BVB Marcel Murgoci, "Estinvest Focşani": "Evoluţia indicilor bursieri, în ton cu cea a pieţelor externe"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 aprilie 2017

Marcel Murgoci, "Estinvest Focşani": "Evoluţia indicilor bursieri, în ton cu cea a pieţelor externe"

Indicii s-au depreciat, pe un volum de tranzacţionare de doar 3,5 milioane euro

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 15,6 milioane de lei (3,5 milioane euro), inferior celui de luni, de 29,8 milioane de lei.

Domnul Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest Focşani", ne-a declarat: "Astăzi (n.red. - ieri), piaţa a avut o lichiditate scăzută, de peste trei milioane de euro, fără tranzacţii de tip «deal». Evoluţia indicilor bursieri a fost în scădere, în ton cu cea a pieţelor externe. Cea mai mare scădere a înregistrat-o indicele BET-FI, de peste 200 de puncte, ceea ce reprezintă un procent de 0,66%. Ca volum, doar «Banca Transilvania» (TLV), cu cinci milioane de lei rulaj, şi «Electrica» (EL), cu peste două milioane de lei volum tranzacţionat, au înregistrat performanţe notabile. Nivelul scăzut al rulajului pentru ceilalţi emitenţi a apărut, probabil, şi pe fondul lipsei de informaţii noi în piaţă, referitoare la dividendele speciale, îndeosebi pentru companiile având statul drept acţionar majoritar. Pe de altă parte, săptămâna viitoare vor avea loc adunări generale de bilanţ, în urma cărora se vor mai colecta informaţii care să conducă la o volatilitate mai ridicată în piaţă".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri TLV a fost de 2,775 lei/unitate, în creştere cu 0,36% faţă de cel din şedinţa precedentă.

Locul al doilea a fost ocupat de acţiunile EL, care s-au apreciat cu 0,7%, la 14,3 lei/titlu, cu un rulaj de 2,4 milioane lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "SIF Banat Crişana" (SIF1) de 1,87 milioane lei, preţul de închidere fiind de 1,89 lei/unitate, în depreciere cu 1,66%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "Transgaz" (TNG), cu un rulaj de 0,94 milioane de lei. Cotaţia TNG a coborât cu 1,06%, la preţul de 375 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide douăsprezece acţiuni, a scăzut cu 0,18%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o depreciere de 0,13%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,28%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,54%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Zentiva" (SCD): +6,76%

2. "Uztel" (UZT): +5,08%

3. "Prodplast" (PPL): +3,85%

4. "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB): +0,99%

5. "Comelf" (CMF): +0,85%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Boromir Prod" (SPCU): -2,97%

2. "MedLife" (M): -2,82%

3. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): -2,31%

4. "Erste Group Bank" (EBS): -1,79%

5. "SIF Banat Crişana" (SIF1): -1,66%

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb