BVB Cursul titlurilor "Banca Transilvania" a scăzut cu 14%

RALUCA UNGUREANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 aprilie 2004

Lichiditatea acţiunilor tranzacţionate ieri a înregistrat o scădere comparativ cu nivelul de vineri, pe fondul diminuării cursurilor la majoritatea titlurilor. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 65,1 miliarde de lei. Indicii bursieri s-au depreciat, cea mai mare variaţie negativă fiind înregistrată de indicele BET - 5,01%. Analiştii consideră că scăderea indicelul BET a fost determinată în principal de reducerea cu 14% a preţului acţiunilor "Banca Transilvania".

Cele mai lichide au fost titlurile "Rompetrol Rafinare" (RRC), valoarea tranzacţiilor efectuate cu acestea fiind de 51,1 miliarde de lei. Preţul acţiunilor RRC a crescut în prima parte a şedinţei de la 690 lei la 730 lei/acţiune, preţ ce reprezintă maximul zilei şi maxim istoric, după care s-a plafonat la nivelul de 710-720 lei/acţiune. În partea a doua a şedinţei, cursul a atins nivelul minim de 680 lei/acţiune, la care a fost realizată o singură tranzacţie. Preţul ultimului transfer a fost de 690 lei/acţiune, în creştere cu 1,5% comparativ cu nivelul de la sfîrşitul sesiunii bursiere de vineri.

În cadrul şedinţei de luni au fost efectuate tranzacţii cu obligaţiuni corporative emise de "Banca Română pentru Dezvoltare" în valoare de 500 miliarde de lei. Persoana fizică Popescu Alexandru a anunţat că deţine 9,99% din acţiunile "Grimex" Tîrgu Jiu, în timp ce participarea SIF "Oltenia" la capitalul social al aceluiaşi emitent s-a diminuat sub 5%.

"Banca Transilvania"

Toate tranzacţiile cu titluri TLV au fost efectuate la cursul de 6.500 lei/acţiune, în scădere cu 14% faţă de nivelul înregis-trat la sfîrşitul sesiunii de vineri. Numărul total al acţiunilor transferate a fost de 32.500, din care un pachet de 20.000 de acţiuni a făcut obiectul unei tranzacţii speciale, realizată în partea a doua a sesiunii. Brokerii consideră că trendul descendent al preţului este normal, întrucît vineri a fost ultima zi în care investitorii mai puteau să cumpere acţiuni ca să primeas-că titlurile pe care banca le va distribui gratuit în urma majorării capitalului social.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Preţul acţiunilor BRD a scăzut în prima parte a şedinţei de la 23.200 de lei la 23.000 lei/acţiune, după care însă şi-a revenit, fiind realizată o tranzacţie cu 160.000 de titluri la preţul maxim al zilei, de 23.500 lei/acţiune. În cea de a doua parte a şedinţei, preţul s-a înscris pe un trend descres-cător, minimul înregistrat fiind de 22.800 lei/acţiune, valoare consemnată pentru pachete sub 500 de acţiuni. Ultima tranzacţie a fost efectuată la cursul de 23.100 lei/acţiune, mai mic cu 3,4% faţă de sesiunea de vineri.

SIF "Transilvania"

Cursul titlurilor emise de SIF "Transilvania" s-a depreciat pe parcursul sesiunii bursiere de ieri, pe fondul unei lichidităţi ridicate. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 8,8 miliarde de lei, la un număr de peste 1,6 miliarde de acţiuni. Preţul a oscilat între un minim de 5.250 lei şi 5.500 de lei/acţiune. Lichiditatea a înregistrat o creştere în partea a doua a sesiunii, cînd au fost efectuate şi două transferuri cu pachete mari de acţiuni: unul de 217.000 de acţiuni la 5.350 lei/acţiune şi celălalt de 183.000 de acţiuni, la 5.400 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb