BVB Creşteri pentru indici, pe fondul unui volum scăzut

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 martie 2021

Creşteri pentru indici, pe fondul unui volum scăzut

Marcel Murgoci, Estinvest: "Preţul acţiunii Romcab se află peste valoarea nominală, ceea ce este remarcabil pentru o societate aflată în insolvenţă"

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au crescut în şedinţa de tranzacţionare de ieri, pe fondul unei lichidităţi de numai 30 de milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului de 58,84 milioane de lei.

Indicele BET, ce include cele mai tranzacţionate şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,88%, la 10.340,8 puncte, în timp ce indicele compozit BETPlus avut un avans de 0,83%, până la 1.545,36 puncte.

Sedinţa a fost marcată de reintrarea la tranzacţionare a acţiunilor producătorului de cabluri Romcab Târgu Mureş (MCAB), ce fuseseră suspendate în februarie 2017, ca urmare a intrării la cerere în insolvenţă a companiei.

Marcel Murgoci, director de operacţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a spus: "Revenirea acţiunilor Romcab a fost aşteptată de investitori, ceea ce s-a văzut şi în lichiditate. Practic au trecut câţiva ani de când titlurile MCAB nu s-au mai tranzacţionat, iar deţinerile multor acţionari au fost blocate. Evoluţia preţului (n.r. până ieri la ora 15:00) nu este neapărat relevantă, ci mai mult contează cum va evolua în următoarele zile. Totuşi, preţul este peste valoarea nominală (n.r. de 2,5 lei), ceea ce este remarcabil pentru o societate aflată în insolvenţă".

Ieri, titlurile MCAB au încheiat sesiunea de tranzacţionare la preţul de 2,66 lei, cu 41,49% peste cel din urmă cu patru ani, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 1,92 milioane de lei.

Legat de evoluţia generală a pieţei, brokerii de la Prime Transaction au notat, în raportul lor zilnic: "Indicii BVB au închis şedinţa de tranzacţionare cu evoluţii pozitive. Variaţiile au fost cuprinse între 0,64% pentru BET-BK şi 0,89% în cazul indicelui BET-XT. Valoarea tranzacţiilor a fost de 6,1 milioane euro, în scădere comparativ cu şedinţa precedentă (...). Din indicele BET, acţiunile Purcari Wineries (WINE) au înregistrat un avans de 6,25% în urma anunţului de majoare a capitalului social prin emiterea de acţiuni gratuite. La polul opus, titlurile a două societăţi au scăzut cu peste 1%: Transelectrica (TEL), -1,84% şi TeraPlast (TRP), -1,11%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea (FP) care au cumulat un rulaj de 2,43 milioane de lei, acţiunile fondului închis de investiţii având o creştere de 0,32%, până la 1,59 lei.

Pe poziţia a doua a acestui top s-au situat acţiunile Romcab, fiind urmate de titlurile Nuclearelectrica (SNN) care au crescut cu 2,82%, la 23,7 lei, pe fondul unei lichidităţi de 1,78 milioane de lei.

Titlurile Purcari Wineries au încheiat ziua bursieră la preţul unitar de 25,5 lei, în în condiţiile unei valori a tranzacţiilor de 1,56 milioane de lei.

În piaţa AeRO, acţiunile Agroland Business System (AG) au cumulat un rulaj de 1,11 milioane de lei, titlurile companiei ce au debutat în această săptămână pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare având un declin de 4,59%, la 20,8 lei.

Pe segmentul obligatar au fost derulate tranzacţii în valoare totală de 5,91 milioane de lei. Cele mai ridicate, în sumă de 5,16 milioane de lei, au fost realizate cu titlurile de stat Fidelis denominate în euro (simbol R2512AE), ultimul schimb fiind realizat la un preţ cu 0,22% peste valoarea nominală.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a urcat cu 0,73%, la 47.325,94 de puncte, în timp ce indicele energetic BET-NG s-a apreciat cu 0,76%, până la 762,84 puncte.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Romcab" (MCAB): +41,49%

2. "Purcari Wineries" (WINE): +6,25%

3. "Vrancart" (VNC): +5,75%

4. "Dafora" (DAFR): +4,76%

5. "Cemacon" (CEON): +3,83%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -10,53%

2. "Uamt" (UAM): -8,33%

3. "Socep" (SOCP): -7,63%

4. "Romcarbon" (ROCE): -5,09%

5. "Ropharma" (RPH): -4,35%

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce legatura o fi intre valoarea nominala si cea de piata mai ales in cazul unei societati in insolventa?!la MCAB capitalul social are o pondere minuscula in total capitaluri proprii.Ultimele sunt negative in cuantum de sute de milioane in orice moneda am socoti.Capitalurile proprii vor fi negative si dupa profitul de 5-600 mil lei scriptic din bilantul pe 2021 dupa ce au sters datorii enorme prin planul de reorganizare.

    Asa maret e planul ala ca eu nu stiu cine a putut sa-l aprobe cand scenariul falimentului era considerat cu recuperare de 27% la creditorii garantati,salariali si bugetari si cu 30% prin cintinuarea activitatii!Si el prevede ca in primul an platesc 400.000 lei(ati citit bine) la salarati si nimic la restul pana in anul 3!Creditorii comerciali negarantati nu mai primesc nimic,s-au sters creante de 600 mil lei catre ei. 

    toate astea la o firma a carui actionar majoritar a fost trimis in judecata pentru evaziune fiscala imensa si mai are o serie de dosare in cercetare. 

    Foarte suspect cum a aprobat Eximbank asemenea plan...adica sa ia doar cu cateva puncte procentuale mai mult decat la faliment si asta peste 3 ani!Si unde-si pune sperantele astea?La o firma care face in continuare pierderi enorme din activitatea de baza.E clar ce renume are in piata firma unuia judecat pt.evaziune,care a sters 600 mil lei datorii de la furnizori,undeva peste 250 mil de la banci dupa ce in urma cu 10-15 ani mai daduse o teapa babana.

    Sa ne prezinte Eximbank peste 3 ani cat a recuperat din planul votat...ca au pierdut deja 70% din creante imprumutand tembel o firma a unuia care era cunoscut prin bombele date in piata,mai detonase creditorii si cu Paneuro si altele. 

    1. Bine spus,drept dovada acum nu mai cumpara nimeni.Cum naiba sa dai 2.28 lei pe o actiune MCAB si sa nu cumperi un TLV ACUM LA 2.23 ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb