BVB Acţiunile "Rompetrol" au atras interesul investitorilor

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 iulie 2005

Cel mai tranzacţionat emitent de pe Bursă, în cursul zilei de ieri a fost "Rompetrol Rafinare" Constanţa, cu un volum de peste 44 milioane de titluri transferate. Încă de la deschidere, cotaţia acestuia a urcat pînă la maximul zilei de 0,0900 RON/titlu, după care aceasta a suferit corecţii repetate pînă la minimul de 0,0868 RON/acţiune. Preţul la finele sesiunii bursiere a fost de 0,0871 RON/acţiune, în creştere cu 0,7% faţă de cel anterior.

La Bursă au fost transferate în cursul sesiunii bursiere de ieri peste 64 milioane acţiuni, în valoarea totală ce a depăşit 16,5 milioane RON.

Indicii bursieri au avut evoluţii contrare. Astfel, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate, s-a apreciat cu 0,39%, în timp ce indicele BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF a scăzut cu 3,01% comparativ cu ziua anterioară.

Deprecierea indicelui BET - FI s-a datorat reducerilor substanţiale ale cotaţiilor SIF. În cadrul şedinţei de ieri, preţurile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare au fost mai mici decît cele din sesiunea anterioară. Dacă în urmă cu două şedinţe, vînzătorii erau inhibaţi în piaţă datorită numărului mare de investitori dornici să plaseze ordine de cumpărare, în cursul zilei de ieri, situaţia s-a inversat.

Directorul general al BVB, Stere Farmache, ne-a declarat: "Lichiditatea a fost bună, transferîndu-se un număr mare de acţiuni, ceea ce reprezintă un lucru favorabil".

La categoria I, cele mai lichide titluri au fost cele ale "Petrom" (simbol SNP) care s-au tranzacţionat într-un volum de aproximativ 7 milioane de acţiuni, cu un rulaj total ce a depăşit 3 milioane RON. Preţul de închidere a fost de 0,469 RON/acţiune, în creştere cu 0,86% comparativ cu cel din ziua precedentă.

La categoria SIF, cel mai tranzacţionat titlu a fost cel care a scăzut cel mai mult, respectiv SIF5 "Oltenia". Preţul la închiderea şedinţei a fost de 1,2300 RON/acţiune, în scădere cu 3,2% faţă de ziua precedentă. Rulajul zilei de ieri perfectat cu acţiunile SIF5 a depăşit 2 milioane de RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb