BVB delistează emisiunea de obligaţiuni cu probleme "Băile Herculane"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iulie 2014

BVB delistează emisiunea de obligaţiuni cu probleme "Băile Herculane"

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a decis, joi, delistarea emisiunii de obligaţiuni a Primăriei "Băile Herculane" (BHR20), după ce această emisiune a fost pe lista de monitorizare în ultimele şase luni, iar Primăria nu a numit un agent de plată, potrivit unui comunicat.

Investitorii în obligaţiunile emise de Băile Herculane au rămas cu buza umflată, după ce primăria nu le-a mai achitat nici dobânda, nici principalul, începând cu 2009.

În decembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară l-a amendat cu 10.000 de lei pe primarul oraşului Băile Herculane, Nicuşor Vasilescu, pentru că autoritatea locală nu a informat investitorii cu privire la incapacitatea de plată a cupoanelor şi ratelor de principal.

Unii dintre investitori au apelat la instanţă, ca să îşi recupereze banii.

Anul trecut, Horia Gustă, directorul general al "Certinvest", ne-a spus că prin executare silită "Certinvest" a reuşit să recupereze banii. Potrivit domnului Gustă, "Certinvest" a vândut, la începutul anului trecut, cea mai mare parte a deţinerilor sale de obligaţiuni municipale ale primăriei Băile Herculane.

Primăria Băile Herculane a atras în martie 2006, de pe piaţa de capital, printr-o emisiune de obligaţiuni municipale, suma de 3,1 milioane de lei cu scadenţă în decembrie 2020. În 2009, aceste obligaţiuni au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Primăria a emis un număr de 31.500 de obligaţiuni, la o valoare nominală de 100 de lei/unitate, potrivit prospectului.

Emisiunea de obligaţiuni a oraşului a avut în vedere mai multe proiecte, printre care, canalizarea menajeră a unui sat care aparţine oraşului, reabilitarea şi modernizarea unui drum de acces, ieşiri şi străzi din localitea Băile Herculane, construirea unui bloc de locuinţe, reabilitarea centrului istoric al centrului localităţii, după cum reiese din prospectul de emisiune.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dl. Gusta cand a decis vanzarea obligatiunilor a tranzactionat pe baza de informatii privilegiate, pt ca stia ca obligatiunile sunt in default. Si cu toate acestea nu a binevoit sa informeze BVB / ASF asupra acestui lucru, in conditiile in care Primaria mintea de ani de zile ca plateste . A asteptat sa apara alti investitori si sa le vanda mizeriile de obligatiuni. Dc nu detineai aceste obligatiubi nu aveai rezonabil cum sa stii ca sunt in default. In plus, a evaluat si continua sa evalueze la 100% din principal aceste obligatiuni in portofoliu, chiar dc sunt in default, ce mai conteaza normele prudentiale. Seamana cu FNI putin, nu? Mult succes domnului Gusta si dl. Rusu, cu astfel de administratori de fond succesul Certinvest si ai investitorilor lor este asigurat. In alta tara, erau de mult intr-un loc foarte intunecos, cam pe unde e Bernie Madoff.

    Din pacate la ASF si BVB nu se doreste decat batista pe tambal, sa poate lua in liniste mega salariile...in final, investitorii corecti au incasat-o din nou: si cu banii furati de Certinvest (ei au vandut se vede in portofoliul Dinamic) si cu obligatiunile delistate. Ole! 

    Welcome to Romania have a nice day! ;)) 

    1. Daca asa stau lucrurile, atunci ASF-ul care beneficiaza de o noua conducere prin prezenta Dlui Negritoiu ar trebui sa ia atitudine si sa faca curat in astfel de cazuri.

      Desi, eu daca as fi in locul investitorilor as sesiza DNA-ul, avand in vedere ca e implicata Primaria unui oras, ASF-ul.... 

    Delistarea este o solutie lipsita de etica fata de investitori. Dupa ce ca sunt in default obligatiunile, cine e prizonierul lor nici nu are cum sa le vanda. Da, ca obligatiuni in default, trebuie sa existe si pentru ele o piata, asa cum au fost multe altele pe pietele mature in perioada de criza.

    Un draft de solutie ar fi sa se disemineze informatia cu default-ul si starea curenta a platilor, aagentului de transfer etc, apoi ele sa redevina tranzactionabile. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb