Bursa de la Bucureşti a închis ultima sesiune din această săptămână în stagnare, pe o lichiditate foarte redusă, de numai 8,02 milioane lei (1,8 milioane euro), cel mai redus nivel înregistrat în ultimele trei luni.
Încă din primele minute ale şedinţei, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au plasat ordine pentru volume foarte reduse de acţiuni şi la preţuri în scădere uşoară faţă de cele de la finalul sesiunii precedente.
Marile burse europene au fost închise vineri, înainte de Paştele catolic, iar transferurile la Bucureşti au scăzut la jumătate faţă de joi, când tranzacţiile au însumat 16,4 milioane lei (3,7 milioane euro). O lichiditate mai redusă a fost înregistrată la 10 ianuarie, de 7,63 milioane lei.
Directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, spune că lichiditatea pe plan local ar putea rămâne redusă în perioada următoare, când sunt programate şedinţele AGA.
"Vor avea loc adunările generale ale acţionarilor de bilanţ pentru majoritatea emitentilor listaţi la BVB şi este posibil să asistăm la scăderea lichidităţii pentru că unele acţiuni vor fi oprite de la tranzacţionare. Pe de altă parte, grijile manifestate de către investorii de pe pieţele externe se pare că au ajuns şi la noi, ceea ce explică apatia din piaţă în anumite zile, marcată prin scăderi ale cotaţiilor acţiunilor", a declarat Murgoci, citat de Mediafax.
El a adăugat că un element important pentru evoluţia pieţelor sunt rezultatele finanaciare ale companiilor pentru primul trimestru, care vor fi anunţate începând de săptămâa viitoare pe piaţa americană şi la începutul lunii mai pentru piaţa locală.
"Dacă rezultatele raportate vor fi mai bune decât aşteptările, atunci piaţa poate înregistra volume considerabile de tranzacţionare, pe uşoare creşteri ale indicilor bursieri", a mai spus Murgoci.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât vineri cu 0,31%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,3% peste nivelul de joi.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut uşor, cu 0,09%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a pierdut 0,13%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Lichiditatea de vineri a fost susţinută în proporţie de 50% de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (2,16 milioane lei) şi SIF Oltenia (1,91 milioane lei). Titlurile FP au închis la 0,5795 lei, în scădere cu 0,6%, iar acţiunile SIF5 au pierdut 0,38%, la 1,325 lei.
Al treilea rulaj din piaţă a fost raportat de acţiunile Transelectrica (TEL), de 1,03 milioane lei, iar ultimul transfer s-a operat la 15,28 lei, cu doar 0,07% peste nivelul de referinţă.
Cotaţia acestor acţiuni a scăzut cinci şedinţe consecutiv, cumulat 4,7%, iar joi erau cotate la 15,27 lei, aproape de preţul din tranşa investitorilor mari din oferta publică încheiată săptămâna trecută de stat, de 14,9 lei/titlu.