BVB Gabriel Rotaru (Intercapital Invest): "Prima şedinţă din noul an a venit cu o lichiditate foarte scăzută"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 ianuarie 2016

Gabriel Rotaru (Intercapital Invest): "Prima şedinţă din noul an a venit cu o lichiditate foarte scăzută"

Bursele externe au înregistrat "corecţii destul de severe"

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în 30 decembrie 2015, de 11,27 milioane de lei (2,5 milioane de euro).

Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Bursele externe au început tranzacţionarea în 2016 pe corecţii destul de severe. În China, scăderea a fost de 7%, situaţie care a dus la suspendarea tranzacţionării. În Europa, indicele DAX a suferit cea mai mare scădere, coborând cu mai mult de 4%, iar în SUA, după două ore de la deschidere, indicele DJIA scădea cu 2,5%. În aceste condiţii, piaţa internă reintră pe «roşu». În ultimele şedinţe din 2015, indicele BET a avut câteva încercări eşuate de a trece de pragul de 7.000 de puncte. Astăzi (ieri, n.r.), după o altă încercare eşuată, direcţia s-a inversat, înregistrând la final o corecţie de 1,4%. Companiile bancare, BRD şi Banca Transilvania, au fost cele care l-au tras cel mai mult în jos, acestea scăzând la rândul lor cu aproximativ 3%, respectiv 2,5%. Deşi corecţia a fost aproape generală, blue chip-urile de la BVB nu au înregistrat în şedinţa de astăzi (ieri, n.r.) noi minime locale. Totuşi, o parte din acestea continuă să se afle la limită, cum ar fi OMV Petrom şi Nuclearelectrica, chiar dacă astăzi (ieri, n.r.) au fost ocolite de scădere".

În aceste circumstanţe, domnul Rotaru conchide: "Prima şedinţă din noul an a mai venit şi cu o lichiditate foarte scăzută, însă, este de aşteptat ca în următoarele zile să vedem o intensificare în această privinţă".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 2,4 milioane de lei. Cotaţia TLV a coborât cu 2,47%, la 2,37 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au scăzut cu 1,23%, la 0,8 lei/unitate, în urma unui rulaj de 1,16 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 1,13 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 26,7 lei/unitate, în depreciere cu 1,84%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Electrica" (EL), cu un rulaj de 0,82 milioane de lei. Cotaţia EL a coborât cu 1,64%, ultimul preţ fiind de 12 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" nu au fost înregistrate tranzacţii.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 1,4%, iar indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,89%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 1,32%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 1,14%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb