Actualizare 21:57 Constantinescu (ASF): "E nevoie de revizuirea legislaţiei primare pentru piaţa de capital, cu instrumente flexibile şi sigure"
Piaţa de capital din România are nevoie de o revizuire a legislaţiei primare, cu instrumente flexibile şi sigure, a declarat în această seară prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cornel Coca Constantinescu, potrivit Agerpres.
"Este un nou început care, de fapt, înseamnă o continuitate. Obiectivele prioritare ale anului 2015 pentru piaţa de capital nu au fost puţine. Acţiunile avute în vedere au avut ca scop creşterea gradului de accesibilitate la piaţa de capital şi, nu în ultimul rând, atragerea de noi actori pe piaţa de capital. Trebuie să ne concentrăm pe identificarea soluţiilor viabile. E nevoie de revizuirea legislaţiei primare, cu instrumente flexibile şi sigure. Primii paşi au fost deja făcuţi, iar două proiecte sunt deja la Ministerul Finanţelor", a menţionat Constantinescu, în cadrul evenimentului de inaugurare a Anului Bursier 2016.
(S.A.)
-----------
Banca Transilvania, BT Securities, Swiss Capital, IAR Braşov, dar şi participantul ceh Wood&Company s-au aflat în această seară printre câştigătorii premiilor acordate de către Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pentru companiile care au contribuit la dezvoltarea pieţei de capital din România anul trecut, informează Agerpres.
La nivel general, participantul cu cea mai mare valoare tranzacţionată pe piaţa de obligaţiuni a BVB în 2015 a fost desemnat BT Securities. Cuantumul tranzacţionat s-a ridicat la 2,8 miliarde lei.
Titlul de participant local cu cea mai mare valoare tranzacţionată pe piaţa de acţiuni a BVB în 2015 a revenit Swiss Capital participantul cu sediul în România consemnând, anul trecut, cea mai mare valoare de tranzacţionare pe piaţa de acţiuni dintre participanţii BVB români, respectiv 3,5 miliarde lei.
Gala BVB a continuat cu acordarea unui alt premiu pentru participantul cu cea mai mare valoare tranzacţionată pe piaţa de acţiuni a BVB în 2015, distincţie care a revenit cehilor de la Wood&Company, Praga. Potrivit organizatorilor, participantul BVB a consemnat cea mai mare valoare de tranzacţionare pe piaţa de acţiuni, respectiv 4,5 miliarde lei.
Premiul pentru Cea mai bună evoluţie a preţului unei acţiuni pe BVB în 2015 a fost acordat IAR Braşov, cu o ascensiune de 278,3%, valoare calculată ca variaţie a preţului înregistrat în ultima şedinţă de tranzacţionare din anul 2015, comparativ cu ultima şedinţă de tranzacţionare din anul 2014.
Cel mai bun analist pe piaţa de acţiuni în 2015 a fost desemnat de către public, iar numele său este Patrick Bărbulescu, IFB Finwest.
Totodată, la categoria "Cel mai bun broker de retail în 2015", votul publicului s-a îndreptat către BT Securities.
Cea mai bună iniţiativă educaţională pe Piaţa de Capital în 2015 a fost desemnată, tot prin votul publicului, "Fluent în Finanţe", proiectul de referinţă al BVB, prin care instituţia îşi propune să îmbunătăţească educaţia financiară în România. Conceptul "Fluent în Finanţe" presupune abordarea directă a angajaţilor români la locul lor de muncă, pentru a le semnala importanţa gestionării eficiente a finanţelor personale. Prin acest proiect, care s-a desfăşurat în perioada iulie - decembrie 2015, Bursa de Valori Bucureşti a organizat seminarii pentru angajaţii din peste 20 de companii reprezentative din România. Conceptul a fost extins cu "Fluent în Finanţe 2.0" şi pentru persoane fizice.
Nu în ultimul rând, instituţia anului pe Piaţa de Capital din România a fost desemnată, pentru anul 2015, Banca Transilvania. Instituţia bancară, care se află pe lista candidaţilor care vor conduce România în categoria Pieţelor Emergente, cu cea mai mare valoare a free float-ului, a finalizat cu succes achiziţia Volksbank România, devenind astfel a treia cea mai mare bancă din ţară. Grupul BT a fost implicat activ în dezvoltarea comunităţii de investiţii de retail din România şi în implementarea noilor principii de Guvernanţă Corporativă.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a organizat astăzi evenimentul de inaugurare a Anului Bursier 2016, în cadrul căruia au fost acordate o serie de distincţii celor care au contribuit la dezvoltarea pieţei de capital din România, în 2015.