BVB Coronavirusul continuă să pună presiune pe BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 februarie 2020

Coronavirusul continuă să pună presiune pe BVB

BET scade pentru cea de-a cincea şedinţă la rând Rulaj de 96 milioane de lei, mai mult decât dublul mediei zilnice a anului trecut Marcel Murgoci, Estinvest: "În acest moment, indicii Bursei de Valori Bucureşti se află pe un trend descendent, cel puţin pe termen scurt" Anca Păltineanu, Tradeville: "Sphera Franchise Group, singurul emitent în creştere, din cadrul indicelui BET"

Îngrijorările cu privire la răspândirea rapidă a epidemiei de coronavirus în afara Chinei au continuat să pună presiune asupra pieţelor în prima parte a şedinţei bursiere de ieri, în condiţiile în care numărul deceselor confirmate a continuat să crească, iar indicii europeni au afişat, în cea mai mare parte a zilei, un tablou roşu aprins.

Scăderile s-au transpus şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indicele BET marcâd cea de-a cincea zi de scădere la rând, într-o zi în care valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 95,86 milioane de lei, mai mult decât dublul mediei zilnice a anului trecut, de circa 40 milioane de lei.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest ne-a declarat: "Asistăm la continuarea tendinţei de scădere manifestată chiar de la începutul zilei de luni. Este o reacţie la evenimentele din pieţele externe, care scad pe fondul problemelor pe care este posibil să le genereze apariţia epidemiei de coronavirus în economie, cu impact asupra activităţii companiilor. Totuşi, vedem că pieţele din Statele Unite au deschis în creştere ziua de tranzacţionare, ceea ce a imprimat un reviriment şi la BVB, pe final de şedinţă. Dar asta nu înseamnă că am ajuns la un punct în care deprecierile s-au oprit, pentru că oricând pot apărea noi informaţii care să ducă la continuarea scăderilor".

Este o afirmaţie ce vine în contextul în care, după prima oră de tranzacţionare, toate coşurile de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti afişau deprecieri de peste 2% pentru ca, în ultima parte a zilei, indicii să începă să crească astfel încât, la închidere, doar BET-NG să aibă o scădere de peste 1%.

Marcel Murgoci a continuat: "Sigur că avem de-a face cu o cauză externă pieţei noastre, dar BVB este expusă pentru că vorbim despre un eveniment care este posbil să afecteze economia României, ce are relaţii cu China. Acum, faptul că virusul s-a răspândit şi în Europa poate crea şi mai multe probleme la nivelul UE. Din punctul meu de vedere, toate sectoarele de la BVB sunt expuse dacă nu direct, atunci indirect, la evenimentele din China. Inclusiv băncile, care au drept clienţi persoane ce au relaţii comerciale cu China şi a căror activitate poate fi puternic afectată. Este un cerc vicios".

Bineînţeles că, parcursul viitor al pieţelor depinde de cum vor evolua cauzele care au dus la aceste scăderi, a mai spus directorul de la Estinvest, care a conchis: "Cert este că, în acest moment, indicii Bursei de Valori Bucureşti se află pe un trend descendent, cel puţin pe termen scurt. Rămâne de văzut dacă tendinţa va continua şi pe termen mediu".

La rândul său, Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie negativă, continuând trendul descendent, asemenea principalelor burse europene. Indicele BET a pierdut 0,76% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -1,18% pentru

BET-NG şi -0,73% în cazul BET-FI. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 19,9 milioane de euro, depăşind media zilnică de 9,7 milioane de eurp înregistrată de la începutul anului. Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Societatea de Construcţii Napoca (NAPO), +14,29%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, singura evoluţie pozitivă a zilei a fost înregistrată de acţiunile Sphera Franchise Group (SFG), +2,69%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere din piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri)

acţiunile Altur (ALT), cu -5,26%, având un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), -2,95%, pe fondul unui volum de acţiuni peste media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol."

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au cumulat un rulaj de 24,89 milioane lei, titlurile băncii încheind şedinţa bursieră în stagnare, la preţul de 2,5 lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,37%, până la preţul de 1,34 lei, valoarea tranzacţionată cu titlurile fondului închis de investiţii ridicându-se la 14,97 milioane lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii de ieri de la bursa noastră se găsesc titlurile Romgaz (SNG), care au angrenat un rulaj de 10,67 milioane lei, cotaţia producătorului de gaze încheind şedinţa de tranzacţionare la preţul de 33,85 lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au avut o lichiditate de 6,28 milioane de lei, preţul titlurilor BRD coborând cu 1,64%, la 15,56 lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost derulată nicio tranzacţie.

Indicele compozit BET Plus, al celor mai tranzacţionate 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,75%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,85%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un recul de 0,94%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Societatea de Construcţii Napoca" (NAPO): +14,29%

2. "Sphera Franchise Group" (SFG): +2,69%

3. "Prebet" (PREB): +1,35%

4. "IAR Braşov" (IARV): +1,23%

5. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +0,82%

------------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Altur" (ALT): -5,26%

2. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -5,15%

3. "Zentiva" (SCD): -4,73%

4. "Dafora" (DAFR): -4,59%

5. "Mecanică Fină" (MECE): -4,22%

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pe bursele chineze nu au fost scaderi asa de mari !

    La ultima sedinta Hang Sheng , Sanghai ,chiar au incheiat pe plus . 

    Interesant . Nu ? 

    BVB e pe minus , dar trebuie remarcat ca se tranzactioneaza pe volume mici . Fondurile , investitorii mari nu vand . 

    "Ultrasii" supravegheaza atent acei cativa investitori mici rataciti pe BVB , asteptand sa vanda. 

    Majoritatea societatilor au avut rezultate bune. Atat Sifurile , cat si companiile energetice , bancile etc.

    Cei care reusesc sa cumpere la aceste preturi mici , vor beneficia de dividende pe intreg anul 2019 si de castigul dupa revenirea preturilor , pe seama celor care vand care vor pierde . 

    1. Teorectic ai dreptate. Practic nu se stie daca piata isi va reveni. O scadere mare incepe de oblicei cu una mica!

      Asa am gandit-o si eu in 2008 ,n-am vandut nimic 3 ani ! Si ? Portofoliul mai valora 30% .

      Fondurile si marii investitori vand primii.

      Bursa este emotie in situatiile de genul asta ,rezultatele companiilor nu mai conteaza dar pana nu inveti pe pielea ta n-ai de unde sa stii ! 

    A ajuns mai mic riscul la bursa decat sa iti rupi oasele sa pui bazele unei afaceri, va spun din experienta!

    Se spune ca trebuie cumparat pe panica si vandut la extaz,depinde cum ai norocul la cumparare pe panica, ori la bal ori la spital ????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb