BVB Marcel Murgoci, Estinvest Focşani: "Aprecierile de la BVB s-au datorat creşterii pieţelor externe"

GEORGE FORCOŞ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 iunie 2016

"Romgaz" şi "OMV Petrom", capul de afiş al tranzacţionărilor

Şapte dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri apreciindu-se, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât marţi, de 25,1 milioane de lei (5,56 milioane euro).

Domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani, ne-a declarat: "În şedinţa de astăzi (ieri, n.r.), ne situăm în media anuală, undeva la 5,5 milioane de euro, pe fondul creşterii indicilor bursieri. Această creştere s-a desfăşurat încă de la începutul şedinţei de tranzacţionare. Cred că această apreciere s-a datorat creşterii pieţelor externe, în principal a pieţei americane, care în acest moment (ieri, ora 17:45, n.r.) este undeva la 50 de miliarde dolari, precum şi a aprecierii preţului mărfurilor, în primul rând al aurului şi al petrolului. Creşterea indicilor a fost susţinută şi de aprecierea existentă pe emitenţii componenţi ai indicelui BET: OMV Petrom (SNP), o creştere de 2,17%, şi Romgaz (SNG), o creştere de 0,61%, în condiţiile în care aceştia au fost capul de afiş al tranzacţionărilor".

Domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul Tradeville, a detaliat: "Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua (de ieri, n.r.) pe plus, pe fondul unor evoluţii pozitive în ultima parte a şedinţei de tranzacţionare din pieţele vest-europene, respectiv în prima parte a sesiunii nord-americane. Indicele BET a câştigat 0,5% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,6% (ROTX) şi +1,73% (BET-TR). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 5,24 milioane de euro, sub media de 7,38 milioane euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Rompetrol Rafinare S.A. (RRC) cu +8,37%, pe fondul unui volum mic în termeni absoluţi, dar peste media ultimei jumătăţi de an. Din cadrul indicelui BET, titlurile OMV Petrom S.A. (SNP) au marcat cea mai mare creştere (+2,17%), în condiţiile în care volumele tranzacţionate au fost peste media ultimelor 6 luni.

Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (ieri, n.r.) acţiunile Prebet S.A. (PREB), cu -6,04%, pe fondul unui volum mult mai mare comparativ cu valoarea medie înregistrată pentru acest titlu în ultima jumătate de an. Din cadrul indicelui BET, cea mai mare scădere a zilei a fost consemnată de titlurile Bursei de Valori Bucureşti S.A. (BVB, -1,79%), volumele pe piaţa regular fiind semnificativ peste media ultimelor 6 luni şi pentru acest simbol".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile SNG, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 7,32 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri SNG a fost de 24,8 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au scăzut cu 0,91%, la 2,18 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,44 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) de 2,73 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,733 lei/unitate, în apreciere cu 0,96%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor Erste Group Bank (EBS), cu un rulaj de 1,83 milioane de lei. Ultimul preţ al transferurilor cu titluri EBS a fost de 103,5 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, în valoare de 1,23 milioane lei, a fost realizată cu titluri SNG, la preţul unitar de 24,6 lei, în coborâre cu 0,2%.

A mai fost înregistrat un "deal" cu titluri SNP, de 0,3 milioane lei, la preţul de 0,2565 lei/acţiune, cotaţia companiei crescând cu 1,38%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a urcat cu 0,5%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,46%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,25%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,45%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,12%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb