BVB Indicii îşi continuă corecţia, pe rulaje în scădere

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 august 2020

Indicii îşi continuă corecţia, pe rulaje în scădere

Prime Transaction: "State precum SUA şi Germania au intrat oficial în recesiune, lucru care a dus la un val de scăderi în pieţele bursiere"

Dragoş Mersaroş, Goldring: "Mă aştept la surprize plăcute din partea Electrica şi Transelectrica, privind profitul primelor şase luni"

"Ţinând cont de datele de până acum, după încheierea sezonului raportărilor financiare, cred că piaţa va merge lateral sau va avea o mică scădere", spune directorul de la Goldring

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au scăzut, în săptămâna tocmai încheiată, într-o mişcare de continuare a corecţiei trendului ascendent dezvoltat de cotaţii după căderile masive din perioada februarie-martie a acestui an, cauzate de vânzările declanşate de răspândirea pandemiei de Covid-19 pe întregul glob.

BET, indicele fanion al bursei noastre, ce ilustrează parcursul celor mai lichide şaptesprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 2,03%, la 8.377,89 de puncte, în timp ce BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, s-a depreciat cu 1,92%, 765,24 puncte.

Echipa de la Prime Transaction a punctat, în raportul său săptămânal: "Evoluţia bursei de la Bucureşti a fost în ton cu cea a burselor internaţionale şi a închis săptămâna în scădere (...). Bursele au scăzut în a doua parte a săptămânii odată cu anunţarea PIB-ului în America şi în statele din zona euro. State precum SUA şi Germania au intrat oficial în recesiune, lucru care a dus la un val de scăderi în pieţele bursiere".

Economia zonei euro s-a contractat cu 12,1%, în trimestrul al doilea al anului, comparativ cu primele trei luni din 2020, conform datelor preliminare ale biroului de statistică din regiune, cea mai mare scădere de când au început să se facă înregistrări, în 1995, potrivit CNBC.

PIB-ul Germaniei a scăzut cu 10,1%, al Italiei s-a contractat cu 12,4%, în Franţa declinul a fost de 13,8%, iar în Spania contracţia s-a situat la 18,5%.

Peste Atlantic, economia a înregistrat cea mai mare scădere trimestrială din istorie, dar totuşi sub aşteptări, conform CNBC. PIB-ul Statelor Unite a scăzut cu o rată anualizată de 32,9%, în perioada aprilie-iunie, estimările economiştilor fiind totuşi pentru un declin de 34,7%, potrivit sursei citate.

Este contextul în care, săptămâna trecută, indicele pan-european STOXX 600 a avut un declin de 2,99%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a coborât cu 4,09%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, deprecierea a fost de 3,69%.

În Statele Unite situaţia a fost oarecum diferită, cu excepţia Dow Jones-ului, care a scăzut cu 0,16%, în săptămâna trecută ceilalţi indici importanţi au avut creşteri, S&P 500 marcând o apreciere de 1,73%, în vreme ce Nasdaq Composite a bifat un salt de 3,69%.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring ne-a transmis: "Din punctul meu de vedere, joi am avut, în SUA, poate cea mai importantă zi în ceea ce priveşte raportările financiare ale companiilor. Au raportat Apple, Amazon, Facebook, Alphabet (n.r. compania mamă a Google), etc. şi, luate în ansamblu, au avut rezultate peste aşteptări. Sunt companii din tehnologie, ale căror acţiuni au ponderi mari în indici şi probabil acesta este motivul pentru care piaţa din Statele Unite se ţine destul de bine".

La Bucureşti, săptămâna a debutat cu explozia preţului acţiunilor TeraPlast (TRP), ce a urcat luni cu 13,85%, la 0,444 lei, după ce vineri, 24 iulie, compania a anunţat încheierea unui contract privind vânzarea liniilor de afaceri operate de TeraSteel către Kingspan Group, pentru un preţ estimat de circa 400 milioane lei.

