BVB Bursa a crescut cu 0,8%, pe un rulaj redus

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 noiembrie 2011

Bursa a crescut cu 0,8%, pe un rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a crescut, vineri, cu 0,83%, într-o piaţă care a urmat linia burselor externe şi unde prudenţa investitorilor la tranzacţionare a ţinut lichiditatea sub 20 milioane lei.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, bursa locală este cu 10,6% mai jos.

Şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, crede că pieţele ar trebui să se stabilizeze în perioada următoare, întrucât efectele crizei datoriilor suverane au fost deja reflectate în scăderile burselor. În plus, autorităţi monetare importante, precum Fed, Banca Centrală Europeană, Banca Elveţiei, dar şi liderii UE, au luat deja măsuri pentru contracararea crizei.

"Măsurile luate de autorităţi vor conta până la sfârşitul anului şi nu cred că pieţele externe ar mai putea scădea. Indicii externi sunt la distanţă semnificativă de minimele din debutul lui octombrie. Doar un eveniment extrem, de genul unui anunţ unilateral al Greciei de ieşire din zona euro, mai poate destabiliza pieţele externe până la finalul anului. Totuşi, majoritatea investitorilor activi de la BVB nu sunt convinşi de cele de mai sus. Nu este necesar ca pieţele externe să mai urce de la aces-te nivele până la sfârşitul anului pentru ca aceşti investitori să vrea să reintre în piaţă. Cred că este suficientă menţinerea pieţelor externe la nivele actuale", a declarat Ciubotaru, citat de Mediafax.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,93%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,05% peste nivelul de joi.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 2,03%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a urcat cu 1,37%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 19,8 milioane lei (4,5 milioane euro), sumă cu 45% mai redusă decât rulajul de joi, de 36,1 milioane lei (8,3 milioane euro).

Brokerul crede că tranzacţia prin care SIF-urile vor vinde către Erste acţiunile deţinute la BCR poate fi un factor care i-ar putea determina pe unii investitori să reintre în piaţă, însă doar dacă preţul titlurilor Erste nu va mai scădea.

O parte dintre investitori au vizat încă de la deschidere titlurile Oltchim (OLT) şi Azomureş (AZO) şi au plasat ordine de cumpărare la preţuri cu mult peste ultimele cotaţii de joi. Acţiunile Oltchim au încheiat în urcare cu 15%, pe un rulaj de doar 144.000 de lei, iar titlurile Azomureş au avansat cu 10,54%. Transferurile cu acţiuni Azomureş au cumulat 350.000 de lei.

Creşterea acţiunilor Oltchim vine după ce Ministerul Economiei a anunţat joi că producătorul rus de energie electrică TISE este interesat să cumpere pachetul majoritar de acţiuni la combinatul chimic din Râmnicu-Vâlcea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost în continuare cele mai lichide din piaţă, cu un rulaj de 6,1 milioane lei, sumă din care 2,1 milioane lei au reprezentat valoarea a două deal-uri. La finalul zilei, titlurile Fondului erau în creştere cu 0,47%, la 0,4471 lei.

Pe piaţa produselor structurate au fost realizate tranzacţii de 3,4 milioa-ne lei, astfel că lichiditatea totală a BVB a fost de 23,2 milioane lei (5,3 milioane euro). Valoarea este cu 43% sub rulajul de joi, de 41 milioane lei (9,4 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb