BVB Acţiunile SNP au revenit în forţă

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 ianuarie 2004

Deşi acţiunile BRD au lipsit ieri de la tranzacţionare, în urma publicării convocatorului AGA, valoarea tranzacţiilor în-cheiate ieri la BVB a fost ridicată, de 45,42 miliarde de lei. Faptul a fost determinat de transferurile încheiate cu acţiunile SNP "Petrom" reintroduse la tranzacţionare după anunţarea hotărîrilor AGA.

Tendinţa generală a pieţei a fost una ascendentă, fapt demonstrat şi de aprecierea indicilor BET şi BET-C. Indicele celor mai lichide zece acţiuni de la prima categorie a Bursei a depăşit cu 0,22% nivelul atins miercuri, atingînd un nou maxim istoric, de 2.283 puncte. Indicele compozit a avut aproape acelaşi ritm de creştere, ajun-gînd la maximul istoric de 1.448 puncte.

SIF "Oltenia"

Pentru acţiunile SIF-urilor, investitorii nu au manifestat acelaşi interes ca în prima şedinţă bursieră a anului. Ca dovadă, valoarea tranzacţiilor a fost de numai 14,2 miliarde de lei, comparativ cu o valoare de peste 20 miliarde de lei din primele zile ale anului. Ieri, doar titlurile SIF "Oltenia" au depăşit un milion de acţiuni transferate. Indicele care arată evoluţia cotaţiilor acţiunilor celor cinci SIF-uri a înregistrat ieri o scădere cu 1,54% faţă de nivelul atins la finalul şedinţei de miercuri. Brokerii susţin că nu-mărul mai mare de vînzători ai acţiunilor SIF a fost determinat de faptul că aceştia au vrut să obţină profiturile înregistrate da-torită creşterii accentuate a cotaţiilor din ultimele zile.

SNP "Petrom"

Acţiunile SNP au revenit ieri la tranzacţionare, valoarea tranzacţiilor cu acestea ajungînd la 11 miliarde de lei. Deşi brokerii se aşteptau ca preţul acţiunilor SNP să scadă după publicarea anunţului de amînare a privatizării, cotaţiile a avut o evoluţie surprinzătoare. La finalul sesiunii, preţul acţiunilor SNP s-a situat cu 2% peste cel de la finalul anului trecut. Cel mai mare curs atins ieri, de 1.530 lei/acţiune, reprezintă un nou maxim de tranzacţionare al ultimului an. Brokerii apreciază că preţul acţiunilor SNP se va menţine în perioada următoare în jur de 1.490-1.500 lei/acţiune.

"Antibiotice" Iaşi

Lichiditatea acţiunilor "Antibiotice" s-a menţinut ridicată şi în şedinţa bursieră de ieri, numărul titlurilor transferate fiind de aproape 1,3 milioane de bu-căţi. Pe fondul unei cereri ridicate, cotaţia acţiunilor producătorului ieşean de medicamente a crescut pînă la 2.450 lei/acţiune, ceea ce reprezintă un nou maxim de tranzacţionare din ultimul an. Brokerii sînt de părere că interesul ridicat al investitorilor pentru acţiunile "Antibiotice" a fost determinat de aprobarea majorării capitalului social.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Cotaţia acţiunilor băncii a evoluat ieri pe un trend descrescător, preţul minim fiind de 4.850 lei/acţiune. Numărul mai mare de vînzători a fost determinat de cîştigul ridicat oferit de creşterea cursului din ultima lună. Unii brokeri sînt sceptici cu privire la o revenire a cotaţiei acţiunilor TLV la cursul de 5.000 lei/acţiune. Preţul maxim la care au fost încheiate transferurile cu acţiunile TLV ieri a fost de 4.950 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb