BVB Cotaţia SIF 5 "Oltenia" a scăzut cu aproximativ 4%

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 iulie 2005

Vînzătorii au fost foarte activi în piaţă în cursul şedintei de tranzacţionare de ieri, în special pe acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare. Acţiunile SIF au fost intens tranzacţionate, realizîndu-se un rulaj la această categorie de peste 4,3 milioane de RON. Cea mai mare reducere au înregistrat-o titlurile SIF5 "Oltenia". Ordinele multiple de vînzare plasate în piaţă au determinat reducerea cotaţiei la finele şedinţei de ieri, cu aprozimativ 4%. Această evoluţie a înfluenţat în mod direct indicele BET- FI , care reflectă evoluţia preţului acţiunilor SIF. Astfel, indicele s-a depreciat cu 2,55% faţă de sesiunea bursieră anterioară. O altă reducere importantă la aceeaşi categorie a avut-o preţul acţiunilor SIF 2 "Moldova" Bacău. Cotaţia SIF2 la sfîrşitul zilei a fost de 1.0400 RON/acţiune, în scădere cu 3,7% comparativ cu sesiunea anterioară.

SIF 1 "Banat Crişana" a trecut la denominarea valorii nominale a acţiunii şi a capitalului social. Începînd cu data de 1 iulie, valoarea capitalului social este de peste 54,88 milioane RON, iar valoarea nominală a acţiunii SIF1 este de 0,1 RON. Prin denominare nu s-au modificat numărul acţiunilor emise şi cotele de participare ale acţionarilor la capitalul social.

În cursul zilei de ieri au fost realizate, de asemenea, transferuri cu obligaţiuni. Astfel, au fost tranzacţionate 100 obligaţiuni BRD, în valoare de peste 265.000 RON, la un preţ cu 3% mai mare decît principalul. Interesul a fost manifestat de investitori şi pentru obligaţiunile Finansbank, realizîndu-se tranzacţii cu 56 titluri cu venit fix, la un preţ cu 5% mai mare decît principalul.

Cu două zile în urmă, s-a produs o degradare a serviciilor de date ale reţelei RCS&RDS, care a condus la disfuncţionalităţi ale conexiunilor clienţilor.

Directorul comercial al RCS&RDS, Ovidiu Ghiman şi-a cerut scuze public pentru incidentul produs prin care a fost afectată activitate bursieră timp de mai bine de două ore.

Incidentul nu s-a datorat unei erori umane sau de operare greşită a reţelei. Practic, s-a produs o congestionare a reţelei, care a dus în cele din urmă la scăderea calităţii seriviciului, se menţionează într-un comunicat al companiei.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost "SNP Petrom". Rulajul perfectat cu acţiunile SNP a însumat 3,5 milioane de RON, la un volum tranzacţionat de peste 8 milioane de acţiuni. În prima parte a zilei, cotaţia titlurilor a atins maximul de 0,4400 RON/acţiune, urmînd mai apoi o corecţie pînă la nivelul preţului de închidere de 0,4320 RON/ acţiune. Acesta a fost în creştere cu 2,4% faţă de ziua anterioară. Brokerii susţin că transferurile au fost efectuate cu pachete mari de acţiuni.

"Oltchim" Râmnicu Vîlcea

Titlurile companiei "Oltchim" au avut în cursul zilei de ieri o evoluţie bună, preţul de închidere al acestora fiind în creştere cu 1,6% faţă de cel din sesiunea anterioară. Ieri a fost a doua zi consecutiv cînd cotaţia a crescut, investitorii fiind interesaţi de acţiunile OLT. În prima jumătate a zilei, preţul a atins maximul de 0,3120 RON/acţiune, urmînd o corecţie pînă la 0,3090 RON/titlu, care a fost şi preţul de închidere. Evoluţia preţului acţiunilor OLT a fost în linii mari aceeaşi ca cea a titlurilor SNP. Valoarea totală a tranzacţiilor realizate cu acţiuni OLT a însumat peste 200.000 RON, iar volumul trans-ferat a fost de 652.000 titluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb