BVB Creşteri pe linie pentru indici, într-o zi cu aprecieri în pieţele internaţionale

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 noiembrie 2020

Creşteri pe linie pentru indici, într-o zi cu aprecieri în pieţele internaţionale

Schimb "deal" de nouă milioane de lei cu acţiunile SIF Moldova, al treilea transfer negociat din ultimele şase zile bursiere cu titlurile SIF2

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-o zi în care pieţele internaţionale au marcat creşteri, în aşteptarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, unde lupta este mai strânsă decât se estima iniţial.

Reacţia pozitivă a pieţelor se datoreză, ce puţin parţial, semnalelor că Senatul va rămâne majoritar republican, reducând perspectiva unor creşteri ale impozitelor pe câştigul de capital, conform investing.com.

La Bucureşti, indicele compozit BETPlus a avut un avans de 0,83%, la 1.313,52 de puncte, în timp ce indicele extins BET-XT s-a apreciat cu 0,7%, până la 782,13 puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 44,75 milioane de lei, puţin sub cea din şedinţa anterioară, de 46,4 milioane de lei.

Lichiditatea a fost ajutată de o tranzacţie de tip "deal" cu acţiunile SIF Moldova (SIF2), în valoare de 9,04 milioane de lei. Schimbul a fost realizat la preţul unitar de 1,2 lei, similar cu referinţa din piaţa "regular".

De remarcat că, în data de 2 noiembrie, a fost realizat un transfer "deal" cu titluri SIF Moldova în valoare de 7,2 milioane lei, tot la preţul de 1,2 lei/acţiune, iar săptămâna trecută un pachet de 1,97% din capitalul societăţii a fost schimbat printr-o tranzacţie negociată, preţul unitar de 1,225 lei, similar cu referinţa.

Anca Păltineanu, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucuresti au avut o evoluţie pozitivă, similară cu cea în creştere înregistrată pe principalele burse europene. Indicele BET a câştigat 0,84% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între +0,12% pentru BET-FI şi +0,87% în cazul BET-TR. Valoarea totală zilnică a tranzacţiilor a fost de 9,2 milioane de euro, sub media zilnică de 13,4 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile societăţii Altur (ALT), +9,43%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a zilei a fost înregistrată de acţiunile Banca Transilvania (TLV), +3,68%, pe fondul tranzacţionării unui volum sub media ultimelor şase luni.

Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile COS Târgovişte (COS) cu -14,56%, având un volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o Digi Communications (DIGI), -1,52% pe fondul unui volum sub cel tranzacţionat în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania, ce au cumulat un rulaj de 3,79 milioane de lei, titlurile instituţiei de credit din Cluj încheind ziua la 2,03 lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au stagnat la 1,31 lei, în condiţiile unei lichidităţi de 2,32 milioane lei.

Pe poziţia a treia a acestui top s-au clasat titlurile Romgaz (SNG), care au coborât cu 0,37%, la preţul de 26,9 lei, într-o zi în care valoarea tranzacţiilor cu acţiunile producătorului de gaze naturale a fost de 1,98 milioane de lei.

Titlurile Erste Group Bank (EBS) au cumulat un rulaj de 1,79 milioane de lei, acţiunile băncii austriece listată secundar la Bucureşti încheind ziua la preţul de 88,34 lei, în scădere cu 2,45% faţă de preţul din şedinţa precedentă.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 0,23%, la 1.650,42 de puncte, în timp ce indicele BET-NG, ce reflectă parcursul companiilor din sectorul energetic şi al utilităţilor, a avut un avans de 0,28%, până la 641,93 puncte.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Altur" (ALT): +9,43%

2. "Romcarbon" (ROCE): +6,88%

3. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +5,19%

4. "Banca Transilvania" (TLV): +3,68%

5. "BRK Financial Group" (BRK): +3,15%

Topul celor mai mari scăderi

1. "COS Târgovişte" (COS): -14,56%

2. "Mecanică Ceahlă" (MECF): -2,99%

3. "Patria Bank" (PBK): -2,91%

4. "Erste Group Bank" (EBS): -2,45%

5. "Ropharma" (RPH): -1,79%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb