BVB Acţiunile SIF "Muntenia" nu s-au lăsat influenţate de prognoza foştilor administratori ai SIF

INGRID ZAMFIR
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 iunie 2005

Perspectiva sumbră asupra activităţii SIF "Muntenia" pe care ne-au arătat-o cei doi foşti preşedinţi Teodor Mihăescu ("Muntenia Invest"), şi Ulm Spineanu ("Grupul Financiar Muntenia") nu a fost în măsură să influenţeze în vreun fel piaţa bursieră de ieri. Nu am asistat la vînzări masive şi nici la prăbuşirea cotaţiei acţiunilor SIF "Muntenia", iar o posibilă explicaţie ar fi aceea că preţul titlurilor în cauză a înglobat scandalul demiterii conducerii societăţii de administrare a SIF, respectiv "Muntenia Invest", la momentul respectiv (primelele luni anului). Atunci, titlurile SIF "Muntenia" au scăzut de la 11.100 la 6.200 lei/acţiune. Momentul a coincis cu scăderea generalizată a întregii pieţe.

În timpul şedinţei de ieri, tranzacţiile cu acţiuni SIF "Muntenia" au însumat numai 319.956 de acţiuni, la preţuri cuprinse între 8.550 şi 8.700 lei/acţiune. Ultimul transfer a fost încheiat la acelaşi preţ ca cel de vineri, adică la 8.650 lei/acţiune. O evoluţie asemănătoare au înregistrat şi acţiunile celorlalte patru societăţi de investiţii financiare, ceea ce arată că investitorii nu cred în falimentul SIF "Muntenia".

Din partea SIF-urilor, cea mai mare variaţie negativă a fost înregistrată ieri de "Moldova" (-0,9%). Cu aceste titluri au fost realizate şi cele mai multe tranzacţii, în valoare de peste 10 miliarde de lei.

Nu numai SIF-urile au avut ieri o zi nefavorabilă, ci întreaga Bursă, fiind consemnată o valoare totală a transferurilor de doar 56 miliarde de lei, un sfert decît realiza altădată.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Cea mai tranzacţionată acţiune în şedinţea bursieră de ieri a fost "Banca Transilvania", cu o valoare ce a depăşit 7 miliarde de lei.

Cel mai mare preţ atins a fost de 7.600 lei/acţiune, aflîndu-se în uşoară creştere faţă de ultimul curs de vineri.

În prezent, la "Banca Transilvania" are loc subscrierea de acţiuni în cadrul noii majorări de capital. Preţul de subscriere este de 4.000 lei/acţiune, iar ultima zi în care acţionarii mai pot achiziţiona aceste titluri este 24 iunie.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Societatea "Rompetrol Rafinare" s-a numărat ieri printre cele mai transferate titluri, cu o valoare totală de 5,27 miliarde de lei. Preţul de tranzacţionare a continuat să se menţină la un nivel scăzut, respectiv 771 lei/acţiune (ultima tranzacţie). Chiar dacă societatea a înregistrat rezultate financiare bune în primul trimestru, numărul mare de acţiuni existente în portofoliile investitorilor îi determină pe aceştia să nu mai investească pentru moment.

"Flamingo International" Bucureşti

La sfîrşitul şedinţei de ieri erau înregistrate 10.748.223 acţiuni subscrise în cadrul ofertei publice de vînzare lansată de "Flamingo International". Acestea totalizau 473 de solicitări (ordine de cumpărare), la preţuri cuprinse între 18.000 lei şi 24.000 lei/acţiune. Cele mai multe ordine erau lansate pentru preţuri sub 20.000 lei/acţiune (3,1 milioane de acţiuni la 19.000 lei şi 2,7 milioane de acţiuni la 18.000 lei/acţiune). La preţul maxim de 24.000 lei/acţiune erau înregistrate pentru cumpărare 2,3 milioane de acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb