BVB Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile Fondului Proprietatea

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 ianuarie 2012

Bursa a crescut uşor, pe un rulaj susţinut în principal de acţiunile Fondului Proprietatea

Erste a anunţat, ieri, că a răscumpărat o serie de bonduri garantate de statul austriac în valoare de 1,5 miliarde euro

Bursa de la Bucureşti a crescut ieri cu 0,4%, într-o piaţă în care investitorii au urmat linia burselor vest-europene, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape jumătate din lichiditate. Majoritatea acţiunilor au înregistrat variaţii uşoare încă de la deschidere, iar lichiditatea a fost asigurată de tranzacţiile realizate cu doar câteva acţiuni. Punctul maxim de creştere al indicelui general BET-C a fost atins în jurul orei 11:45, când piaţa avansa cu numai 0,46%.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,47%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic menţineau indicele BET-NG la nivelul de la închiderea de vineri.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,57% peste nivelul de la finalul şedinţei precedente. Creşterea a fost determinată în principal de titlurile FP, care au urcat cu peste 3%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu doar 0,21%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 37,5 milioane lei (8,6 milioane euro), valoare cu 10% peste rulajul şedinţei anterioare, de 34,1 milioane lei (7,8 milioane euro).

Florin Ilie, director Pieţe de capital la ING Bank, a declarat, citat de Mediafax: "Să sperăm că excesul de lichiditate generat de băncile centrale majore, acompaniate şi de cele din state precum România, va reuşi să acopere crevasele lăsate de criză în sistemul financiar şi că se va reflecta, din ce în ce mai mult, în fonduri disponibile pentru active cu un risc mai ridicat. Deocamdată, acest exces de lichiditate se reflectă timid în cotaţii mai ridicate pe pieţe, însă volumele vor creşte semnficativ numai odată cu o revenire a încrederii şi ulterior a inflaţiei".

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 17,8 milioane lei, şi au asigurat aproape jumătate din rulajul pieţei acţiunilor. Aceste titluri au crescut cu 3,08%, la 0,4655 lei.

Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood&Co, firmă care tranzacţionează şi pe piaţa de la Bucureşti, crede că evoluţia acţiunilor FP este determinată de achiziţiile realizate de un investitor mai mare. El nu crede, însă, că creşterea poate fi sustenabilă pe termen scurt, în absenţa unor ştiri pozitive care să îi determine şi pe alţi investitori să intre la cumpărare.

Pe de altă parte, Florin Ilie consideră că acţiunile Fondului Proprietatea reflectă mai fidel decât alte titluri, mai puţin lichide, evoluţiile de pe plan internaţional.

"Procesul de transfer dinspre presoanele fizice române către persoane juridice străine a fost constant, consistent şi vizibil de la listare până în prezent. Conform ultimelor date publicate, acest proces continuă, însă magnitudinea şi viteza sa au fost influenţate semnificativ de factori precum noile despăgubiri, acum practic încheiate, dar şi de contextul financiar internaţional", a adăugat Ilie.

Acţiunile Erste au înregistrat cea mai mare creştere din piaţă, de 12,34%, şi au ajuns la 71,45 lei (16,44 euro). Titlurile băncii austriece au fost influenţate încă din primele minute de evoluţia de pe bursa de la Viena, aceasta fiind piaţa principală a acţiunilor respective. Astfel, market makerii de la BVB au ridicat preţul încă de la deschidere pentru a-l aduce la un nivel apropiat celui de la Viena.

La finalul şedinţei pieţei acţiunilor de la Bucureşti, pe bursa din Aus-tria acţiunile Erste avansau cu 8,87%, la 16,57 euro.

Erste a anunţat, ieri, că a răscumpărat o serie de bonduri garantate de statul austriac în valoare de 1,5 miliarde euro, aceasta fiind a treia operaţiune de acest gen, din cele patru emisiuni lansate în 2009, cu garanţie de stat. Ultima dintre cele patru emisiuni de obligaţiuni, în valoare de 1 miliard de euro, pe termen de cinci ani, va ajunge la maturitate în februarie 2014. "În plus, este posibil ca piaţa să analizeze cu mai mare atenţie diferenţele de multipli la care se tranzacţionează acţiunile Erste faţă de alte bănci regionale cu expunere similară în Ungaria şi alte ţări din zona noastră", a mai spus brokerul de la ING Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb