BVB Bursa este nehotărâtă

C.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 august 2006

Şedinţa bursieră de ieri a adus schimbări doar în ceea ce priveşte volumul de acţiuni transferate, deoarece valoarea totală tranzacţionată a fost aproape aceeaşi. Astfel, volumul a crescut cu +23% faţă de sesiunea precedentă, ajun-gând la 35.697.836 acţiuni. Acest număr de titluri a fost atins în principal datorită transferurilor cu acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa (17.375.500 titluri, reprezentând aproape 50% din totalul pieţei).

Faţă de şedinţa de luni când toţi indicii bursieri au scăzut, ieri aceştia au închis şedinţa pe plus. Cel mai mult a câştigat BET (+1,33%) care urmăreşte evoluţia preţurilor celor mai lichide zece acţiuni cotate. Acesta a fost urmat de indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare BET FI care a urcat cu +1,19%, şi indicele care urmăreşte evoluţia preţurilor tuturor acţiunilor cotate, BET-C, care s-a apreciat cu +1,04%.

Cosmin Tudone, de la SSIF "Eastern Securities", a comentat că, în mod normal, după cum se arăta şedinţa de luni, bursa trebuia să fie ieri în scădere, însă nu a fost aşa. "Probabil dorinţa de cumpărare a fost mai mare", a subliniat domnul Tudone. Deşi bursa a crescut ieri, această creştere nu este semnificativă, aşa cum nici scăderea de luni nu a fost. Dacă în continuare piaţa va creşte, însă pe volume mai mari, atunci putem vorbi de o creştere susţinută. În această situaţie bursa se va stabiliza, iar apoi va creşte, moment în care SIF-urile s-ar putea relansa. Însă, deocamdată nimic nu este cert, a scos în evidenţă Cosmin Tudone.

Piaţa a fost dominată ieri de transferuri făcute cu titluri ale societăţilor de investiţii financiare. Primul loc a fost ocupat de titlurile SIF 2 "Moldova" care, după ce au încheiat şedinţa de luni pe minus, ieri au crescut cu +2%. Tranzacţiile efectuate cu titlurile SIF 2 au cumulat 4.079.195 lei. Acţiunile SIF 2 au fost transferate ieri la preţuri între 1,90 si 2,03 lei/acţiune, iar după mijlocul şedinţei s-a putut observa o creştere a cotaţiei.

Şi acţiunile SIF 5 "Oltenia" au avut o contribuţie importantă la formarea valorii totale (3.380.245 lei), iar până la finalul şedinţei, au înregistrat o apreciere de +1,6%.

Locul următor a fost ocupat de SIF 3 "Transilvania", cu titlurile căreia s-au realizat tranzacţii în valoare de 3.059.205 lei.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Acţiunile "Rompetrol Rafinare" (RRC) au avut o evoluţie bună, cu transferuri care au făcut aproape jumătate din piaţă, şi o creştere de +4,31%, fiind cea mai mare înregistrată ieri. Cosmin Tudone a comentat că, în mod normal, creşterea preţului petrolului la care asistăm este nefavorabilă pentru societate, însă cu toate acestea titlurile sale urcă. "Acţiunea RRC este una volatilă", a încheiat domnul Tudone. Ultimul pachet de 500 de acţiuni a fost transferat la preţul de 0,8 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb