Indicii bursieri au înregistrat şi în cursul şedinţei de vineri deprecieri. Indicele BET care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni tranzacţionate la BVB a scăzut cu 1,63% faţă de ziua anterioară, în timp ce indicele SIF - BET- FI a scăzut cu 1,8%.
Titlurile Petrom au revenit la tranzacţionare. După o suspendare de două zilei, în care compania a anunţat rezultatele financiare foarte bune obţinute de companie pentru primul trimestru, acestea au stîrnit interesul investitorilor, astfel încît la finalul şedinţei, cotaţia Petrom a fost în creştere cu 1,7% faţa de ultima şedinţă de tranzacţionare. Cu titlurile SNP s-a realizat şi o tranzacţie specială (deal), cu un număr de 3 milioane de acţiuni, la preţul de 3.600 lei/acţiune, acesta fiind şi cotaţia de la închiderea şedinţei de vineri. Valoarea totală a transferului special a însumat 10,8 miliarde de lei.
La prima categorie, s-au detaştat categoric, acţiunile Petrom. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate cu titluri SNP a fost de peste 42 de miliarde de lei, reprezentînd jumătate din totalul categoriei.
Cotaţia acţiunilor BRD s-a depreciat cu 4,2% faţă de şedinţa anterioară, însă valoarea totală a tranzacţiilor a fost de peste 23 miliarde de lei. Brokerii consideră că reducerea suferită de preţul acţiunilor BRD s-a datorat numărului mare de ordine de vînzare apărute în piaţă pe parcursul zilei de vineri. Cea mai bună evoluţie dintre acţiunile primei categorii le-a înregistrat titlurile Rafinăriei Astra Ploieşti. Preţul la închiderea şedinţei de tranzacţionare a fost de 330 lei/titlu, în creştere cu 9,3% faţă de ziua anterioară. La aceeaşi categorie, scăderea cea mai mare aparţine acţiunilor Oltchim Rîmnicu Vîlcea. Pe fondul unui rulaj de peste 2,7 miliarde de lei, cotaţia titlurilor OLT a scăzut pînă la nivelul minim de 2.530 lei/tiltu, după care la închidere preţul a fost de 2.700 lei/acţiune, în scădere cu 6,6% faţă de sesiunea bursieră anterioară. Compania a remis vineri un comunicat prin care anunţa respingerea de către Curtea Constituţională a unei acuzaţii aduse de acţionarul Lindsell Entreprises privind majorarea capitalului social Oltchim. Această majorare a fost aprobată în AGA, urmînd să fie efectuată prin conversia în acţiuni a unei părţi din creanţa AVAS.
La categoria a doua, acţiunile Rompetrol Rafinare Constanţa au fost suspendate de la tranzacţionare prin decizia BVB ca urmare a audierilor preşedintelui companiei la Parchetul General.
• SIF5 "Oltenia" Craiova
La categoria SIF, cotaţiile celor cinci societăţi de investiţii financiare au continuat să scadă. Preţul la închiderea şedinţei de tranzacţionare al acţiunilor SIF 5 a fost de 12.200 lei/acţiune, iar valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit 21 miliarde de lei. SIF 5 Oltenia a fost cel mai tranzacţionat titlu din categoria SIF, dar a înregistrat şi cea mai mare scădere din sector. În prima parte a sesiunii bursiere de vineri, cotaţia a scăzut atingînd minimul zilei de 12.100 lei/tilu, după care a început să-şi revină uşor pînă la 12.200 lei/acţiune, la închiderea şedinţei. Valoarea totală la această categorie a fost de peste 62 miliarde de lei, în timp ce totalul bursier de vineri a însumat peste 162,5 miliarde de lei.
Andreea Negru