BVB Noi maxime istorice la Bursă

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 ianuarie 2005

Şedinţa bursieră de vineri a fost caracterizată prin aprecierea cotaţiilor la majoritatea simbolurilor tranzacţionate, fapt reflectat şi de creşterile semnificative ale celor trei indici. Indicele BET-C care urmăreşte evoluţia de ansamblu a acţiunilor cotate, s-a apreciat vineri cu 3,32% faţă de şedinţa precedentă, ajungînd la un nivel de 3.620,35 puncte. Acesta reprezintă un nou maxim istoric al indicelui. Şi BET-FI, indicele care urmăreşte evoluţia cotaţiilor titlurilor SIF a atins vineri un nou maxim istoric, de 21.464,93 puncte, creşterea de la începutul acestui an fiind de 24,15%.

Tranzacţiile efectuate pe parcursul sesiunii bursiere de vineri au totalizat 682,8 miliarde de lei, din care 9,14 miliarde lei reprezintă valoarea transferurilor cu drepturi de preferinţă, iar 1,38 miliarde de lei - valoarea transferurilor cu obligaţiuni.

Investitorii şi-au orientat atenţia către obligaţiunile municipale Timişoara, acestea fiind transferate în număr de 190, la un preţ egal cu principalul. Au fost transferate, totodată, 9 obligaţiuni "Raiffeisen Bank" la un preţ cu 2% peste principal, valoarea celor două transferuri fiind de 46,9 milioane de lei. Transferuri mai mari au fost efectuate vineri cu obligaţiuni "Finansbank". Acestea au fost tranzacţionate la un preţ cu 2% mai mare decît principalul, valoarea totală a transferurilor perfectate cu ele fiind de 1,27 miliarde de lei.

"Petrom" Bucureşti

La începutul sesiunii bursiere de vineri, preţul acţiunilor SNP dădea uşoare semne de scădere, însă după atingerea minimului de 3.860 lei/titlu, trendul s-a inversat. Pe fondul uşoarei presiuni la cumpărare, preţul a urcat pînă la un maxim de 4.210 lei/titlu. Ultima tranzacţie a fost perfectată la preţul de 4.170 lei/acţiune, faţă de nivelul de la închiderea şedinţei precedente fiind înregistrată o creştere de 4,5%. Volumul tranzacţionat a depăşit 40 de milioane de acţiuni, iar valoarea transferurilor perfectate cu acestea a fost de 164,49 miliarde de lei.

"Banca Română pentru Dezvoltare"

Cursul acţiunilor BRD s-a înscris pe parcursul şedinţei de vineri pe un trend ascendent, pe fondul unei cereri ridicate pentru aceste titluri. Nivelul maxim atins de preţ a fost de 51.000 lei/acţiune, acesta reprezentînd un nou maxim istoric. Ultimul transfer a fost efectuat chiar la preţul maxim de ieri, acesta fiind cu 3,2% mai mare decît cursul de închidere de joi. Brokerii sînt de părere că evoluţia de vineri a preţului acţiunilor BRD a fost în ritm cu piaţa, respectiv de creştere.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Acţiunile RRC au înregistrat pe parcursul şedinţei bursiere de ieri o volatilitate ridicată, pe fondul unui volum mare de tranzacţionate. Numărul acţiunilor transferate pe parcursul şedinţei a fost de peste 134 de milioane, iar valoarea totală a tranzacţiilor perfectate cu acestea s-a ridicat la 154,68 miliarde de lei. Pe fondul presiunii ridicate la cumpărare preţul a crescut pînă la un nou maxim istoric, de 1.190 lei/acţiune. Ultimul transfer a fost efectuat la preţul de 1.180 lei/titlu, acesta fiind cu 8,3% mai mare decît preţul de închidere de joi. Vineri a fost şi ultima zi în care mai puteau fi subscrise acţiuni RRC la preţul de 1.000 lei/titlu, în cadrul operaţiunii de majorare a capitalului social al companiei petroliere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb