BVB Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "Deşi în scădere faţă de şedinţa precedentă, rulajul general a fost destul de consistent"

GEORGE FORCOŞ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 septembrie 2016

Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "Deşi în scădere faţă de şedinţa precedentă, rulajul general a fost destul de consistent"

Indicii, în depreciere, pe fondul unui rulaj de 8,3 milioane de euro

Acţiunile "Fondul Proprietatea", cele mai lichide

Şase dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în coborâre, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 37 milioane de lei (8,3 milioane euro), mai mic decât vineri (12 milioane euro).

Domnul Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Scăderea agresivă de vineri a pieţelor europene a fost resimţită de abia în şedinţa de astăzi (ieri, n.r.) la BVB, însă, efectul a fost destul de redus, indicele BET închizând în scădere cu numai 0,13%. Aşadar, evoluţia blue chip-urilor a fost destul de amestecată, scăderile sau aprecierile fiind deopotrivă şi de-o parte şi de alta. Chiar dacă pe partea de creşteri s-au înregistrat aprecieri de peste 1%, balanţa a fost înclinată spre «roşu», datorită numărului mai ridicat de emitenţi pe minus, dar cu pondere mai mare în indicele BET. Deşi în scădere faţă de şedinţa precedentă, rulajul general a fost astăzi (ieri, n.r.) destul de consistent, fiind susţinut atât de schimburile pieţei principale, cât şi de două tranzacţii speciale cu acţiuni FP în valoare de 9,4 milioane de lei".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 16,5 milioane de lei. Cotaţia FP a urcat cu 1,27%, preţul de închidere fiind de 0,795 lei/unitate. Rulajul cu acţiuni FP, înregistrat pe piaţa "regular", a reprezentat peste 44,5 % din lichiditatea totală de ieri.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au scăzut cu 0,63%, la 2,37 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 1,7 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 23,95 lei/unitate, în coborâre cu 0,21%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor " SIF Transilvania" (SIF3), cu un rulaj de 0,49 milioane de lei. Cotaţia SIF3 s-a depreciat cu 0,35%, ultimul preţ fiind de 0,282 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii cu titluri FP, însumând 9,49 milioane de lei, care au fost încheiate la preţul consemnat şi pe piaţa "regular".

Tot ieri, a fost derulată o operaţiune de vânzare specială la ordin ("POFSV") în valoare de 3 milioane de lei, prin care au fost tranzacţionate 11,4 milioane de acţiuni "Biofarm" (BIO) , reprezentând 1,1% din capitalul emitentului. Tranzacţia a fost realizată la preţul de 0,27 lei/unitate, titlurile BIO apreciindu-se cu 3,45%.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,05%, iar indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,44%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 0,1%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,36%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb