BVB / GABRIEL ALDEA, INTERCAPITAL: Titlurile FP, în scădere, după finalizarea programului de răscumpărare

ELENA DEACU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 august 2015

Titlurile FP, în scădere, după finalizarea programului de răscumpărare

Cel mai lichid emitent de la Bursa de Valori Bucureşti, vineri, a fost Fondul Proprietatea, valoarea schimburilor ridicându-se la 2,22 milioane lei. Acţiunile FP au închis şedinţa în scădere cu 0,61%, la 0,815 lei pe titlu.

Deprecierea cotaţiei FP este cel mai probabil corelată cu anunţul privind finalizarea programului de răscumpărare curent, consideră Gabriel Aldea, director adjunct la Intercapital Invest.

Domnia sa a menţionat că scăderea susţinerii la cumpărare a acestor acţiuni, ca urmare a încheierii programului de răscumpărare, poate fi şi motivul pentru care, la un moment dat, cotaţia acestor acţiuni a înregistrat o scădere de peste 3%, sub nivelul de 0,8 lei/acţiune, revenirea preţului realizându-se însă foarte repede, la peste 0,81 lei/acţiune.

De asemenea, şi acţiunile Transelectrica (TEL) au fost tranzacţionate intens, schimburile însumând 1,76 milioane lei. Cotaţia TEL a coborât cu 0,33%, la finalul şedinţei, la 27,3 lei pe titlu.

Valori mari au avut şi tranzacţiile cu acţiuni Banca Transilvania (TLV), acestea totalizând 1,35 milioane lei. Cotaţia TLV a urcat cu 0,80%, la 2,399 lei.

Totodată, vineri, a fost realizată şi o tranzacţie de tip "deal", pentru 890 mii lei, cu titluri Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS). Titlurile companiei au urcat cu 0,36%, la 0,56 lei.

Totalul tranzacţiilor de la BVB s-a ridicat, vineri, la peste 14 milioane de lei (3,27 milioane de euro). Schimburile cu acţiuni au însumat 13,33 milioane lei (3,02 milioane de euro), iar pe segmentul de certificate au fost făcute tranzacţii de peste 1,09 milioane lei (248 mii euro).

Potrivit lui Gabriel Aldea, şedinta de vineri a arătat ca una tipică de final de săptămână într-o perioadă de vară, lichiditatea foarte redusă sugerând faptul că investitorii s-au focusat mai degrabă pe planificarea activităţilor de weekend, decât pe punerea în aplicare a unei strategii de investiţii în legătură cu portofoliul de acţiuni deţinut.

Potrivit domniei sale, cu excepţia ROTX şi BET-BK, care au înregistrat aprecieri de 0,51% respectiv 0,31%, restul indicilor au închis şedinţa de vineri foarte aproape de zona zero, fluctuaţiile reduse putând fi, de asemenea, o altă cauză a lichidităţii scăzute a zilei.

Indicele de referinţă BET al BVB, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis săptămâna trecută în scădere uşoară cu 0,04%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,03%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor s-a apreciat cu 0,16%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a majorat cu 0,03%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,31%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb