Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, pe fondul unei lichidităţi crescute faţă de ziua de vineri, de 56,94 milioane de lei (12,9 milioane de euro).
Gabriel Aldea, director general adjunct al Intercapital, ne-a declarat: "Înregistrăm astăzi (ieri, n.r.) o şedinţă de scăderi generalizate pentru indicii BVB, majoritatea companiilor încheind ziua în teritoriul negativ. Tendinţa de scădere a fost imprimată în principal de cea similară a pieţelor externe, uşorul sentiment de panică resimţit pe acestea din urmă apărând şi pe piaţa locală şi determinând investitorii locali să adopte preponderent o poziţie defensivă. În plus, notăm faptul că indicii externi importanţi din SUA şi Europa se tranzacţionează în acest moment (ora închiderii BVB, n.r.) în imediata apropiere a unor niveluri de suport psihologice importante, o spargere în jos a acestora putând determina o accentuare a tendinţei de scădere în şedinţele următoare. În acest context este posibil ca o parte dintre investitorii prezenţi pe piaţa noastră să-şi fi redus expunerea în anticiparea unor evoluţii negative în perioada următoare.
Cel mai afectat de scăderi a fost în şedinţa curentă (de ieri, n.r.) sectorul bancar, toate cele trei bănci înregistrând scăderi semnificative. Dintre acestea se remarcă scăderea amplă, de peste 4%, a acţiunilor BRD, scăderea survenind practic în ultimele două ore de tranzacţionare.
Explicaţia scăderii mai accentuate a sectorului bancar poate consta în aceea că acesta a fost sectorul cu cele mai bune evoluţii în ultima lună, unii dintre investitori optând eventual pentru marcarea profiturilor pe aceste titluri în contextul actual destul de tulbure".
Topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "BRD - Groupe Société Générale" (BRD), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 4,46 milioane de lei. Cotaţia BRD a scăzut cu 4,34%, la 10,58 lei/unitate.
Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) s-au depreciat cu 0,63%, la 0,789 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,95 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 3,49 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,33 lei/unitate, în coborâre cu 2,92%.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Transgaz" (TGN), cu un rulaj de 2,57 milioane de lei. Cotaţia TGN a scăzut cu 2,61%, ultimul preţ fiind de 261 lei/unitate.
Pe piaţa "deal" a fost realizată o tranzacţie cu acţiuni "Electrica" (EL) în valoare de 0,54 milioane de lei, la un preţ de 12,04 lei/unitate, în depreciere cu 1,31% faţă de referinţă.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 1,82%, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 1,73%.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,12%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 1,54%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,79%.