BVB Gabriel Aldea, Intercapital Invest: "Aproape 87% din valoarea tranzacţiilor s-a realizat numai cu acţiunile FP şi ale TLV"

MINA IRINA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 ianuarie 2017

Gabriel Aldea, Intercapital Invest: "Aproape 87% din valoarea tranzacţiilor s-a realizat numai cu acţiunile FP şi ale TLV"

Titlurile "Fondul Proprietatea" au fost cele mai lichide

Cinci dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în apreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 18,83 milioane de lei (4,17 milioane euro), mai mic decât vineri (8,8 milioane euro).

Domnul Gabriel Aldea, director general adjunct al societăţii Intercapital Invest, ne-a declarat: "Săptămâna a debutat într-o notă mixtă, indicii locali închizând şedinţa de astăzi (ieri, n.r.) cu mici diferenţe în plus sau minus faţă de şedinţa de vineri. Evoluţia indicilor locali atestă o stare de indecizie a investitorilor, această situaţie fiind observată şi la nivelul pieţelor externe care urmează o traiectorie indecisă în ultimile şedinţe. În contextul unei pieţe mai puţin volatile, am înregistrat o scădere a lichidităţii pieţei, valoarea tranzacţiilor situându-se puţin peste 4 milioane euro. Observăm însă că aproape 87% din valoarea tranzacţiilor de la BVB s-a realizat numai cu acţiunilale Fondului Proprietatea (FP) şi ale Băncii Transilvania (TLV), lichiditatea celorlalte acţiuni lichide fiind foarte slabă. Dintre acţiunile cele mai lichide şi cu o evoluţie foarte bună în cursul acestei zile le remarcăm pe cele ale Turbomecania (TBM), creşterea de astăzi (ieri, n.r.) a acestora, de 4,63%, împingând preţul către un nou maxim al ultimilor 6 ani, respectiv la nivelul de 0.1130 lei/acţiune. La polul opus notăm evoluţia descendentă a acţiunilor Romcab (MCAB), acestea scăzând cu 4,85%, până la nivelul de 6,28 lei/acţiune şi continuând astfel traiectoria descendentă accelerată din ultimele săptămâni".

Astfel, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile FP, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 8,34 milioane de lei. Cotaţia FP a scăzut cu 0,12%, preţul de închidere fiind de 0,833 lei/unitate.

Titlurile TLV au coborât cu 0,22%, la 2,26 lei/unitate, în urma unui rulaj de 6,39 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romcab" (MCAB) de 0,34 milioane de lei.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 0,31 milioane de lei. Cotaţia SNG s-a apreciat cu 0,8%, ultimul preţ fiind de 25,3 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost înregistrată o tranzacţie cu titluri TLV, în valoare de 0,90 milioane lei, la preţul unitar de 2,27 lei, în urcare cu 0,22%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,03%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,02%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,15%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,01%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,11%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb