Bursa de la Bucureşti a închis, ieri, în scădere şi a pus capăt unei serii de nouă şedinţe de creştere, după ce acţiunile OMV Petrom (SNP) au consemnat o corecţie de 3,1% în urma avansului de peste 6% inregistrat vineri, iar cotaţiile Banca Transilvania (TLV) şi BRD au terminat de asemenea pe minus.
Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au coborât cu 0,7%, după ce vineri au urcat cu 1,7%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Tranzacţiile au totalizat 36,46 milioane de lei (8,27 milioane de euro).
Cotaţia OMV Petrom a coborât cu 3,1%, în urma unor schimburi de 2,2 milioane de lei, potrivit Mediafax. Titlurile companiei de petrol şi gaze au închis vineri în urcare cu 6,12% şi au înregistrat a şaptea şedinţă consecutivă de creştere, interval în care cotaţia a urcat cu 14,5%. Preţul a consemnat cel mai recent o creştere mai accelerată pe 28 februarie 2011, când cotaţia a urcat cu 6,13%.
În timp ce declinul OMV Petrom a avut cel mai puternic impact în evoluţia pieţei, lichiditatea a fost dominată de schimburile cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au închis, însă, în stagnare. Operaţiunile cu titlurile Fondul s-au ridicat la 18,47 milioane de lei, inclusiv 1,89 milioane de lei printr-un transfer de tip deal.
Fondul Proprietatea (FP) a anunţat, ieri, că se va lista secundar pe bursa de la Londra pe 29 aprilie, prin intermediul certificatelor de depozit (GDR). Mihai Căruntu, şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, a declarat: "Pentru piaţă era clar că listarea secundară este o chestiune de timp, iar informaţia transmisă este inclusă în preţ. Impactul listării la Londra se va vedea într-un timp mai lung. Intrarea pe piaţa britanică este făcută pentru a atrage investitori mari, care au nevoie de timp pentru a lua decizia de a investi".
În evoluţia principalilor indici ai bursei s-au resimţit şi scăderile titlurilor Banca Transilvania şi BRD - Societe Generale (BRD), ambele după mai multe şedinţe în care au susţinut creşterea pieţei.
Astfel, Banca Transilvania a coborât cu 0,8%, pe tranzacţii de 3,9 milioane de lei, iar BRD cu 0,4%, în urma unor transferuri de 1,8 milioane de lei.
BET NG, indicele companiilor din energie, a consemnat un declin de 0,7%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a coborât cu 0,3%.
Pe segmentul deal al bursei a fost transferat şi un pachet de 4,2% din acţiunile firmei de brokeraj SSIF Broker (BRK), pentru 1,32 milioane de lei, preţul fiind în urcare cu 0,8% faţă de şedinţa precedentă.
Indicele BET BK a scăzut cu 0,2%, iar BET XT cu 0,6%.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de companii româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.