De asemenea, producătorul de materiale de construcţii şi-a publicat rezultatele pentru primul semestru al anului, TeraPlast obţinând un profit net de 29,54 milioane lei, dublu faţă de cel din primele şase luni ale lui 2019.

În acest context, acţiunile TRP au încheiat săptămâna la preţul de 0,425 lei, echivalentul unei creşteri de 8,97%, având cea mai bună evoluţie din BET, în ultima săptămână de tranzacţionare.

Cu preţul petrolului mult sub cel din primele şase luni ale anului anterior şi cu volume ale vânzărilor mai reduse, OMV Petrom (SNP) a raportat pentru trimestrul al doilea un profit net de 214 milioane lei, cu 74% sub cel din primele trei luni ale lui 2019, în timp ce la semestru declinul profitabilităţii este de 56%.

"Piaţa se aştepta la rezultate mult mai slabe faţă de cele din aceeaşi perioadă a lui 2019, care a fost un an de excepţie. Iar dacă ne uităm la companii similare din alte burse, care au avut chiar şi pierderi, profitul de 867 milioane lei (n.r. pentru primul semestru) înregistrat de Petrom mi se pare decent", spune Dragoş Mesaroş.

Într-adevăr, piaţa pare să fi înglobat din timp în preţuri căderea profitului OMV Petrom, în data de 29 iulie când compania şi-a publicat rezultatele financiare, cotaţia SNP coborând doar cu 0,32%, la 0,314 lei, pe un volum sub media zilnică a anului, iar la nivel săptămânal acţiunea companiei petroliere a avut un declin de 1,27%, inferior celui înregistrat de indicele BET.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au apreciat săptămâna trecută cu 0,81%, la 1,245 lei, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat undă verde ofertei de răscumpăre a 220 milioane de acţiuni FP, preţul de achiziţie fiind de 1,39 lei/titlu, peste cel din piaţă.

Fără să se fi prezentat încă cu rezultatele aferente primului semestru, cele două bănci din indicele BET au cunoscut declinuri semnificative ale cotaţiilor, în săptămâna trecută. Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au coborât cu 4,53%, la preţul de 2 lei, în timp ce pentru titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), declinul a fost de 3,39%, până la 11,4 lei.

"Băncile vor raporta scăderi ale profitabilităţii dar, având în vedere numărul ridicat de cereri privind amânarea plăţii creditelor, probabil vor face provizioane mari", spune directorul de la Goldring, afirmaţie susţinută şi de raportul publicat vineri de Erste Group Bank (EBS), ce a înregistrat o scădere a profitului de 60% în primul semestru, pe fondul impactului pandemiei COVID 19, care a dus la creşterea provizioanelor.

Astăzi, BRD se prezintă în faţa investitorilor cu situaţia financiară la jumătatea anului, în timp ce TLV îşi va publica rezultatele în data de 14 august, cea mai aglomerată zi de la BVB, din acest punct de vedere.

"În mare, mă aştept la scăderea profitului majorităţii companiilor de la noi, dar dintre emitenţii importanţi cred că vom avea surprize plăcute din partea Electrica şi Transelectrica. Probabil vor raporta cifre de afaceri în scădere, dar ţinând cont de faptul că preţul energiei a fost mai scăzut decât anul trecut, mă aştept ca profitul pentru primele şase luni ale anului să fie mai mare decât cel aferent primului semestru din 2019", ne-a spus Dragoş Mesaroş.

Electrica (EL), ce îşi va publica rezultatele primului semestru în data de 13 august, a obţinut în primele şase luni ale lui 2019 un profit net de 108,8 milioane lei, în timp ce Transelectrica (TEL), ce îşi va prezenta situaţia financiară următoarea zi, a avut în perioada ianuarie - iunie a anului trecut un rezultat net de 30 milioane lei (în ambele cazuri rezultatele fiind semnificativ sub cele din primele şase luni ale lui 2018).

"La Romgaz mă aştept la un declin clar al profitului în primele şase luni, faţă de cel din primul semestru al anului trecut. În schimb, pentru Transgaz şi Conpet nu mă aştept scăderi prea mari a profitabilităţii", a mai spus directorul de la Goldring.

Conform datelor preliminarii prezentate de Romgaz (SNG), compania a produs în trimestrul al doilea 883,4 milioane metri cubi gaz metan brut, cu 30,4% mai puţin decât în trimestrul al doilea din 2019, în timp ce la nivel semestrial declinul este de 16,8%. Săptămâna trecut, cotaţia SNG s-a depreciat cu 5,48%, la 28,45 lei, producătorul de gaze urmând să îşi publice rezultatele financiare pentru primul semestru în data de 14 august.

De altfel, declinul acţiunilor SNG împreună cu cel al titlurilor Electrica (EL), ce au coborât săptămâna trecută cu 2,82%, la 10,35 lei, sunt factorii principali care au imprimat indicelui BET-NG o scădere de 2,6%, la 634,13 puncte, cea mai mare depreciere din rândul coşurilor de acţiuni de la BVB.

La polul opus, cea mai redusă scădere a fost marcată de indicele BET-FI, ce a coborât săptămâna trecută cu 0,52%, la 42.146,06 puncte, în condiţiile în care creşterea acţiunilor FP a compensat din declinul cotaţiilor a patru din cinci SIF-uri.

Letargia care a cuprins Bursa de Valori Bucureşti încă din luna iunie, vizibilă prin lipsa direcţiei preţurilor ilustrată în grafice, se manifestă şi la nivelul rulajelor, care sunt tot mai reduse. Valoarea transferurilor realizate la BVB în ultimele cinci sesiuni de tranzacţionare a fost de 151,56 milioane de lei, conform datelor prezentate de Prime Transaction, mai mică decât cea de săptămâna trecută, de 199,6 milioane lei, şi cu mult sub cea aferentă săptămânilor din februarie şi martie când cotaţiile au suferit picaje puternice, pe fondul unor valori tranzacţionate de peste 450 milioane de lei.

Urmează o săptămână în care, dintre companiile mari BRD îşi va prezenta rezultatele financiare, iar vineri se va finaliza oferta de titluri de stat ce vor fi tranzacţionate la BVB.

Ulterior, majoritatea companiilor se vor prezenta cu situaţiile la şase luni, Fondul Proprietatea fiind ultimul emitent important ce îşi va publica rezultatele, în data de 31 august.

"Ţinând cont de datele de până acum, după încheierea sezonului raportărilor financiare pentru primul semestru, cred că piaţa va merge lateral sau va avea o mică scădere. Practic, în momentul de faţă nu văd niciun motiv care să susţină o creştere a preţurilor acţiunilor. Dar sigur că oricând pot apărea elemente care să schimbe situaţia", este de părere Dragoş Mesaroş.

Bineînţeles că piaţa noastră va fi influenţată de pieţele externe care, îndeosebi în cazul Statelor Unite, sub influenţa companiilor din tehnologie, au cunoscut raliuri uluitoare după căderea din februarie-martie, indicii Nasdaq navigând la maxime istorice, iar S&P 500 se găseşte la doi paşi de noi culmi.

Rămâne de văzut cum vor evolua pieţele internaţionale în condiţiile în care, estimările din primăvară privind evoluţia pandemiei de Covid-19 nu s-au adeverit, iar în Statele Unite vor avea loc alegeri în acest an, evoluţia bursei din SUA fiind, în opinia unor analişti de peste ocean, un instrument politic a preşedintelui Donald Trump.

Pentru BVB, urmează în septembrie promovarea la statutul de piaţă emergentă secundară sub umbrela FTSE Russell, iar în noiembrie MSCI va include Kuweit-ul în categoria pieţelor emergente, ceea ce va creşte ponderea ţării noastre în indicele MSCI Frontier Markets, fapt ce creează premisele pentru creşterea deţinerilor de acţiuni româneşti a investitorilor instituţionali ce urmăresc indicele de frontieră a agenţiei americane.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu e corecție e scădere. Corecție a fost aia când au crescut pentru scurt timp după ce au scăzut de le-au luat dracii..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb