BVB Bursa continuă să scadă

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 iulie 2006

Şedinţa bursieră de la sfârşitul săptămânii trecute a reprezentat o continuare a celei de joi, deoarece indicii bursieri au înregistrat din nou scăderi. Cel mai puternic a fost afectat indicele societăţilor de investiţii financiare BET-FI care a scăzut cu -2,94%. Acesta a fost urmat de BET (-1,95%) indicele care urmăreşte evoluţia preţurilor celor mai lichide şi active zece acţiuni cotate, şi BET-C care a pierdut -1,51%. Liviu Avram de la "Prime Transaction" ne-a explicat că şedinţa de vineri s-a deschis cu o scădere mai accentuată pentru sectorul SIF. Domnia sa a mai adăugat că sesiunea de la sfârşitul săptămânii trecute continuă deprecierea mai drastică înregis-trată în şedinţa precedentă.

Marcel Murgoci de la "Estinvest" consideră că şedinţa de vineri s-a caracterizat prin pierderi mai consistente înregistrate în sectorul SIF. Domnia sa apreciază că această scădere a bursei a fost influenţată de evenimentele care au avut loc în ultima perioadă precum războiul din Orient, creşterea preţului petrolului şi posibila fraudă din sistemul bancar.

Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate vineri s-a ridicat la 26 milioane RON, cu 22% mai puţin decât în şedinţa precedentă. În topul celor mai mari valori transferate, pe primul loc s-a situat SIF 2 "Moldova" cu titlurile căreia s-au realizat tranzacţii în valoare de 7,2 milioane RON, reprezentând 28% din total. Cotaţia acţiunilor a scăzut la deschiderea sesiunii, apoi a crescut uşor atingând maximul de 1,86 RON/acţiune ca să scadă din nou până la sfârşitul şedinţei. Ultima tranzacţie s-a încheiat la preţul de 1,81 RON/acţiune.

Pe locul al doilea s-a situat SIF 3 "Transilvania" cu 4,2 milioane RON. La fel ca titlurile SIF 2, cotaţia acţiunilor SIF 3 a scăzut la începutul şedinţei, după care a avut o evoluţie mai bună. La final, cotaţia a suferit o scădere accentuată.

Următorul loc a fost ocupat de "Banca Transilvania" (TLV), la o diferenţă mai mare de primele două locuri, cu o valoare transferată de 2,4 milioane RON. Cursul titlurilor TLV a evoluat strâns, între 1,07 şi 1,09 RON/acţiune. Ultima tranzacţie s-a perfectat la preţul minim.

Şi volumul titlurilor transferate a fost în scădere cu 8,5% faţa de joi. Aşa cum au obişnuit în ultima perioadă, titlurile "Rompetrol Rafinare" Constanţa s-au situat din nou pe primul loc în topul celor mai mari volume transferate cu 40% din total. Valoarea totală a tranzacţiilor efectuate cu acţiunile companiei petroliere s-a cifrat la 1.201.183 RON.

"Biofarm" Bucureşti

O evoluţie bună a înregis-trat-o vineri cotaţia acţiunilor "Biofarm" Bucureşti (BIO), care a câştigat 5,5%. Analiştii spun că această creştere poate fi pusă pe seama unor investiori mai mari, care, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost interesaţi să cumpere acţiuni BIO. Cotaţia acţiunilor a crescut în trepte până la sfârşitul sesiunii, ultima tranzacţie făcându-se la preţul maxim de 0,58 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb