BVB Creşteri pe linie pentru indici

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 martie 2023

Creşteri pe linie pentru indici

Tranzacţii de numai 28,9 milioane lei, sub media zilnică a anului

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în ton cu evoluţia pieţelor europene. Indicele BET, ce reflectă evoluţia celor mai lichide 20 de titluri ale bursei noastre, a avut un avans de 0,88%, la 12.096 de puncte, în timp ce indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 0,86%, până la 1.807 de puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la numai 28,9 milionane lei, sub media zilnică a anului, de 42,6 milioane de lei, în condiţiile în care prin piaţa "deals" nu a fost derulat niciun schimb.

Echipa de la Prime Transaction a scris, în raportul său zilnic: "Toţi indicii BVB au început săptămâna în creştere, cu variaţii între +0,05% pentru BET-FI şi +0,99% în cazul BET-NG. Valoarea tranzacţionată a fost de 5,78 milioane euro, în scădere cu aproape 40% faţă de şedinţa de vineri. Trei emitenţi - Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) şi Romgaz (SNG) - au reuşit să aibă un rulaj zilnic mai mare de două milioane de lei fiecare. Emitenţii din cadrul indicelui BET au avut evoluţii preponderent pozitive, variaţiile fiind cuprinse între +3,29% pentru Sphera Franchise Grouop (SFG) şi -0,91% în cazul Teraplast (TRP)".

În piaţa "regular", clasamentul valorii schimburilor a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea, ce au cumulat un rulaj de 4,97 milioane de lei, titlurile FP încheind ziua în stagnare, la preţul de 2,12 lei.

Acţiunile Banca Transilvania au crescut cu 1,55%, până la preţul de 19,64 lei, pe fondul unor tranzacţii de 3,4 milioane de lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Romgaz, ce s-au apreciat cu 0,79%, la preţul de 38,3 lei, în condiţiile unui rulaj de 2,4 milioane de lei.

Acţiunile Erste Group Bank (EBS) au urcat cu 0,71%, la preţul de 142 lei, pe fondul unor schimburi de 1,9 milioane de lei.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a crescut cu 0,76%, până la 1.049 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a avut un avans de 0,66%, la 2.263 de puncte.

Indicele BETAeRO, al companiilor listate în Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, s-a apreciat cu 0,7%, până la 881 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Prebet" (PREB): +6,11%

2. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +4,90%

3. "Carbochim" (CBC): +4,52%

4. "Patria Bank" (PBK): +3,95%

5. "Sphera Franchise Group" (SFG): +3,29%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -2,00%

2. "Electromagnetica" (ELMA): -1,78%

3. "Vrancart" (VNC): -1,48%

4. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -1,41%

5. "Transilvania Investments" (TRANSI): -1,05%

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pfff...sunt semne ca tot ce e consum, comert, industrie, agricultura, imobiliare intra n curand in picaj mare.

    Scoateti va banii cat mai puteti ! 

    1. nu are nici o importanta, la noi bursa nu functioneaza pe nici un principiu...pot sa scada toate bursele din vest, america...daca wood, raiffeisen si brk vor sa ridice ...atunci se ridica, daca vor sa scada...le dau in jos. Rezultate financiare, dividende, bugete...nu au nici o importanta pe bvb. Totul e pe manipulare de pret si inside

      Sunt o multime de ciudatenii la bvb,societati care nu se tranzactioneaza cu zilele,eventual cate 100 actiuni pe zi,majoritarii detin prin tot felul de scheme peste 80-90%,n-ar fi foarte greu de descoperit concertarea si obligarea la oferta de cumparare,problema e ca si pretul e tinut special jos tot de majoritar,profitul e sifonat prin tot felul de combinatii, in ideea ca daca tot va veni si obligativitatea ofertei,sa plateasca cat mai putin,conteaza in stabilirea pretului de oferta si nr.de tranzactii si cat de jos reuseste sa tina pretul manipuland piata.Sunt multe de felul asta la bursa chiar pe Regular Market,nu vorbim de AeRO.Cine ar trebui sa se sesizeze sa oblige majoritarul sa faca oferta la un pret cat de cat mai apropiat de adevar,pana nu reuseste prin manipularea din piata sa duca pretul in ridicol,din cate se observa cu ochiul liber se fac ca nu vad nimic,ca nu au stiinta.Care sa fie adevaratele motive de nu vor sa vada ce se intampla cu adevarat?Toata lumea stie,masuri nu se iau,de aceea fug toti de bvb

    Pretul de referinta al simbolului VIV25E valabil pentru 29.03.2023 si pana la formarea unui nou pret de referinta este 5.05

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb