BVB Acţiunile SIF-urilor au fost cele mai tranzacţionate în sesiunea de miercuri

Eduard Dobre
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 septembrie 2006

Ziua de 13 septembrie nu a fost prea ghinionistă pentru Bursă, dar nici nu a adus un noroc prea mare. Deşi atît valoarea, cît şi volumul tranzacţiilor au crescut, indicii au continuat să evolueze pe pantă descendentă de luni.

Volumul a înregistrat o triplare faţă de şedinţa de marţi, ajungînd la 60.206.645 titluri transferate. Valoarea totală tranzacţionată s-a apreciat cu 18,91%, urcînd la 26.186.071 lei (7.444.935 euro).

În schimb indicii au scăzut. BET FI, indicele care arată evoluţia preţurilor acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare, a avut cea mai mare depreciere, de -1,12%. BET-C a scăzut la rîndul său cu -0,15%, iar BET, indicele care reflectă preţurile celor mai lichide zece titluri transferate s-a diminuat cu -0,03%.

Silviu Turc, reprezentantul SSIF "Broker", ne-a declarat, că deşi numărul acţiunilor RRC "Rompetrol" transferate pe piaţa regular a fost insignifiant faţă de ce eram obişnuiţi, de cîteva şedinţe au loc tranzacţii destul de consistente pe piaţa deal. Ieri a fost transferat un pachet în valoare de 37 milioane lei la o cotaţie de 0,0839 lei/acţiune. Datorită scăderii preţului petrolului la nivel mondial, brokerii se aşteaptă la o uşoară apreciere a cotaţiei RRC odată cu anunţarea rezultatelor pe semes-trul doi, aceasta fiindcă societatea a intrat din nou pe profit, apreciază brokerii.

Concurentul direct al RRC, acţiunile SNP "Petrom", au evoluat destul de slab influenţate de scăderea acţiunilor "OMV" la Bursa din Viena şi că societatea a înregistrat pierderi pe domeniile de rafinare şi distribuţie din cauza infrastructurii deficitare, susţin brokerii. Cotaţia SNP este încadrată de o bandă de 3-4% în jurul valorii de 0,550 lei/acţiune, fiind destul de stabilă.

Ieri, rezultate bune au fost înregistrate şi de acţiunile BRD -"BRD Societe Generale", care variază în jurul valorii de 17 lei/acţiune. Domnul Turc este de părere că variaţia preţului titlurilor BRD s-ar putea stabiliza în intervalul plus-minus 3% din cotaţia actuală.

Principalele titluri care au avut o contribuţie majoră la formarea valorii totale de miercuri au fost SIF-urile. Acestea au evoluat destul de bine, în principal SIF 5 "Oltenia", SIF 2 "Moldova" şi SIF 4 "Muntenia". Dintre ele, SIF "Oltenia" a fost din nou cel mai în formă titlu, terminînd sesiunea cu o valoare totală de 4.239.025 lei, mai puţin cu 3,99% decît marţi. A fost urmat de SIF "Moldova" cu transferuri în valoare de 3.211.740 lei, SIF 4 ocupînd locul trei la o valoare de 1.831.855 lei.

Conform aşteptărilor, titlurile TEL "Transelectrica" nu mai au lichiditatea din urmă cu două săptămîni, ele devenind între timp plasamente pe termen lung.

În ceea ce priveşte acţiunile TLV, acestea s-au comportat bine, fiind în continuare marcate de aşteptarea intrării pe piaţă a acţiunilor gratuite. Cotaţia a fost aceeaşi cu cea de marţi, iar valoarea totală a trazacţiilor de 1.568.535 lei.

Brokerii sunt de părere că, indiferent de rezultatele raportului de ţară, situaţia lichidităţii la Bursă este incertă şi fără intrarea unor fonduri masive, scăderea putînd să se accentueze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb