BVB Acţiunile SIF-urilor au înregistrat creşteri între 2,3% şi 4,7%

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 noiembrie 2011

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,47%, într-o piaţă în care acţiunile SIF-urilor au înregistrat creşteri cuprinse între 2,3% şi 4,7%, în timp ce lichiditatea a continuat să fie asigurată în principal de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Majoritatea titlurilor de la BVB au înregistrat variaţii uşoare încă de la deschidere, iar pe parcursul zilei acţiunile celor cinci SIF-uri s-au des-prins de două ori de pluton, trecând pe creştere.

Prima încercare de revenire a fost în jurul orei 12:00 şi a durat doar aproape 40 de minute. SIF-urile au revenit pe creştere după ora 13:00, susţinute de ordine de cumpărare plasate de unii investitori după ce bursele vest-europene s-au stabilizat pe verde.

La finalul zilei, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, avansa cu 2,31%. Titlurile SIF-urilor au încheiat cu creşteri cuprinse între 2,27% şi 4,76%, iar acţiunile FP au urcat cu 0,23%.

Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction, a declarat: "Evoluţia actuală a bursei nu face decât să confirme structura investitorilor şi natura elementelor care îi ghidează în luarea deciziilor. Este clar că marea majoritatea au orizonturi de timp foarte scurt în ceea ce priveşte investiţia şi reacţionează imediat ce lucrurile se precipită la nivel internaţional. Atât timp cât în plan extern situaţia nu se va calma nici bursa de la Bucureşti nu va avea parte de o consolidare. Tot ce vom vedea va fi reprezentat de reacţii uneori exagerate la ştiri şi evenimente atât negative, cât şi pozitive".

Cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, au încheiat şedinţa la preţuri în scădere în medie cu 0,5%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,01% sub închiderea sesiunii precedente.

Pe de altă parte, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 0,33%.

"Din cauza instabilităţii din zona euro şi a unei posibile încetiniri economice, sunt şanse destul de reduse ca piaţa românească să înregistreze o apreciere astfel încât să recupereze până la nivelul de la începutul anului. În momentul de faţă, întrebarea este dacă situaţia se va stabiliza", a afirmat Bărbulescu, citat de Mediafax.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să se claseze pe prima poziţie în topul rulajelor, cu transferuri de 23,5 milioane lei, sumă din care 12,8 milioane lei au reprezentat valoarea a deal-uri cu 0,21% din titlurile FP. Cea mai recentă tranzacţie din piaţa principală cu aceste titluri a fost realizată la 0,445 lei, preţ în creştere cu 0,23%.

Titlurile Fondului au asigurat două treimi din lichiditatea pieţei, de 36,1 milioane lei (8,3 milioane euro). Rulajul a fost cu 36% peste valoarea transferurilor de miercuri, de 26,5 milioane lei (6,1 milioane euro).

O parte dintre investitori au continuat să vizeze produsele structurate şi au realizat operaţiuni de 4,6 milioane lei cu aceste titluri. Astfel, lichiditatea totală a BVB, de 41 milioane lei (9,4 milioane euro), a fost cu 28% mai mare decât rulajul de miercuri, de 32,1 milioane lei (7,4 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile au cumulat doar 175.000 de lei, sumă de aproape două ori sub lichiditatea şedinţei precedente, de 333.000 de lei.

Titlurile producătorului de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice Fimaro Cluj-Napoca (FIM) s-au clasat pe prima poziţie în topul rulajelor, cu transferuri de 49.000 de lei, iar cotaţia a avansat cu 5%, la 4,2 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb