BVB Banca Transilvania a asigurat aproape o treime din rulajul zilei

Mihai Iscusitu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 aprilie 2019

Banca Transilvania a asigurat aproape o treime din rulajul zilei

Toţi indicii au închis în teritoriul negativ

Lichiditatea înregistrată în şedinţa de tranzacţionare de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 16,17 milioane de lei sub valoarea medie zilnică înregistrată anul trecut, de circa 46 de milioane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au descris, în raportul zilnic al companiei, evoluţia de ieri a bursei: "Am avut azi (n.r.ieri) o nouă şedinţă în care absenţa investitorilor şi-a spus cuvântul. Valoarea tranzacţiilor a fost de doar 3,4 milioane euro. O singură companie a avut tranzacţii totale de peste un milion de euro: Banca Transilvania (TLV) a asigurat astfel 30% din rulajul zilei. Din cadrul indicelui BET, două companii au înregistrat creşteri de peste un procent: Sphera Franchise Group (SFG) +1,14% şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) +1,06%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii este condus de acţiunile TLV, care au înregistrat transferuri în valoare de 4,91 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 2,12 lei, în depreciere cu 1,17%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 13,4 lei/titlu, în creştere cu 1,06%, valoarea tranzacţionată însumând 2,45 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 33,2 lei, pe fondul unei valori transferate de 2,3 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,942 lei/titlu, în scădere cu 0,63%, în contextul unui rulaj de 1,38 milioane de lei.

Pe piaţa "deal" a fost consemnată o singură tranzacţie, cu titlurile SNG, încheiată la preţul unitar de 33,3 lei/unitate, cu 0,30% peste referinţa din piaţa "regular", pe fondul unei valori transferate de 0,8 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni ale bursei, cu excepţia SIF-urilor, a avut o scădere de 0,29%, în timp ce indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră a coborât cu 0,21%.

De asemenea, indicele BET-TR care reprezintă capitalizarea "free-float"-ului celor mai tranzacţionate treisprezece companii listate pe piaţa reglementată şi care va fi ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui a scăzut cu 0,29%.

Indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de titluri ale bursei, a raportat o scădere de 0,29%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Oltchim" (OLT): +9,64%

2. "Mecanica Ceahlau" (MECF): +5,00%

3. "Electromagnetica SA" (ELMA): +4,41%

4. "Prebet SA Aiud" (PREB): +3,09%

5. "Santierul Naval Orsova S.A." (SNO): +1,56%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Ves SA" (VESY): -5,74%

2. "Aages S.A."(AAG): -3,47%

3. "Rompetrol Well Services S.A." (PTR): -3,09%

4. "Patria Bank S.A." (PBK): -2,91%

5. "Turism Felix S.A." (TUFE): -2,22%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb