BVB Bursa noastră, decuplată de pieţele străine

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 martie 2015

Bursa noastră, decuplată de pieţele străine

Bursa de la Bucureşti a închis marţi în scădere cu 0,5%, pe cel mai ridicat rulaj din aproape două săptămâni, rezultat în principal din schimburile perfectate de investitori în a doua parte a zilei cu titluri Romgaz (SNG) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Indicii, aflaţi în ultimele zile într-o evoluţie mai mult laterală, au consemnat uşoare scăderi, ne-a spus Simion Tihon, broker la Prime Transaction, adăugând: "Se confirmă astfel o decuplare de bursele internaţionale care au înregistrat mişcări mai ample, pe fondul aşteptărilor de creştere a dobânzii în SUA - vizibile şi prin aprecierea semnificativă a dolarului. Revenind la piaţa noastră, volumele slabe au dus la perimarea interesului investitorilor chiar şi pentru companiile ce ar putea acorda dividende cu randament ridicat. Cel mai probabil, propunerile de repartizare a profitului din 2014 vor mai dezmorţi puţin piaţa şi vor determina şi o creştere a volumelor".

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au scăzut cu 0,5%, după ce luni au coborât cu 0,6%, respectiv 0,7%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 33,26 milioane de lei (7,48 milioane de euro), cea mai ridicată lichiditate începând cu şedinţa din 25 februarie, când au fost operate schimburi de 38,28 milioane de lei, dar sub media zilnică de anul trecut, de uşor peste 50 de milioane de lei, potrivit Mediafax.

Acţiunile Romgaz au avut cea mai ridicată lichiditate, de 12,2 milioane de lei, şi au închis în scădere cu 0,3%.

Schimburi cu valoare ridicată a consemnat şi BRD, totalizând 8,56 milioane de lei, însă suma include şi o operaţiune de 2,87 milioane de lei pe segmentul deal al pieţei. Titlurile instituţiei de credit au închis în stagnare faţă de luni.

Tot în stagnare a terminat şedinţa şi Fondul Proprietatea (FP), în urma unor transferuri de 3,52 milioane de lei.

O lichiditate mai ridicată au avut şi acţiunile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), de 1,8 milioane de lei, Electrica (EL), de 1,67 milioane de lei, şi OMV Petrom (SNP), de 1,6 milioane de lei. Valoarea tranzacţiilor perfectate cu titluri BVB include două schimburi pe segmentul deal însumând 1,3 milioane de lei, iar rulajul OMV Petrom un transfer de 650.700 de lei.

Cotaţia Electrica a scăzut cu 0,8%, BVB a coborât cu 0,5%, iar OMV Petrom cu 0,3%.

BET NG, indicele sectorului energetic, a înregistrat un declin de 0,6%, uşor mai accentuat decât cel al pieţei, în timp ce BET FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,5%.

OMV Petrom a anunţat, marţi, că un fond al Franklin Templeton Investment Funds a vândut vineri acţiuni ale companiei în valoare de 3,55 milioane de lei. Astfel, fondul Franklin a vândut vineri titluri de 2,16 milioane de lei pe segmentul deal al bursei, dar şi acţiuni de 1,4 milioane de lei pe segmentul regular. Acelaşi fond a vândut şi joi un pachet de acţiuni OMV Petrom, dar cu o valoare mică, de aproape 80.000 de lei.

Indicele BET XT a scăzut cu 0,5%, iar BET BK cu 0,6%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb