BVB Lichiditate de doar 22 milioane de lei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 aprilie 2019

Lichiditate de doar 22 milioane de lei

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Evoluţie mixtă pentru indicii BVB, în ciuda unei zile de creşteri în prima parte a şedinţei pe principalele burse vest-europene"

Rulajul înregistrat în şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii s-a ridicat la numai 21,87 milioane de lei (4,59 milioane de euro), sub cel din ziua bursieră anterioară, când au fost consemnate transferuri de 57 milioane de lei, în condiţiile în care oscilaţiile coşurilor de acţiuni de la bursa noastră au fost mai degrabă modeste.

Ovidiu Dumitrescu, CFA, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri) indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut o evoluţie mixtă, în ciuda unei zile de creşteri în prima parte a şedinţei pe principalele burse vest-europene. Indicele BET a câştigat doar 0,04% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între - 0,37% pentru BET-NG şi +0,06% în cazul BET-BK. Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni din piaţa reglementată a fost de 4,47 milioane de euro, mult sub media zilnică de 9,14 milioane de euro, înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afară indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Electroputere (EPT), cu +5,88%, pe fondul tranzacţionării unui volum de acţiuni în valoare de doar 50 lei. În cadrul indicelui BET, preţul titlurilor BVB a avut cea mai bună evoluţie, +1,37%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat sub media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere din afară indicelui principal al pieţei reglementate au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Conted (CNTE) cu -11,9%, volumul de acţiuni tranzacţionate fiind foarte mic în valoare absolută şi sub media ultimelor şase luni pentru acest emitent. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Digi Communications (DIGI), -1,6%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat sub media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile OMV Petrom (SNP), titlurile grupului petrolier încheind ziua bursieră la 0,3665 lei/unitate, în scădere cu 0,14%, pe fondul unei valori tranzacţionate de 4,43 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,18 lei, în creştere cu 0,23%, în contextul unei valori transferate de 3,01 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 33,2 lei, cu 0,6% peste cel din şedinţa anterioară, rulajul cu titlurile SNG fiind de 2,69 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), ultima cotaţie a emitentului fiind de 0,946 lei/titlu, în creştere cu 0,85%, apărută pe fondul unei valori transferate de 2,38 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" a fost realizată o tranzacţie cu acţiunile SIF Oltenia (SIF5), în sumă de 4,2 milioane de lei, la preţul de 2,1 lei, cu 0,47% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele compozit BET Plus, ce include în structura sa cele mai lichide 40 de companii de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,04%, în timp ce indicele financiar BET­-FI a scăzut cu 0,06%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a depreciat cu 0,05%.

   Topul celor mai mari creşteri

1. "Electroputere" (EPT): +5,88%

2. "Patria Bank" (PBK): +3,06%

3. "Teraplast" (TRP): +2,50%

4. "Biofarm" (BIO): +2,26%

5. "Erste Group Bank" (EBS): +1,86%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Conted" (CNTE): -11,90%

2. "Zentiva" (SCD): -4,56%

3. "Ropharma" (RPH): -4,07%

4. "BRK Financial Group" (BRK): -2,16%

5. "Digi Communications NV" (DIGI): -1,60%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb