BVB Bursa a închis în scădere uşoară, pe un rulaj de 6,86 milioane euro

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 martie 2015

Bursa a închis în scădere uşoară, pe un rulaj de 6,86 milioane euro

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere uşoară, pe un rulaj în linia ultimelor două şedinţe, asigurat în principal de transferurile cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP), Transelectrica (TEL) şi SIF Moldova (SIF2).

Indicele BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au închis în scădere cu 0,1%, după ce luni au încheiat cu un câştig de 0,7%. După prima jumătate a zilei, cei doi indici erau în stagnare.

BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţă reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 30,6 milioane de lei (6,86 milioane euro), nivel similar rulajului înregistrat în ultimele două sesiuni bursiere.

Fondul Proprietatea a contribuit cu 13,76 milioane de lei la rulajul total, din care 7,82 milioane de lei au provenit din două transferuri de pe piaţa deal. Cele două tranzacţii au fost efectuate la un interval de o oră, la 11:20, respectiv 12:20, la un preţ de 0,869 lei/acţiune, în stagnare, raportat la închiderea de luni.

Titlurile Fondul Proprietatea au închis în urcare cu 0,69%, la 0,875 lei/unitate.

BET FI, format din Fondul Proprietatea şi cele cinci SIF-uri, a închis în creştere cu 0,13%, sprijinit de evoluţia SIF Oltenia (SIF5), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Muntenia (SIF 4).

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au scăzut cu 1,23%, după transferuri de 2,1 milioane de lei, în timp ce titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au coborât cu 0,36%.

Acţionarii SIF Banat-Crişana l-au ales luni pe Bogdan Drăgoi, fost consilier prezidenţial şi fost ministru al Finanţelor, în funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al societăţii, alte trei posturi din CA rămânând, în continuare neocupate.

Indicele BET NG, care urmăreşte evoluţia acţiunilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,48%.

Acţiunile Transelectrica au coborât cu 2,46%, cel mai mare declin de la finalul unei şedinţe, începând cu 10 octombrie anul trecut. Transferurile cu acţiunile companiei au însumat 3,95 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Transgaz (TGN) a închis în scădere cu 0,91%, pe un rulaj de 1,4 milioane de lei, în timp ce acţiunile OMV Petrom (SNP) şi Electrica (EL) au pierdut 1,07%, respectiv 0,96% din valoare.

Indicii BET XT şi BET BK au scăzut cu 0,1%, respectiv 0,3%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb