Şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost caracterizată de creşteri generalizate, în condiţiile în care nu prea sînt vînzători pe piaţă. Ieri, au continuat creşterile înregis-trate în ultimele două zile din săptămîna trecută, dar pe volume mici de acţiuni tranzacţionate. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de peste 103 miliarde de lei, din care transferurile de obligaţi-uni au reprezentat peste 51 milioane de lei. Astfel, s-au transferat două obligaţiuni BRD Groupe Société Générale, la un preţ cu 1% mai mare decît principalul.
Brokerii sînt de părere că valoarea tranzacţionată destul de redusă reprezintă semnalul că nu sînt vînzători în piaţă, exis-tînd astfel ofertă slabă în ceea ce priveşte valorile mobiliare. Brokerii consideră că vînzătorii continuă să aştepte, în timp ce cumpărătorii şi-au făcut apariţia. Dacă în următoarele zile vor continua creşterile de ieri pentru principalele acţiuni, se poate vorbi de o revenire a pieţei.
Indicii bursieri au crescut pe fondul majorării preţurilor acţiunilor care intră în componenţa lor. Astfel, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece societăţi listate la Bursă, a înregistrat o creştere cu 2,3% faţă de nivelul din ziua anterioară. O creştere la fel de semnificativă a avut-o şi indicele BET-FI care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF. Acesta s-a majorat ieri cu 2,96% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce indicele bursier ROTX, din componenţa căruia fac parte şase societăţi cele mai lichide şi cu cea mai mare capitalizare bursieră, a crescut cu 2,21%.
O evoluţie spectaculoasă a înregistrat-o ieri preţul acţiunilor companiei farmaceutice "Sicomed". La închiderea şedinţei de tranzacţionare, cotaţia aces-tora a fost de 6.700 lei/acţiune, în creştere cu 9,8% faţă de şedinţa anterioară, aceasta fiind consecinţa rezultatelor financiare bune prezentate de companie şi prognozate pentru anul în curs.
• "Banca Transilvania"
"Banca Transilvania" a înregis-trat o evoluţie pozitivă în sesiunea bursieră de ieri, preţul la închiderea zilei fiind de 7.850 lei/acţiune, în creştere cu 1,3% faţă de şedinţa anterioară. În prima parte a zilei a fost transferat un pachet cu 100.000 acţiuni la preţul de 7.800 lei/acţiune, iar în partea a doua, spre finalul şedinţei, a mai fost transferat un pachet cu acelaşi număr de acţiuni la preţul de închidere. Pe parcursul zilei, acţiunile TLV au atins maximul de 7.950 lei/acţiune. Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate cu acţiunile băncii a fost de peste 18,8 miliarde de lei, fiind cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie.
• "Petrom" Bucureşti
Un alt emitent care a cunoscut o creştere a cotaţiei acţiunilor a fost "Petrom" Bucureşti. Astfel, preţul la închiderea şedinţei a fost de 3.320 lei/acţiune, în creştere cu 5,4% faţă de ziua precedentă. Valoarea totală transferată a depăşit 6 miliarde de lei. Preţul a crescut pe tot parcursul şedinţei, atingînd în partea a doua maximul zilei, de 3.330 lei/acţiune, des-crescînd uşor spre final. Tot atunci, s-a tranzacţionat un pachet cu 177.000 acţiuni SNP la preţul de 3.300 lei/acţiune.
• "Rompetrol Rafinare" Constanţa
La categoria a doua, cel mai tranzacţionat emitent a fost "Rompetrol Rafinare", care a înregistrat o valoare a tranzacţiilor de peste 13 miliarde de lei. Preţul la închiderea şedinţei a fost de 879 lei/acţiune, în creştere cu 3,1% faţă de sesiunea anterioară. În prima parte a zilei, a fost transferat un pachet cu 844.000 acţiuni RRC la preţul de 872 lei/acţiune, mai apoi tranzacţionîndu-se un alt pachet cu 800.000 acţiuni la preţul de 870 lei/acţiune.