BVB / GABRIEL ROTARU, INTERCAPITAL INVEST: "Piaţa «deal» a compensat lipsa de lichiditate"

MINA IRINA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 noiembrie 2016

"Piaţa «deal» a compensat lipsa de lichiditate"

Jumătate din lichiditate, realizată prin "deal"-uri cu acţiuni SNP, TLV şi MECF

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost dominată, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, de şase transferuri de tip "deal", realizate cu acţiuni "OMV Petrom" (SNP), "Banca Transilvania" (TLV) şi "Mecanica Ceahlău" (MECF), care au însumat 9,06 milioane lei, aproapte jumătate din volumul total de 19,95 milioane de lei (4,42 milioane euro).

Două dintre aceste tranzacţii, în valoare de 4,72 milioane lei, au fost realizate cu titluri SNP, la preţul unitar de 0,227 lei, în scădere cu 0,22%.

De asemenea, au mai fost încheiate trei tranzacţii "deal" cu titluri TLV, însumând 3,69 milioane de lei, în urcare cu 0,43%, la preţul 2,325 lei/acţiune.

Totodată, a fost încheiată o tranzacţie de tip "deal" cu titluri MECF, în valoare de 0,65 milioane lei, la preţul unitar de 0,11 lei, în depreciere cu 1,35%.

Şase dintre indicii BVB au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mic decât luni (4,56 milioane euro).

Domnul Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, a punctat: "În ziua alegerilor prezidenţiale din SUA, pieţele externe au evoluat destul de liniştit, cel puţin până la închiderea celor europene. Piaţa autohtonă s-a conformat evoluţiilor externe, indicele BET operând astăzi (marţi, n.r.) într-un interval destul de îngust. Finalul şedinţei a agitat un pic spiritele, readucând acţiunile «Fondul Proprietatea» la minimul zilei, închizând în scădere cu 1%. În rest, pe piaţa principală lichiditatea a fost extrem de redusă, salvarea venind dinspre piaţa de «deal», care a compensat această lipsă de lichiditate prin încheierea câtorva tranzacaţii speciale în valoare de peste 9 milioane de lei".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 3,69 milioane de lei. Cotaţia TLV a urcat cu 0,43%, preţul de închidere fiind de 2,315 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au coborât la 0,791 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,23 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 0,87 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 23,8 lei/unitate, în scădere cu 0,21%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Transgaz" (TGN), cu un rulaj de 0,61 milioane de lei. Cotaţia TGN s-a apreciat cu 0,33%, ultimul preţ fiind de 300,00 lei/unitate.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,17%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,12%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,08%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,08%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,19%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb