul anterior.

Circa jumătate din rulajul zilei a fost realizat cu acţiunile SIF. Cel mai tranzacţionat titlu a fost SIF5 "Oltenia", cu un rulaj de peste 8 milioane de RON şi 3,36 milioane de acţiuni tranzacţionate.

Preţul la finele sesiunii s-a cifrat la 2,47 RON/titlu, în scădere cu 1,2% faţă de cel precedent.

"Sicomed" Bucureşti

SIF "Muntenia" a vîndut prin tranzacţii în piaţă, la preţul de 1,38 lei/acţiune, un pachet de 5.999.500 acţiuni "Sicomed" (SCD) în data de 30 noiembrie, se menţionează într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 8,27 milioane de RON. În ton cu toată piaţa, şi actiunile SCD au scăzut cu 1,5% pînă la 1,35 RON/acţiune. Rulajul perfectat cu acţiunile producătorului de farmaceutice a fost de circa 1,5 milioane de RON, tranzacţionîndu-se peste 18,46 milioane de acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb